Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Évkönyv - 2010. eseményei

Karácsonyi kínaitanár konferencia

Karácsonyi kínai tanári konferencia

2010. december 17.

Az ELTE Konfuciusz Intézet tanári konferenciái híresek arról, hogy mindig baráti hangulatban telnek. Az idei, karácsonyi kínai tanári konferencia azonban fölülmúlta az eddigi valamennyit.

Képek

tovább » « bezár

A rövid szakmai megbeszélést, valamint Dr. Hamar Imre igazgató úr összefoglalóját követően egy vidám vetélkedő közepébe csöppentünk. A vetélkedőn a kínai és nyugati kultúra jellegzetes személyeit, tárgyait, fogalmait kellett magyar és kínai tanárainknak kitalálni. Az ünnepi hangulatot csak növelte a magyarul tanuló kínai tanár-diákjaink előadásában felhangzó Mennyből az angyal.

A rendhagyó konferenciát Dr. Hamar Imre ünnepi beszéde zárta, amelyben megköszönte az ELTE Konfuciusz Intézet tanárainak, dolgozóinak egész éves munkáját.


Salát Gergely

Előadás - Salát Gergely: Kína puha ereje

2010. december 14.

Kína „puha ereje” címmel Dr. Salát Gergely, az ELTE Konfuciusz Intézet Modern Kína-kutatási Központjának vezetője tartott előadást a soft power fogalmáról, annak is kínai vetületéről.

Képek

tovább » « bezár

A puha erő fogalma jól ismert a nemzetközi politikában: lényegében azt a befolyást, tekintélyt, vonzerőt jelenti, amellyel egy ország anélkül tudja érvényesíteni az akaratát a külvilágban, hogy gazdasági vagy katonai erőt alkalmazna. Az előadás keretén belül Dr. Salát Gergely részletesen elemezte és példákkal illusztrálta, hogy Kína miként veti be ezt a láthatatlan fegyvert befolyása növelésének érdekében. A kínai gazdasági témák iránti fokozott érdeklődésnek köszönhetően különösen sokan jöttek el meghallgatni az előadást.

 Letöltés - Salát Gergely: Kína puha ereje


Konfuciusz Intézetek 5. Világkonferenciája

Konfuciusz Intézetek 5. Világkonferenciája

2010. december 9-12., Peking

Az ünnepi fogadáson a magyar delegáció találkozott a Hanban igazgatójával, Xu Linnel, aki megerősítette, hogy 2011-ben az ELTE Konfuciusz Intézet rendezheti a Konfuciusz Intézetek 3. Európai Konferenciáját...

Képek

tovább » « bezár

2010 december 9-12-ig rendezték meg a Konfuciusz Intézetek 5. Világkonferenciáját Pekingben, ahol az ELTE-t Dr. Horváth Zoltán rektorhelyettes, Dr. Hudecz Ferenc, a Hanban tanácsadója, Dr. Hamar Imre, a Konfuciusz Intézet igazgatója és Dr Jiang Wenyan, az Intézet igazgatóhelyettese képviselte. A megnyitó beszédben elhangzott, hogy 96 országban 322 Konfuciusz Intézet és 369 Konfuciusz Tanterem működik, s ezekben az intézményekben összesen 360 ezer diák tanult kínaiul 2010-ben.
A megnyitó ünnepség után este a konferencia résztvevői a Konfuciusz Intézetekben tanuló diákok zenés-táncos gálaműsorát tekinthették meg, amelyen az ELTE három diákja, Forián Hajnalka, Szigethy Balázs és Palásti Lajos is bemutatkozott.
December 11-én délelőtt a rektorok fórumát, délután pedig az igazgatók fórumát tartották meg. Dr. Horváth Zoltán a Konfuciusz Intézet és az egyetemi intézetek közti együttműködésről, Dr. Hudecz Ferenc a Konfuciusz Intézetek munkájának értékelési módszereiről, Dr. Hamar Imre a Konfuciusz Intézet és a modern Kína kutatásának kapcsolatáról tartott előadást.
Az ünnepi fogadáson a magyar delegáció találkozott a Hanban igazgatójával, Xu Linnel, aki megerősítette, hogy 2011-ben az ELTE Konfuciusz Intézet rendezheti a Konfuciusz Intézetek 3. Európai Konferenciáját.
A világkonferencia előtt, December 7-9-ig tartotta a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem éves konferenciáját Konfuciusz Intézeteinek működéséről. 17 külföldi partnerének képviselőivel áttekintették a Konfuciusz Intézetekben 2010-ben végzett munkát, és megbeszélték terveiket. Ezen a tanácskozáson részt vett Dr. Horváth Zoltán, Dr. Hamar Imre és Dr. Jiang Wenyan. A magyar igazgató elmondta, hogy az ELTE Konfuciusz Intézetében 1500 diák tanult kínaiul és 36 kulturális programot rendeztek 2010-ben.

 Hudecz Ferenc: Benchmarking and Evaluating Performance of Confucius Institutes
 Horváth Zoltán: Collaboration between the Confucius Institute ...
 Hamar Imre: Confucius Institutes and Contemporary China Studies


Eisrich Zóra

Előadás – Eisrich Zóra: Betekintés a hagyományos tibeti orvoslás tudományába

2010. december 7.

Érdekfeszítő előadást hallgathattak végig azon résztvevők, akik eljöttek Eisrich Zóra tibetológus a hagyományos tibeti orvoslásról tartott előadására.

Képek

tovább » « bezár

Az előadó írásos forrásokat alapul véve mutatta be a tibeti orvoslás több százéves történetét, ismertette az ebben a témában született alapmunkát, a Négy Tantrát, majd ennek alapján elemezte a betegségek kiváltó okait, csoportjait és a nyugati orvoslástól igencsak eltérő kezelési módokat. Az előadást azon keletkutatók könyveiből idézett részletek fűszerezték, akiket lenyűgözött a Tibeti-fennsíkon százszámra található gyógynövények skálája, felhasználásuk ezerféle módja.

 Letöltés - Eisrich Zóra: Betekintés a hagyományos tibeti orvoslás tudományába


HSK Nyelvvizsga

HSK Nyelvvizsga

2010. december 5.

Közel 100 diák vett részt a Kínai Népköztársaság hivatalos nyelvvizsgáján, az ELTE Konfuciusz Intézet által megrendezett Kínai Nyelvi Szintfelmérő Vizsgán (HSK).

Képek

tovább » « bezár

A diákok ez évben már az új HSK nyelvvizsga keretein belül bizonyíthatták tudásukat: újdonságnak számított a nyelvvizsga felépítése – mely sokkal inkább alkalmazkodik a „nyugati” nyelvvizsgák rendszeréhez, szellemiségéhez –, illetve az a tény, hogy a korábbi nyelvvizsgákkal ellentétben ez alkalommal már szóbeli nyelvvizsgán is résztvehettek az érdeklődők. A szóbeli nyelvvizsga érdekessége volt, hogy a vizsgázóknak nem vizsgáztató előtt kellett számot adni tudásukról, hanem digitálisan rögzített válaszaikat Kínában, a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) szakértő tanárai értékelik. A jövő évben ismét megrendezzük a HSK nyelvvizsgát, amelyet ezúton is ajánlunk mindenkinek (hallgatóinknak már a Modul 4-es tanfolyam elvégzése után!), aki szeretné lemérni tudását, szeretné látni befektetett energiájának megtérülését.

Szentmártoni Lívia képei


A jövő sinológusai - konferencia

A jövő sinológusai - Minikonferencia

2010. december 2.

A konferencia keretein belül az ELTE Kínai szakának BA, MA, valamint Phd képzésében résztvevő hallgatói kaptak lehetőséget arra, hogy egy általuk különösen kedvelt témából előadást tartsanak, avagy kutatási témájukat bemutassák.

Képek

tovább » « bezár

Első ízben került megrendezésre A jövő sinológusai elnevezésű minikonferencia.
Prof. Dr. Hamar Imre köszöntő beszéde után következtek az érdekesebbnél érdekesebb előadások a kínai irodalom, történelem és filozófia témakörében. A BA és MA képzésben résztvevő hallgatók előadásait a zsűri külön értékelte, a győztes előadónak publikálási lehetőséget ígérve. A színvonalas előadások közül végül nem egy, hanem kettő győztes született: Muszka Katalin, valamint Ágoston Gergely munkája bizonyult a legjobbnak.


Középiskolások kínai kulturális versenye

Középiskolások kínai kulturális versenye
- Hódítsd meg Kínát!

2010. november 30.

Idén is megrendeztük vetélkedőnket, melyre budapesti és vidéki gimnáziumok kínaiul tanuló diákjai nevezhettek. A versenyen a diákok megcsillogtathatták tudásukat, bebizonyíthatták, ...

Képek

tovább » « bezár

...hogy mennyire ismerik Kína történelmét, kultúráját, egyszóval múltját és jelenét.
Az izgalmas vetélkedő, melynek kérdéseit Dr. Salát Gergely, az EKI Modern Kína-kutatási Központjának vezetője állította össze, a Hódítsd meg Kínát! névre keresztelt stratégiai és quiz-játék köré épült. A versenyt - nem kis csata árán - az immáron címvédő (tavaly is jelen iskola csapata nyerte a versenyt) békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulói nyerték, akik egy háromfős exkluzív kínai vacsorát nyertek Budapest egyik legkiválóbb kínai éttermében. Második helyen végzett a budapesti Eötvös József Gimnázium, harmadik helyet pedig a Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézményének diákjai vitték el. A vetélkedőről senki sem távozott üres kézzel: minden résztvevő értékes ajándékokkal gazdagodott.
Az eredményhirdetés után az ELTE Konfuciusz Intézet ízletes kínai gőzölt gombóccal és tavaszi tekerccsel megrakott asztalokkal várta a résztvevőket. A nyertes iskoláknak ezúton is gratulálunk!


Szabó Szilvia

Előadás - Szabó Szilvia: Vért izzadó mennyei lovak”
– Kína is lovas nép?

2010. november 23.

"Ismerkedés a mai Kínával" - a Modern Kína Kutatási Központ előadássorozata - Milyen szerepet töltött be a ló a kínai kultúrában? - Vajon tényleg vért izzadtak a korabeli lovak?

Képek

tovább » « bezár

Szabó Szilvia, az Equi Globe Lovas Képzési Központjának oktatója ezekre a kérdésekre kereste a választ előadásában. Az előadó – a kínai történelem tükrében – elemezte a ló szerepét a Mennyei Birodalomban, megtudhattuk, hogy mennyit ért egy ló a kínai császárnak, illetve, hogy a lovas tudás alapjait hogyan és kitől vették át, és fejlesztették tovább a kínaiak. Az előadásban választ kaphattunk arra is, hogy a kőkemény edzésben részesülő nemes állatok valóban vért izzadhattak-e a megerőltetéstől. A vegyes hallgatóság, fiatalok és idősebbek, lovasok és nem lovasok egyaránt érdeklődve hallgatták és nézték végig a kisfilmekkel tarkított izgalmas előadást.


Fotókiállítás

Fotókiállítás - ösztöndíjas diákok képeiből

Asia Center, 2010. november 18.

A Kínai Népköztársaság jóvoltából évről-évre egyre több diáknak nyílik lehetősége hosszabb-rövidebb ideig a világ másik felén tanulni és megtapasztalni az igazi Kínát. Élményeiket hűen tükrözik ezrivel készített fényképeik is.

Képek

tovább » « bezár

November 18-án az ELTE Konfuciusz Intézet és az ASIA Center közös szervezésében megnyílt a Kína – ösztöndíjas diákok szemével című fotókiállítás a neves ázsiai bevásárlóközpont nívós, üvegfallal körülvett második emeletén. A kiállítást Liang Caide, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének politikai tanácsosa nyitotta meg. Köszöntőt mondott Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója, illetve Dr. Pál Ferenc, az ELTE BTK Nemzetközi ügyek dékánhelyettese. A köszöntőt követően Krajczár Gyula, korábbi pekingi újságíró-tudósító a kiállítás képet szinte újra átélt, Kínában szerzett tapasztalatait, élményeit osztotta meg a résztvevőkkel. A fotókiállítás képeit közel 200 fényképből választotta ki Turay Balázs fotóművész. Ezúton is köszönjük közreműködését!


Szabó Szilvia

YCT, a Fiatalok Kínai Nyelvvizsgája

2010. november 13.

A kisiskolások ez évben is a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában vehettek részt a Konfuciusz Intézet által szervezett Fiatalok Kínai Nyelvvizsgáján.

Képek

tovább » « bezár

Szombaton közel húsz kisdiák vett részt az ELTE Konfuciusz Intézet által szervezett Fiatalok Kínai Nyelvvizsgáján. A vizsgázó diákok először az írásbeli nyelvvizsgán tehettek tanúbizonyságot tudásukról, majd a szóbelin csillogtathatták meg nyelvi képességeiket. A kisiskolások sikerrel vették az akadályokat, mindkét vizsgán jól teljesítettek.

Szentmártoni Lívia képei


Kínai-magyar klub

Kínai-magyar klub

2010. november 2.

A rendezvényen az ELTE Konfuciusz Intézet és az ELTE Távol-Keleti Intézet Kínai szakának hallgatói, tanárai, illetve a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem - jelenleg a Balassi Intézetben tanuló - magyar szakos diákjai vettek részt.

Képek

tovább » « bezár

Az ELTE Konfuciusz Intézet immár negyedik alkalommal rendezte meg nagy sikerrel Kínai-magyar klubját. A rendezvényt Dr. Hamar Imre igazgató úr nyitotta meg. A rendezvény kapcsán beszédében a magyar és a kínai nyelv gyakorlásának fontosságát hangsúlyozta, mely a legjobb út egymás kultúrájának mélyebb megismeréséhez. A klubdélután a kínai szakos magyar diákok és a magyar szakos kínai diákok közös előadásával kezdődött, melyet - a közönség nagy örömére - a másodéves Palásti Lajos Eriknek, a „szerelmes dalok hercegének” slágere, a Magányos dal követett. Li Linping tanár úr művészi kalligráfia-bemutatót tartott: kínai dallamoktól vezérelve a“海内存知己,天涯若比邻” (Ha igaz barátról van szó, nem létezik távolság) sort kalligrafálta hatalmas selyempapírjára. A kínai szakos Fórián Hajnalka hatalmas sikert aratott a Qinghai-Tibeti Fennsík című dalával, nem kevésbé a szintén kínai szakos Muszka Katalin és Újvári Brunó, akik egy-egy kínai verssel nyűgözték le a közönséget. A műsor zárásaként a kínai diákok által összeállított kvíz okozott vidám perceket a résztvevőknek. Az ismerkedést az ízletes kínai gőzölt gombócoktól roskadozó asztalok mellett folytathatták tovább a diákok.


Kínai nyelvtanárok harmadik szakmai fóruma

Kínai nyelvtanárok harmadik szakmai fóruma

2010. október 28.

A fórumon a tanárok egyöntetűen a kiejtést és a nyelvtant nevezték meg a magyar diákok legfőbb nyelvi nehézségeként, melyek megoldására rögtön javaslatokat is tettek...

Képek

tovább » « bezár

Az ELTE Konfuciusz Intézet immár harmadik alkalommal rendezte meg a kínai nyelvtanárok szakmai fórumát. Az ELTE Konfuciusz Intézet kínai tanárai és önkéntesei mellett, a Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanárai, összesen 24-en vettek részt a fórumon, melyet Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója nyitott meg. Az igazgató úr beszédében a fórum jelentőségét hangsúlyozta, mely egyrészt a szakmai kérdések megvitatásában és a tapasztalatok cseréjében, másrészt az oktatás hatékonyságának erősítésében rejlik.

A fórumon előadott értekezések két fő téma köré csoportosultak: rávilágítottak a Magyarországon kínaiul tanuló hallgatók nyelvi nehézségeire és jellegzetességeire, illetve a kínai nyelvtanulás módszereinek széles skáláját mutatták be. A fórumon a tanárok egyöntetűen a kiejtést és a nyelvtant nevezték meg a magyar diákok legfőbb nyelvi nehézségeként, melyek megoldására rögtön javaslatokat is tettek. A tanárok lelkes előadásmódja különösen inspirálóan hatott a jelenlévők számára. Dr. Hamar Imre igazgató úr, Kozjek-Gulyás Anett tanárnő és Szentmártoni Lívia programigazgató szintén megosztották „első kézből származó” tapasztalataikat a kínai nyelvtanulás és -oktatás terén.

A résztvevők számára szinte elrepült ez a két és félóra, és mindenki számos hasznos tapasztalattal gazdagodva távozott. A következő fórumot decemberben tűzte programjára az ELTE Konfuciusz Intézet.


Fehér bot hetek a Vakok Állami Intézetében

"Fehér bot" hetek

2010. október 27.

A Fehér Bot hetek rendezvénysorozat keretében a Vakok Állami Intézetébe látogatott az ELTE Konfuciusz Intézet.

Képek

tovább » « bezár

Az Intézet nevében Dr. Hamar Imre száz darab kínai mese-CD-t - melyre a történeteket, természetesen magyarul, az Intézet munkatársai mondták fel - ajándékozott a Vakok Állami Intézetének. Az ajándékot Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatónője vette át. Az ünnepélyes átadást követően kínai műsorral vártuk a közönséget: Tóth Tamás, a szolnoki Szigligeti Színház művésze olvasta fel a Varázsecset című mesét, majd Palásti Lajos, az ELTE Kínai szakának hallgatója, és Zhang Yu művésznő varázsolták el közösen páratlan hangjukkal a hallgatóságot. A művésznő kínai citeráját is magával hozta, melynek hárfa-jellegű hangzása, finom formája szerfelett elnyerte a közönség tetszését.
Ezúton is köszönjük a művészeknek a közreműködést!


Cs. Lengyel Beatrix

Előadás: Cs. Lengyel Beatrix:
A Nemzeti Múzeum gyűjteményének kínai képei

2010. október 26.

"Ismerkedés a mai Kínával" - a Modern Kína Kutatási Központ előadássorozata

Képek

tovább » « bezár

Cs. Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának főosztályvezetője tartott előadást a Múzeum gyűjteményének kínai képeiből. Magyarországon eddig még sosem látott Robert Capa képeket nézhettek meg az érdeklődők, többet megtudhattak azok történelmi hátteréről, de bepillanthattak a Múzeum a shanghai Kortárs Művészeti Múzeumban megrendezett Robert Capa kiállításának kulisszatitkaiba is.


Tőkei Ferenc emlékülés

Tőkei Ferenc emlékülés

2010. október 15.

Tőkei Ferenc születésének 80. és halálának 10. évfordulója alkalmából az ELTE Konfuciusz Intézetének és az MTA Szociológiai Kutatóintézetének közös szervezésében került megrendezésre...

Képek        Tőkei Ferenc élete

tovább » « bezár

... az a konferencia, amelyen Tőkei Ferenc egykori barátai, munkatársai és tanítványai vettek részt általános társadalomtudományi és sinológiai témájú előadásokkal.
A konferenciát dr. Hamar Imre, a Konfuciusz Intézet igazgatója nyitotta meg személyes hangvételű visszaemlékezésével, illetve zárta le Tőkei Ferenc buddhista vonatkozású műveinek méltatásával.
Az előadások témái a személyes emlékek felidézésétől a társadalomtudományi elemzéseken át a kínai filozófia- és vallástörténeti elemzésekig íveltek. Számos előadó emlékezett vissza szeretettel Tőkei Ferenc megkapó személyiségére és a vele folytatott baráti beszélgetésekre.
A konferencia végén Tőkei Ferenc özvegye megköszönte a Konfuciusz Intézetnek, a szép számban megjelent hallgatóságnak és a résztvevőknek a méltó megemlékezést.


Darlington teabolt, Westend City Center

Teabemutató és kóstoló a Darlington teaboltban

2010. október 9., Westend City Center

Szombaton igazi kínai hangulatra lelhettek azok, akik felkeresték a Darlington Teaboltot.

Képek

tovább » « bezár

A Teaboltban Intézetünk autentikus kínai teabemutatóval és -kóstolóval várta az érdeklődőket. A siker nem maradt el, többen is boldogan távoztak újabb jó pár csészényi teához elegendő kínai teafűvel.


Elindult a kalligráfia tanfolyam

Elindult a kalligráfia tanfolyam

2010. október 8.

Intézetünk ingyenes négy alkalmas kalligráfia tanfolyamot hirdetett meg az érdeklődők részére. A tanfolyamot Végvári Kristóf, az Intézet munkatársa nyitotta meg.

Képek

tovább » « bezár

A nagy számban összegyűlt érdeklődők szorgalmasan próbálták elsajátítani Li Linping tanár úr ecsetkezelési technikáját, miközben bepillantást nyerhettek a kínai kalligráfia művészetének varázslatos világába.


Németh Norbert

Előadás - Németh Norbert: Kalandozások Tibetben

2010. október 5.

Az előadás a 2010 nyarán lezajlott tibeti kutatóút eseményeit mutatta be. Gazdag fényképanyaggal illusztrálva haladt végig a több mint ...

Képek

tovább » « bezár

...4000 km-es úton, a pekingi indulástól kezdve egészen a 3700 méter magasan fekvő Lhászáig.
Az út egyik legszebb része a csodálatos vidéken haladó Qinghai – Tibet vasútvonal, amely több mint 4000 méter magasságban, gyönyörű természeti környezetben halad.
Az útibeszámoló bemutatta Kína Tibeti Autonóm Tartományának híres városait, ezek természeti kincseit, és betekintést engedett az ott élő emberek mindennapi és kulturális életébe. Az előadás információkkal szolgált az út szervezési kérdéseivel kapcsolatosan, és gyakorlati tanácsokat adott a beszerzendő hivatalos iratokat, útiokmányokat illetően is.

Németh Norbert tibetológus-mongolista, a Tibet Társaság titkára


a CCTV ajándéka

Az MTV elnöke fogadta Dr. Hamar Imre igazgató urat

2010. október 4.

Dr. Czeglédi László, az MTV kuratóriumának elnöke fogadta Dr. Hamar Imrét, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatóját. Az elnök urat egy pazar díszcsomagolásba öltöztetett, számozott példányú DVD csomaggal...

Képek

tovább » « bezár

... tisztelte meg a CCTV (Kínai Központi Televízió) korábban Magyarországra látogató delegációja. Az elnök úr a becses ajándékot az ELTE Konfuciusz Intézet könyvtárának adományozta, hogy a kínai kultúra iránt érdeklődő közönségnek is alkalma nyíljon szinte „testközelből” megcsodálni a Császári Palotát és annak mesés kincseit.


Ginko napok a Füvészkertben

Ginko napok a Fűvészkertben

2010. október 1-3.

2010. október elsején a Ginkgo-napok rendezvény keretében a Fűvészkertbe vártuk a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Képek         Letöltés

tovább » « bezár

Dr. Salát Gergely, az EKI Modern Kína-Kutatási Központjának vezetője előadást tartott a kínai építészetről, hangsúlyozva a kínai kertépítészet jelentősségét. Az előadást követően Zhang Yu művésznő adott sikeres minikoncertet. A koncertet lágy guzheng-dallamokkal (hagyományos kínai citera) tette felejthetetlenné. A program befejezéseként Szentmártoni Lívia, az EKI programigazgatója készített - hagyományos kínai módon - ízletes jázminteát a résztvevők számára.


György László

Előadás - György László: A kínai gazdaságfejlesztő modell

2010. szeptember 28.

"Ismerkedés a mai Kínával" - a Modern Kína Kutatási Központ előadássorozata

Képek         Letöltés

tovább » « bezár

A Modern Kína-kutatás előadás-sorozatunk keretében az őszi félévét György László, a BME Pénzügyek tanszékének tanársegédje által tartott A kínai gazdaságfejlesztő modell című előadásával nyitottuk meg. Az előadó a kínai gazdaság rohamos fejlődősének okait elemezte, hangsúlyozva a külföldi működőtőke, az olcsó munkaerő és a kedvező adózási feltételek jelentőségét.


Kulturális Örökség Napjai a Ráth György Múzeumban

Kulturális Örökség Napjai a Ráth György Múzeumban

2010. szeptember 18.

Az ELTE Konfuciusz Intézet a Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében 2010. szeptember 18-án, szombaton a Ráth György Múzeumban várta a kínai kultúra iránt érdeklődő magyar közönséget.

Képek

tovább » « bezár

A látogatók Do Dinh Laura, az ELTE kínai szakos hallgatójának előadásában a kínai selyemkészítés történetével ismerkedhettek meg, majd Dr. Jiang Wenyan igazgatóhelyettes asszony művészi kalligráfia-bemutatójával bűvölte el az érdeklődőket. A résztvevők között kisorsolt eredeti kínai selyemkendőnket Szántó Vivien nyerte meg.


Konfuciusz Intézet a Nyelvparádén

Nyelvparádé

2010. szeptember 3-5.

A Millenárison kapott helyet az idei, immár 11. Nyelvparádé, a nyelvtanulási lehetőségek vására. A három nap során több mint háromszázan jelentkeztek ismerkedő kínai nyelvtanfolyamainkra!

Képek

tovább » « bezár

Az ELTE Konfuciusz Intézet színes standdal képviselte a kínai kultúrát, mint mindig, most is a kínai nyelvtanulási lehetőségek tárházát nyújtva az érdeklődők számára. Standunknál mindenki kipróbálhatta multimédiás tananyagunk legnépszerűbb elemeit – „beszélő” tollunk osztatlan sikert aratott –, kiadványainkból megismerkedhettek Intézetünk munkájával, betekintést nyerhettek a kínai kultúra varázslatos világába, zamatos kínai teákat kóstolhattak sorra, kínai popslágereket hallgathattak élőben Palásti Lajos, a Te is lehetsz sztár Kínában! tehetségkutató verseny felfedezettjének előadásában, a legérdeklődőbbek pedig ingyenes kínai nyelvóráinkon vehettek részt.
Aki lemaradt a Nyelvparádéról, az se csüggedjen, jöjjön el soron következő ingyenes (!) kínai nyelvtanfolyamunkra, vagy találkozzunk a legközelebbi kulturális programunkon!

14.-18. képek Do Dinh Laura és Szentmártoni Lívia képei


Kínai üzleti tréning a Telenor Magyarország Zrt-nél

Shandongi delegáció a Konfuciusz Intézetben

2010. szeptember 1.

Magas rangú kínai delegáció látogatott a Konfuciusz Intézetbe.
A Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület Shandong tartományi szervezetét képviselő héttagú küldöttséget Qiao Yanchun alelnök vezette.

Képek

tovább » « bezár

Shandong tartomány Konfuciusz szülőföldje, itt található az ókori bölcs palotája, temploma és sírkertje is. A küldöttség a kulturális kapcsolatok fejlesztéséről, a Konfuciusz Intézetek eddigi tapasztalatairól tárgyalt Dr. Hamar Imrével, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatójával, illetve értékes ajándékokkal – Konfuciuszról szóló könyvekkel, dokumentum- és rajzfilmekkel – gazdagította az EKI könyvtárának gyűjteményét.


Kínai üzleti tréning a Telenor Magyarország Zrt-nél

Kínai üzleti tréning a Telenor Magyarország Zrt-nél

2010. szeptember 1.

A Telenor Magyarország Zrt. szintén a távközlésben érdekelt kínai tulajdonú ZTE Corporationnal történő szerződéskötését követően felkérte az ELTE Konfuciusz Intézetet, hogy szaktudásával hozzájáruljon a két nagyvállalat, a magyar és a kínai kollégák együttműködésének sikeréhez.

Képek

tovább » « bezár

Dr. Salát Gergely, az EKI Modern Kína-kutatás Központjának vezetője röviden beszámolt a kínai történelem és kultúra meghatározó eseményeiről, a kínai gazdaság meghökkentő tempójú fejlődéséről, majd Szentmártoni Lívia, az EKI programigazgatója kalauzolta el a hallgatóságot a kínai viselkedéskultúra és üzleti etikett világába. A hallgatóság az előadás során átfogó képet kapott a mai Kínáról, jobban megismerte eme távoli ország kultúrájának jellegzetességeit, ezáltal is jobban elfogadva a két gondolkodásmód közötti különbségek okozta esetleges eltéréseket.

Salát Gergely és Szentmártoni Lívia képei

Középiskolások nyári tábora Pekingben

Középiskolások nyári tábora Pekingben

2010. július 18-24.

Az idei táborban Magyarországot az Irány Peking! vetélkedő győztese, a Veres Péter Gimnázium 3 fős csapata képviselte, utazásuk költségeit a Konfuciusz Intézet fedezte.


Múzeumok éjszakája

Múzeumok éjszakája

2010. június 19.

2010. június 19-én a Múzeumok éjszakáján a Ráth György Múzeumban vártuk a kínai kultúra szerelmeseit.

Képek

tovább » « bezár

Kovács Blanka, az ELTE Távol-keleti Intézet kínai szakának hallgatója tartott színes, számos fotóval illusztrált előadást a legyezők, azon belül is a kínai típus történetéről, majd a felcsigázott érdeklődők, kicsik és nagyok egyaránt, maguk is szebbnél-szebb legyezőket készíthettek az Intézet munkatársainak segítségével.


Zhou Vei vendégprofesszor

Tibetisztikai konferencia

2010. június 2.

Első ízben mutatkozott be együttes kutatásaival a hazai tibetisztika és a pekingi China Tibetology Research Center...

Képek

tovább » « bezár

Prof. Dr. Hamar Imre, az ELTE Távol-keleti Intézet igazgatója nyitotta meg azt a tibetisztikai konferenciát, amelyen első ízben mutatkozott be együttes kutatásaival a hazai tibetisztika és a pekingi China Tibetology Research Center.
A konferenciát Liu Wen Qing, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének Tanácsosa köszöntötte, aki magyar nyelvű előadásában Kőrösi Csoma kutatásainak kínai elismertségét és a leendő közös kutatások jelentőségét méltatta. Zhou Vei vendégprofesszor – aki a Konfuciusz Intézet közreműködésével egy éve segíti az egyetemi oktatást – előadásában nyelvészeti kutatásainak eredményeit ismertette.
Előadásához csatlakozva a különböző hazai intézményekben folyó tibetisztikai kutatások kerültek bemutatásra. A Hopp Ferenc Múzeum képviseletében Kelényi Béla ismertette a lamaista művészet hazai emlékeinek ápolását, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Keleti Gyűjteményének gazdag tibeti gyűjteményét Orosz Gergely mutatta be, az ELTE Belső-ázsiai Tanszékén folyó tibetisztikai munkásságot Birtalan Ágnes tanszékvezető, Tóth Erzsébet, Sárközi Alice és Péter Alexa körvonalazta. Szegedi Mónika a Buddhista Főiskola tibetisztikai munkásságáról adott számot, Kőrösi Csoma emlékápolásáról Bethlenfalvy Géza és Terjék József szólt, míg a Tibet Társaság tevékenységét Németh Norbert ismertette.
Bővebben www.tibet-tarsasag.hu


Gyermeknapi rendezvények a Városligetben

Sólyom László köztársasági elnök is meglátogatta az ELTE Konfuciusz Intézet standját
Gyermeknapi rendezvények a Városligetben

2010. május 30.

2010. május 30-án a Városligeti Gyermeknapon a Nemzetek utcája színes forgataga várta a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Képek

tovább » « bezár

Az utcában sok más nagykövetséggel és kulturális intézettel együtt az ELTE Konfuciusz Intézet is képviseltette magát. Sátrunkban a gyerekek megismerkedhettek a kínai papírkivágás mikéntjével, a nagyobbak belevethették magukat a kínai csomózás rejtelmeibe, menő kínai tetoválást is „varrtunk” a vállakra, kínai hercegnőket varázsoltunk az aprónépből, bárki megtanulhatta, hogyan kell pálcikával enni, az ügyes gyerekeket pedig kínai édességgel jutalmaztuk.
Az izgalmas programokba Sólyom László köztársasági elnök úr is szó szerint belekóstolt: nem menekülhettek a földimogyorók, az Elnök úr játszi könnyedséggel emelte fel őket evőpálcikájával. Az ELTE Konfuciusz Intézet egy apró ajándékkal is készült az Elnök úrnak: az ELTE Távol-Keleti Intézet hallgatója által készített meseszép lepkés csomóval kedveskedtünk Neki.


Kínai nyelvtanári Konferencia

Kínai nyelvtanári Konferencia

2010. május 28.

Az ELTE Konfuciusz Intézet 2010.május 28-án nyitotta meg a kínai nyelvtanárok első konferenciáját.

Képek

tovább » « bezár

A konferenciát Prof. Dr. Hudecz Ferenc, az ELTE Rektora, Peng Long, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem rektorhelyettese, Wang Qingnian, a Kínai Népköztársaság oktatási ügyekkel foglalkozó diplomatája, Prof. Zhang Xiaohui, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem Konfuciusz Intézetének vezetője és Prof. Dr. Hamar Imre, az ELTE Távol-keleti Intézetének tanszékvezetője, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója nyitotta meg. A díszvendégek köszöntő beszédükben hangsúlyozták a konferencia jelentőségét és sok sikert kívántak a konferenciához.
A négy szekcióban elhangzott 14 előadást nagy érdeklődés követte. Az előadások érintették a nyelvtanítás módszertani problémáit, rávilágítottak a magyar diákok tipikus nyelvtani és kiejtési hibáira, érintették azokat a kulturális különbségeket, amelyekkel a magyar tanulóknak a kínai nyelv tanulása kapcsán szembe kell nézniük.
A Konferencián elhangzott előadások nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tanácsokkal próbálták segíteni a gyakorló nyelvtanárokat. A történelmi jelentőségű konferencián elhangzott előadásokat a Konfuciusz Intézet könyv formájában fogja megjelentetni, amely még több érdeklődő és leendő tanár számára jelent majd a későbbiekben segítséget.
Reméljük a következő évben rendezendő konferencián még többen fogják elmondani javaslataikat annak érdekében, hogy emeljék a kínai nyelvtanítás szakmai színvonalát.


Szentmártoni Lívia

Előadás
Szentmártoni Lívia: A kínai viselkedéskultúra sajátosságai

2010. május 25.

"Ismerkedés a mai Kínával" - a Modern Kína Kutatási Központ előadássorozata

Képek  (Végvári Kristóf képei)         Letöltés

tovább » « bezár

2010. május 25-én „A kínai viselkedéskultúra sajátosságai” címmel tartott előadást Szentmártoni Lívia, az ELTE Konfuciusz Intézet kulturális programigazgatója. Az előadás keretében szó esett a kínai viselkedéskultúra alapjait meghatározó klasszikus művekről, hangsúlyozva Konfuciusz tanainak örökérvényűségét. Az előadó lépésről-lépésre ismertette meg a közönséget eme távoli ország viselkedéskultúrájának főbb sajátosságaival, melyeket személyes tapasztalataival, élményeivel fűszerezett.


Sajtótájékoztató

Sajtótájékoztató - az Irány Kína! pályázat eredményhirdetése

2010. május 18.

2010. május 18-án az ELTE Konfuciusz Intézet exkluzív sajtófogadás keretében hirdette ki az Irány Kína! Pályázz! Nyerj! Utazz! kampányának nyerteseit.

Képek           A győztes pályázat letöltése (pdf)

tovább » « bezár

A sajtótájékoztatót Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet és az ELTE Távol-Keleti Intézet igazgatója nyitotta meg. A professzor úr történelmi jelentőségűnek ítélte meg a kampányt, hiszen az Intézet életében először (és remélhetőleg nem utoljára) került sor ilyen jellegű pályázati kiírásra.
Az egybegyűlt médiumoknak Szentmártoni Lívia, az ELTE Konfuciusz Intézet kulturális programigazgatója vázolta röviden az Intézet múltját, jelenét és jövőbeni terveit, ismertette a pályázattal, kvízjátékkal kapcsolatos tudnivalókat (41 pályázat érkezett be, és közel 100 fő töltötte ki a kvízjátékot), és bejelentette a pályázat nyertesét. A két fő részére szóló pekingi utazást – egybekötve a sanghaji expóra történő látogatással – Sebők Krisztina, Intézetünk hallgatója nyerte. Dolgozatában – saját közvélemény kutatására alapozva – vázolta az általunk magyarok által a kínaiakról, a kínai kultúráról vélt valós, időnként valótlan sztereotípiákat, illetve számos ötlettel szolgált arra vonatkozóan, hogyan lehetne eme páratlan nyelvet és kultúrát még szélesebb közönséggel megismertetni.
A száz-kérdéses kvízjátékunk nyertesét – tekintve, hogy két 98 pontos eredmény is született – Vásáry André operaénekes, a Csillag születik! tehetségkutató verseny sztárja húzta ki közjegyző jelenlétében: Horváth Angéla egy pekingi repülőjeggyel lett gazdagabb.
A sajtófogadás fényét a méltán híres kalligráfus és számos díjat nyert műfordító Yu Zemin helyben festett kalligráfiái emelték. Az ízletes kínai falatokat a résztvevők zamatos kínai teával öblíthették le.

A rendezvény sikeréért külön köszönettel tartozunk önzetlen támogatóinknak:
az Asia Centernek, a Hainan Légitársaságnak és a Darlington Teaboltnak!


Zhang Yu tanárnő

Egyre többen döntenek a kínai nyelvtanulás folytatása mellett

2010. május 17.

2010. május 17-én 18 fő részvételével indult el Zhang Yu tanárnő K1-es modulú kínai nyelvtanfolyama. A hallgatók az előző tandíjmentes ismerkedő tanfolyam után döntöttek úgy, hogy belevágnak a kínai nyelvtanulás rejtelmeibe.
Sok sikert és kitartást kívánunk a hallgatóknak!


Múzeumok majálisa

2010. május 15-16.

2010. május 15-én a Nemzeti Múzeum parkjában vette kezdetét a tizenötödik Múzeumok Majálisa rendezvény.

Képek

tovább » « bezár

Az ELTE Konfuciusz Intézet a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum sátrában várta a kínai kultúra szerelmeseit. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a kínai csomózás rejtelmeibe, és megismerkedhettek a papírkivágás művészetének alapjaival. Az elkészült remekműveket az újdonsült művészek hazavihették emlékbe.


Chinese Bridge - Kínai Híd nyelvi verseny általános-, és középiskolásoknak

Chinese Bridge - "Kínai Híd" nyelvi verseny általános-, és középiskolásoknak

2010. május 14.

2010. május 14-én került sor a középiskolások 3. Kínai Nyelvi Híd elnevezésű Nyelvi Versenyének magyarországi elődöntőjére. Az idei verseny házigazdája a budapesti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola volt. Első helyezést nyert a Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola színeiben induló Khalid-Yousif Hind Sami, aki novemberben képviseli hazánkat a Chinese Bridge a Nemzetközi Nyelvi Verseny chongqing-i döntőjén.

Képek

tovább » « bezár

A vendégeket Wang Qingnian a Kínai Népköztársaság Budapesti Nagykövetségének oktatási ügyekkel foglalkozó diplomatája és Erdélyi Zsuzsa az iskola igazgatója köszöntötte.
Az ELTE Konfuciusz Intézetet 3 fiatal képviselte: Szabó Dávid az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Iskolájának 10. évfolyamos hallgatója, Molnár Dániel az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskolájának végzős hallgatója és Hompot Sebestyén végzős Trefortos hallgató.
A versenyzők a Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából és a Keleti Nyelvek Iskolájából érkeztek. Első helyezést nyert a Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola színeiben induló Khalid-Yousif Hind Sami, aki novemberben képviseli hazánkat a Nemzetközi Nyelvi Verseny chongqing-i döntőjén.
Az ELTE Konfuciusz Intézetének hallgatói Szabó Dávid és Molnár Dániel két második helyezést, Hompot Sebestyén pedig harmadik helyezést ért el.
A hallgatók sikereihez gratulálunk és további eredményes kínai nyelvtanulást kívánunk!
Előadások:
Prof. Roderick Whitfield és Prof. Youngsook Pak
- a kínai és koreai buddhista művészetről

2010. május 14.

2010. május 14-én az ELTE Távol-Keleti Intézet Koreai szakának meghívására – az ELTE Konfuciusz Intézet támogatásával – a University of London (SOAS) neves kutatói, akik 2007-től a Yale Egyetem meghívott vendégprofesszorai is, Prof. Roderick Whitfield és Prof. Youngsook Pak tartottak előadásokat a kínai, illetve koreai buddhista művészetről.
A pénteki esős, viharos időjárás ellenére nagyon sokan eljöttek meghallgatni az előadásokat, és azt követően számos érdekes kérdés is elhangzott, amelyek során sok értékes információval és ismerettel gazdagodott a hallgatóság.

Képek

tovább » « bezár

Prof. Youngsook Pak előadásában az eddig méltatlanul kevéssé ismert, és ezért még nagyobb érdeklődést keltő Koryo-kori buddhista festmények kapcsán felhívta a figyelmet a Koryo-kori műpártolás gyakorlatára a képek feliratainak értelmezése segítségével, és bemutatta az ábrázolások lehetséges előképeit, kapcsolatait.
Szemléletes és gazdag részleteket bemutató vetített képes előadása után a témához kapcsolódott Prof. Roderick Whitfield Dunhuangi barlangtemplomok művészetéről szóló gazdag képanyaggal és kultúrtörténeti érdekességekkel is kiegészített szemléletes előadása, amelyben kiemelte a középkori sokszorosítási eljárások szerepét is.

(Szentmártoni Lívia képei)


YCT gyereknyelvvizsga

YCT gyereknyelvvizsga

2010. május 8.

Az ELTE Konfuciusz Intézet szervezésében 2010.május 8-án került megrendezésre a YCT (Youth Learners Chinese Test, Fiatal Tanulók Kínai Nyelvi Vizsgája) nyelvvizsga.

Képek  

tovább » « bezár

A nyelvvizsgát hivatalosan a Kínai Idegen Nyelvi Tanács (rövített nevén: Hanban) szervezi. Az ELTE Konfuciusz Intézet 2009-től a vizsga hivatalos magyarországi szervezője.
A Magyarországon első alkalommal lebonyolított nyelvvizsgán 33, 15 év alatti gyermek mérte fel kínai nyelvtudását. A Fiatal Tanulók Kínai Nyelvi Vizsgája négy szintből áll. Az első szinten 12 fő, a második szinten 7, a harmadik szinten 10 és a negyedik szinten 4 fő vett részt. A vizsgát Kínában javítják, amelyről egy hónap múlva kapnak bizonyítványt a diákok.

(Kozjek-Gulyás Anett képei)


Chinese Bridge

Chinese Bridge - 9. "Kínai Híd" nyelvi verseny

2010. május 6.

2010. május 6-án került megrendezésre az ELTE ITK Rigó utcai Nyelvvizsgaközpontjában az Egyetemisták és Főiskolások 9. Kínai Nyelvi Híd elnevezésű nyelvi versenye.
Az oktatási intézményekből meghívott vendégeket, a versenyzőket Gao Jian Nagykövetasszony, valamint dr. Orosz Magdolna az ELTE rektorhelyettese köszöntötte. A versenyt pontozó 7 fős zsűri Steiner Júlia másodéves ELTE-s hallgatót juttatta tovább a júliusi Changsha-i döntőbe.

Képek

tovább » « bezár

A 16 versenyző a Magyarországon kínai nyelvet oktató intézményekből érkezett. Minden intézmény 3 versenyzőt delegálhatott a versenyre. A versenyzők három fordulóban mérték össze nyelvtudásukat és előadóképességüket. Az ELTE Távol-keleti Intézetét Istvánffy Dániel, Karsai Zsuzsa és Steiner Júlia, míg az ELTE Konfuciusz Intézetet Muszka Katalin, Ágoston Gergő és Gábriel Márk képviselte. A két második helyezett Muszka Katalin, az ELTE Konfuciusz Intézetéből és Pécsi Valentin a Keleti Nyelvek Iskolájából induló hallgatók lettek, akik szintén utaznak Changsha-ba, hogy szurkoljanak a magyar döntősnek. A négy harmadik helyezettből három helyezést az ELTE-s Istvánffy Dániel, Karsai Zsuzsa valamint az ELTE Konfuciusz Intézetből induló Ágoston Gergő nyerte. Köszönjük a versenyzőknek a sikeres részvételt, az eredményekhez gratulálunk. Sok sikert kívánunk a Kínába utazó Steiner Júlinak a nemzetközi versenyen való szerepléshez!


Bart Dessein

Előadás:
Bart Dessein vendégprofesszor: a Hinajána és a Mahajána

2010. május 6.

Május 6-án Bart Dessein, a Ghenti Egyetem Délkelet-Ázsiai Nyelvek és Kultúrák Tanszékének professzora tartott előadást az ELTE Konfuciusz Intézetben "Hinayana and Mahayana - The Lesser Vehicle and Greater Vehicle to Enlightment" ("Hinajána és Mahajána – a Megvilágosodáshoz vezető Kis és Nagy Szekér") címmel. A professzor úr vázolta a buddhizmus két nagy irányzatának történeti hátterét, és részletesen elemezte azok filozófiai vetületeit.

Kép


Gyermeknapi sajtótájékozató a Német Nagykövetségen

Gyermeknapi sajtótájékozató a Német Nagykövetségen

2010. május 5.

Május utolsó hétvégéjén huszadik alkalommal rendez gyermeknapot a Városligetben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Ez alkalommal is a budapesti Német Nagykövetségen tartották a városligeti rendezvénysorozat sajtótájékoztatóját...

Képek

tovább » « bezár

Mint minden évben – a Szolgálat egykoron kelet-német gyermekek megsegítésében nyújtott önfeláldozó munkájának elismeréseként - ez alkalommal is a budapesti Német Nagykövetségen tartották a városligeti rendezvénysorozat sajtótájékoztatóját, amelyen a Nemzetek Utcájának résztvevői, nagykövetségek és kulturális intézetek - így az ELTE Konfuciusz Intézet is - állították fel „mini-standjaikat”. A jelenlevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövettel, valamint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökével, Edvi Péterrel és alelnökével, Kuncze Gáborral körbejárják a „mini-standokat”, és így képet kapjanak arról, mi várható majd május utolsó vasárnapján a sátrakban.


Irány Kína!

Az Irány Kína! kvízjátéka újabb 3 nappal meghosszabbítva!

2010. május 5.

Az Irány Kína! pályázat kvízjátékának kitöltésére, elérhetőségére adott 3 napos intervallumot a nagy érdeklődésre való tekintettel újabb 3 nappal meghosszabbítottuk!!! Így péntek hajnaltól vasárnap éjfélig várjuk a www.iranykina.hu honlapon azokat az érdeklődőket, akik nem riadnak vissza egy kis kvíz-megmérettetéstől, ha nem más, mint egy pekingi repülőjegy a tét!


Németh Norbert

Előadás
Németh Norbert: A Tibet-kutatás helyzete napjainkban

2010. május 4.

2010. május 4-én Németh Norbert, tibetológus-mongolista, a Tibet Társaság titkára tartotta meg az ELTE Konfuciusz Intézet Kína népei és tájai előadás-sorozat első előadását
A Tibet-kutatás helyzete napjainkban címmel.

Képek         Letöltés

tovább » « bezár

A fiatal kutató röviden vázolta a Tibet-kutatás múltját, bemutatta a világ vezető tibetisztikai intézményeiben történő kutatásokat. Külön kiemelte Kőrösi Csoma Sándor tevékenységét és a China Tibetology Research Centerben folyó munkát. Az előadó hangsúlyozta a kínai és a nyugati egyetemek, kutatóközpontok közötti együttműködés fontosságát, amelyek remélhetőleg számos új eredménnyel gazdagítják a kutatásokat.


szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

A kínai mint második idegen nyelv a szegedi Radnóti Gimnáziumban

2010. május 3.

Professzor Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója és Gál Béla a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója 2010. május 3-án írta alá azt az együttműködési megállapodást, amellyel szeptembertől beindul az iskolában a kínai mint második idegen nyelv választásának lehetősége. (fotó: K.I.)

Képek

tovább » « bezár

A gimnáziumban az eddig szakköri formában folyó kínai nyelvoktatás mellett szeptembertől a diákok heti 4 órában sajátíthatják el a kínai nyelvet és ismerkedhetnek a kínai kultúrával. Az iskola a természettudományok –kiemelten a biológiaoktatás magas színvonala mellett - iránti orientáltsága mellett nagy hangsúlyt helyez az élő idegen nyelvek tanulására, elsajátítására. A kínai nyelv tanításának beindításával a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium az alföldi régióban egy egyedülálló profillal bővítette oktatási programját, amely remélhetőleg még több diákot fog vonzani a szegedi város gimnáziumába.


Konfuciusz Intézet az RTL Klubban!

A Konfuciusz Intézet az RTL Klubban!

2010. május 3.

2010. május 3-án reggel Szentmártoni Lívia, az EKI kulturális programigazgatója, illetve Palásti Lajos Erik és Szigethy Balázs, az Intézet által szervezett „Te is lehetsz sztár Kínában!” című tehetségkutató verseny dobogósai, egyben az ELTE Távol-Keleti Intézetének hallgatói szerepeltek az RTL Klub Reggeli c. műsorában.

Képek

tovább » « bezár

A műsorban a shaolin kung-fu bemutatót követően szó esett a „kínai sztárság” fogalmáról, a kínai nyelv ismeretének előnyeiről és arról az EKI által meghirdetett páratlan lehetőségről, amely révén egy szerencsés pályázó partnerével elutazhat Pekingbe, és kilátogathat a sanghaji expóra is!


Kínai nyelvtanárok 2. szakmai fóruma

Kínai nyelvtanárok második szakmai fóruma

2010. április 30.

Az ELTE Konfuciusz Intézet 2010.április 30-án tartotta a Kínai Nyelvtanárok második szakmai fórumát. A második szakmai fórumon szakmai kérdéseket vitattak meg a különböző kínai nyelvet tanító intézményekből érkező nyelvtanárok. (fotó: K.I.)

Képek

tovább » « bezár

Az írásjegyek tanításának módszerei mellett szóba került a hangtan, a kínai hangsúlyok tanításának szakmódszertani problémája is, amely igen tartalmas szakmai megbeszélést eredményezett. A nyelvtanárok megosztották egymással az adott területen szerzett és alkalmazott módszereiket, így adva ötletet a tanórán való további alkalmazásukra.


Fogadás a budapesti Német Nagykövetségen

Fogadás a budapesti Német Nagykövetségen

2010. április 27.

Május utolsó hétvégéjén a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében immár huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Városligeti Gyermeknap.

Képek  

tovább » « bezár

Húsz év elteltével is még kevesen tudják, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat annak idején kelet-német, illetve erdélyi gyermekek megsegítésével kezdte munkáját. Ennek tükrében - a kerek évfordulót megünnepelvén - 2010. április 27-én Dorothee Janetzke-Wenzel, Németországi Szövetséges Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete zártkörű állófogadást tartott a gyereknapon résztvevő nagykövetségek és kulturális intézetek képviselői számára. A nagykövetasszony Edvi Péterrel, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökével egyetemben köszönetét fejezte ki a jelenlévőknek a gyermeknapon való részvételért, a gyermekek irányába mutatott felelősségteljes munkájukért. Az ELTE Konfuciusz Intézetet Szentmártoni Lívia, az EKI kulturális programigazgatója képviselte.

(Gordon Eszter képei)


Yin Yang

Ismerkedés a mai Kínával - előadássorozat
Szojka Szilvia: Taoizmus a mai Kínában

2010. április 27.

Szojka Szilvia sinológus izgalmas előadást tartott a kínai gondolkodásmódot és kultúrát, a kínai emberek mindennapját átható gyakran "misztikusnak" titulált taoizmusról. A közönség érdeklődve hallgatta az előadást.

Képek

tovább » « bezár

Szojka Szilvia: Taoizmus a mai Kínában

A taoizmus ősi kínai filozófia és vallás, amely nagy hatással volt a kínai gondolkodásra és kultúrára. Klasszikus könyveinek ismerete két évezreden keresztül része volt az általános műveltségnek, s tanai szorosan összefonódtak olyan jelenségekkel, mint a harcművészetek, a hagyományos kínai orvoslás, a fengshui, az asztrológia, az alkímia és a kínai konyha. Az utóbbi évtizedekben a taoizmus a reneszánszát éli: újranyíltak a templomok, folyamatosan növekszik a szerzetesek száma, s a hívek száma több tízmillióra tehető - a pontos szám megállapíthatatlan, mert a taoizmus nem választható el élesen a kínai népi vallásosságtól. Az előadás bemutatja a mai taoizmus történeti előzményeit, főbb iskoláit, tanításait és szerepét Kína életében.

Szojka Éva Szilvia sinológus, az ELTE BTK sinológiai doktori programjának doktorandusza

(Végvári Kristóf képei)


Ismerkedő, ingyenes kínai nyelvtanfolyam

Ismerkedő, ingyenes kínai nyelvtanfolyam - idén már negyedszerre

2010. április 26.

2010. április 26-án elkezdődött idei negyedik ismerkedő, ingyenes kínai nyelvtanfolyamunk 40 fő részvételével. Az érdeklődőket Kozjek-Gulyás Anett oktatási igazgató köszöntötte, bízva abban, hogy a tanfolyam résztvevői kedvet éreznek majd a továbbtanuláshoz is.
A hallgatókat ezúttal Zhang Yu tanárnő vezeti be a kínai nyelv titokzatos világába - magyar nyelven!

Képek


Tavaszi Origó nyelvvizsgák

2010. április 23.

Az ELTE Konfuciusz Intézet április 23-án alap-, közép és felsőfokú szinten nyelvvizsgáztatott az ELTE ITK Rigó utcai Központjában.
Az Origó állami nyelvvizsgát több szempontból is érdemes letenni...

Képek

tovább » « bezár

Az állami szóbeli nyelvvizsgán 3 alapfokú, 3 középfokú és 1 felsőfokú vizsgázó vett részt. 2010-től az ELTE Konfuciusz Intézet hivatalos nyelvvizsgáztatója a kínai állami nyelvvizsgának. Az Origó állami nyelvvizsgát több szempontból is érdemes letenni. A sikeresen letett nyelvvizsga diákoknál beszámít a felsőfokú tanulmányok folytatásánál, a közalkalmazottak pedig nyelvvizsgapótlék kiegészítést kapnak. A nyelvvizsgát a Konfuciusz Intézet nyelvtanárai tartják, akik elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a nyelvizsgáztatás technikáját, majd jogosítványt kaptak a nyelvvizsgáztatásra.


Diákvacsora

Diákvacsora

2010. április 22.

Április 22-én csütörtökön este a Trefort és a Radnóti Gimnázium szerencsés diákjait igazi terülj-terülj asztalkám várta Budapest egyik kiváló kínai éttermében.

Képek

tovább » « bezár

A diákok az EKI által szervezett Kínai kulturális nap rendezvény keretében nyújtott kiváló teljesítményükért cserébe ízesebbnél ízesebb kínai fogásokat kóstolhattak sorra Szentmártoni Lívia kulturális programigazgató társaságában. A hangulatra panasz nem lehetett, a fiatalok jókedvvel fogyasztották el az ételeket az utolsó morzsáig.

(Szentmártoni Lívia képei)


Salát Gergely: A régi Kína története


Megjelent Salát Gergely A régi Kína története című könyve

2010. április 21.

Megjelent a Konfuciusz Könyvtár tudományos-ismeretterjesztő sorozatának első kötete A régi Kína története címmel. A könyv szerzője Dr. Salát Gergely, az ELTE BTK Kínai Tanszékének adjunktusa.
A munka Kína történetét foglalja össze a kezdetektől 1911-ig, a császárság bukásáig, s tartalmazza mindazokat a földrajzi és kulturális tudnivalókat is, amelyek elengedhetetlenek a kínai történelmi folyamatok és jelenségek megértéséhez. A könyv 1 500 Ft-ért megvásárolható az ELTE BTK Jegyzetboltjában (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8. Alagsor 112.; Tel. 411-6500 / 5281)!

Kép


Te is lehetsz sztár Kínában!


"Te is lehetsz sztár Kínában!" - tehetségkutató verseny

2010. április 16.

2010. április 16-án délután izgalmas műsornak lehettek részesei a kínai kultúra iránt érdeklődők: az ELTE Konfuciusz Intézet megtartotta az első "Te is lehetsz sztár Kínában!" elnevezésű tehetségkutató versenyét. A verseny célja az volt, hogy olyan kínaiul tudó tehetséges fiatalokat vonultassunk fel, akik akár a kínai színpadon is kiválóan megállnák a helyüket.

Képek

tovább » « bezár

A versenyre olyan főiskolás és egyetemista diákok jelentkezését vártuk, akik kínaiul tanulnak, és a kultúra egy adott szegmensében is készek megmérettetni magukat. A versenyre a Távol-Keleti Intézetből és a Budapesti Gazdasági Főiskoláról jelentkeztek lelkes hallgatók.
Az ötfős zsűri elnöki posztját Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet és az ELTE Távol-Keleti Intézet igazgatója töltötte be. A zsűri sztárvendége Vásáry André operaénekes, a Csillag születik produkció sztárja volt, aki amellett, hogy az egyes műsorszámokat értékelte, a Volt egyszer egy vadnyugat c. film - a varázslatos hangján előadott - főcímdalával kápráztatta el a közönséget.
A zsűriben értékelte továbbá a versenyzők teljesítményét Geng Jie, a kínai nyelvű Új Szemle folyóirat társtulajdonosa, Zheng Weihong, a Huawei vállalat képviselője, és végül, de nem utolsó sorban Simon Adrienn, az egyetemi berkekben etalonnak számító tolmács és fordító.
A tehetségkutató verseny győztese és egyben a közönségdíj nyertese az ELTE Távol-Keleti Intézet hallgatója, a lehengerlő produkciót nyújtó Korjukova Alisza lett Blues a szívemben c. dalával. Alisza egy egy hónapos kínai ösztöndíjjal és egy két fő részére szóló exkluzív vacsorával gazdagodott. A verseny második helyezettje, kínaiul a „szerelmes dalok hercege”-ként emlegetett Palásti Lajos Erik lett, aki a Magányos dal c. slágerével hódította meg a közönséget és a zsűrit egyaránt, olyannyira, hogy az előadót Simon Adrienn egy külön vacsorameghívással is jutalmazta. A harmadik helyezett a női szíveket megdobogtató, acélos testű Szigethy Balázs lett shaolin kung-fu bemutatójával.
Köszönjük a zsűri közreműködését és gratulálunk a nyerteseknek!


Fiatal Tanulók Kínai nyelvű Próbanyelvvizsgája (YCT)

2010. április 14-15.

Az ELTE Konfuciusz Intézet 2010. április 14-én és 15-én a tartotta meg a Kínai-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a Fiatal Tanulók Kínai nyelvű Próbanyelvvizsgáját.

Képek

tovább » « bezár

A próbanyelvvizsga négy szintjén 53 diák (1-es szint: 13 fő, 2-es szint: 17 fő, 3-as szint: 11 fő, 4-es szint: 12 fő )mérte fel nyelvtudását készülve a május 8-ai igazi nyelvvizsgára.


125 éve született Kosztolányi Dezső!
Németh Nikolett előadása: Kosztolányi és a kínai költészet világa

2010. április 14.

2010. április 14-én az ELTE Konfuciusz Intézet izgalmas előadással ünnepelte meg Kosztolányi születésének 125. évfordulóját.

Képek

tovább » « bezár

Németh Nikolett, az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatója Kosztolányi és a kínai költészet világa címmel tartott előadást az érdeklődőknek, elemezve híres költő-írónk személyiségét, világát és az általa „fordított” kínai versek hangulatának, milyenségének összefüggéseit. Az előadás megannyi kedves, megmosolyogtató anekdotával tarkítva gazdagította a közönség ismereteit.

Németh Nikolett: Kosztolányi és a kínai költészet világa

Az európai irodalom kapcsolata a keleti kultúrával a romantika korában erősödött meg igazán.
A történelmi események hatására a művészekben feléledt a vágy a menekülésre, a valóság elutasítására. Ennek az elvágyódásnak egyik térbeli megtestesülése volt maga Kína is. A kínai költők versei azonban csak később kerültek az európai érdeklődés középpontjába.
A magyar olvasóközönség a kínai költészetet többek között Kosztolányi Dezső 1931-ben megjelent Kínai és japán versek című kötetén keresztül ismerhette meg, mely versfordításokat tartalmazott. Kosztolányi jórészt angol fordításból dolgozott, és habár nem volt éppen a legszöveghűbb, mégis sokszor, a rá oly nagy mértékben jellemző érzékenység okán is, meglepően hűen és pontosan adja vissza a kínai költők gondolatvilágát.
Az előadás vázolja, miért és hogyan jelent meg az európai irodalomban a keleti kultúra iránti érdeklődés, emellett kitér a fordítás elméleti kérdéseire is.

(Szentmártoni Lívia képei)


Elbírálták a Konfuciusz Intézet Ösztöndíj pályázatait

Elbírálták a Konfuciusz Intézet Ösztöndíj pályázatait

2010. április 13.

Ez évben 43 hallgató pályázata érkezett be Intézetünkbe, ebből a Bizottság 10 pályázatot terjesztett fel a Hanban-hoz (Kínai Nyelvoktatási Tanács).

Képek

tovább » « bezár

2010.április 13-án ült össze a Konfuciusz Intézet Ösztöndíj Bírálóbizottsága. A Bírálóbizottság elnöke - Prof.Dr.Hudecz Ferenc - és tagjai Dezső Tamás, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja, Wang Qingnian, a budapesti Kínai Nagykövetség oktatási ügyekkel foglalkozó tanácsosa, valamint Prof.Dr. Hamar Imre értékelték a beérkező ösztöndíjakat. Ez évben 43 hallgató pályázata érkezett be Intézetünkbe, ebből a Bizottság 10 pályázatot terjesztett fel a Hanban-hoz (Kínai Nyelvoktatási Tanács).


Szilágyi Zsolt

Előadás
Szilágyi Zsolt: A mongolok és Kína
- A Kínában élő mongol kisebbség és a két ország kapcsolatai

2010. március 30.

"Ismerkedés a mai Kínával" - a Modern Kína Kutatási Központ előadássorozata

tovább » « bezár

A nomádok és Kína, illetve a mongolok és a kínaiak kapcsolata több évszázados történelmi távlatokra tekint vissza. A jellemzően más életmódot folytató és ezért markánsan eltérő kultúrákat kialakító szomszédok kapcsolatát már a korai évszázadokban is a bizalmatlanság, gyakran az ellenségesség jellemezte - természetesen ezt sem a mongolok kínai hódításai, sem a több évszázados mongóliai mandzsu hódítás nem szüntette meg, s a huszadik században is számos politikai esemény árnyalta. A sajátos történelmi háttér ellenére azonban ma a két ország kapcsolata folyamatosan fejlődik, s ebben nem kis része van az évszázados kapcsolat mellett annak is, hogy a Kínában élő kisebbségek között lélekszámát tekintve a mongol az egyik legnagyobb. Ma Kína Belső-Mongol Autonóm Területén csaknem hatmillió mongol él, akik nomád kultúrájukat, hagyományaikat a letelepült kínai többség mellett is meg kívánják őrizni. A két ország kapcsolata kifejezetten baráti, a gazdasági, kulturális együttműködés folyamatosan bővül, így a 21. században sok tekintetben új fejezet kezdődött a két szomszédos ország között. Az előadás ennek a kapcsolatnak a történelmi hátterét, a változások előzményeit és várható irányát kívánja bemutatni.
Szilágyi Zsolt dr. történész-mongolista, az MTA NKI tudományos munkatársa, az ELTE BTK Belső-ázsiai Tanszék oktatója


Kínai-Magyar Oktatásügyi Minikonferencia

Kínai-Magyar Oktatásügyi Minikonferencia

2010. március 30.

Az ELTE Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ és a Konfuciusz Intézet konferenciát rendezett "A 21. század áramában: Társadalom és oktatásügy Kínában és Magyarországon" címmel.

Képek

tovább » « bezár

A konferencia programja

A 21. SZÁZAD ÁRAMÁBAN: TÁRSADALOM ÉS OKTATÁSÜGY KÍNÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON
KÍNAI-MAGYAR OKTATÁSÜGYI MINIKONFERENCIA
ELTE PPK, Kari tanácsterem 1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27.
2010. március 30.

1. KÍNA, TÁRSADALOM, OKTATÁSÜGY; A KÍNAI NYELVTANÍTÁS MAGYARORSZÁGON

Ülésszak elnöke: Nguyen Luu Lan Anh

Striker Sándor (ELTE PPK)
Dékánhelyettesi megnyitó
Wang Qingnian (A Kínai Népköztársaság Magyarországi Követsége)
Köszöntő
Kozjek-Gulyás Anett (ELTE Konfuciusz Intézet)
A Konfuciusz Intézet kínai nyelvoktatásáról
Buslig Szonja Andrea (ELTE Távol-keleti Intézet Kínai Tanszék)
Kínai nyelvtanítás a mai Magyarországon
Salát Gergely (ELTE BTK Kínai Tanszék)
A kínai oktatás hagyományai és modernizációja

2. A MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA

Ülésszak elnöke: Buslig Szonja

Erdélyi Zsuzsanna (Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)
A Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola oktatási sajátosságai
Guo Jia Ming (Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)
Tanítási és nevelési módszerek a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában -Ami más, mint más magyar iskolákban
Lindner Gusztávné (Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium)
Nyelvi sokszínűség és alternatív nevelés a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában
Vámos Ágnes (ELTE PPK Neveléstudományi Intézet)
A tanulói fluktuáció jellemzői a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában

3. KÍNAI-MAGYAR KULTURÁLIS PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI KUTATÁSOK

Ülésszak elnöke: Salát Gergely

Fülöp Márta (MTA Pszichológiai Kutatóintézet; ELTE PPK Társadalomtörténeti Professzorátus)
Kínai, magyar és francia fiatalok versengéssel kapcsolatos attitűdje
Nguyen Luu Lan Anh (ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ)
Kínai gyerekek szociális támogatottsága az iskolában
Sebestyén Nóra (ELTE PPK Pszichológiai Doktori Iskola)
Az erőfeszítés és kèkǔ szerepe a matematika-tanulásban: kínai-magyar összehasonlító vizsgálat
Győri János (ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ)
Tehetséggondozás Kínában


Kínai nyelvtanárok első szakmai fóruma

Kínai nyelvtanárok első szakmai fóruma

2010. március 26.

A fórumon valamennyi gyakorló nyelvtanár beszámolt eddigi alap-, közép- és felsőoktatásban szerzett szakmai tapasztalatáról. A különböző korosztályban tanító tanárok módszertani javaslataikat osztották meg kollegáikkal.


tovább » « bezár

Professzor Dr. Hamar Imre 2010. március 26-án nyitotta meg a kínai nyelvtanárok első szakmai fórumát. A fórumon az ELTE Konfuciusz Intézet, az ELTE Kelet-ázsia tanszék, valamint a Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nyelvtanárai vettek részt. A fórumon valamennyi gyakorló nyelvtanár beszámolt eddigi alap-, közép- és felsőoktatásban szerzett szakmai tapasztalatáról.
A különböző korosztályban tanító tanárok módszertani javaslataikat osztották meg kollegáikkal.
A következő nyelvtanári fórumra április végén kerül sor, melynek alkalmával tovább folytatódik a szakmai tapasztalatok, ötletek, javaslatok cseréje, átadása. A fórum zárásaként professzor Dr. Hamar Imre tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a 2009/2010-es tavaszi félév zárásaként májusban rendezi meg a Konfuciusz Intézet a kínai nyelvtanárok szakmai konferenciáját.


Konfuciusz Krónika 2010/1
Megjelent a Konfuciusz Krónika legújabb száma!

2010. március

Ízelítő a tartalomból:
1. Salát Gergely: Shanghai - Világok találkozóhelye
2. Szentmártoni Lívia: Vágó Istvánnak ez már nem kínai
3. Buslig Szonja: A fujiani konyha
4. Szilágyi Zsolt: Kitajok a császári trónon
5. Horváth Alíz: A jóslócsontoktól a kalligráfiáig
6. Szabó Blanka: Sárkány a mozivásznon - A kínai film története

A Konfuciusz Krónika negyedévente megjelenő ingyenes számait keresse az ELTE Konfuciusz Intézetben.


Holdújévi Konfuciusz Gála

Holdújévi Gálaműsor Szegeden

2010. február 25.

A Holdújévi Gálaműsor-turné utolsó állomásaként Szegedre látogatott a Heilongjiangi Orvosi Egyetem Művészegyüttese. Az estet Dr. Szász Géza, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékán-helyettese nyitotta meg.

Képek

tovább » « bezár

Beszédében hangsúlyozta, hogy az EKI közreműködésével az egyetem tanulói számára is elérhetővé vált a kínai nyelv megismerése és magas szintű elsajátítása.
E gondolatot folytatva Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet és az ELTE Távol-Keleti Intézet igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A művészek által előadott zenés-táncos, karddal, legyezővel végzett harcművészeti bemutatókkal, taijival gazdagított műsor Szegeden is lenyűgözte a közönséget. A tombola, természetesen Szegeden sem maradhatott el: a világ egyik vezető telekommunikációs cége, azaz a kínai Huawei Technologies Hungary által felajánlott értékes mobiltelefont Dr. Szász Géza dékán-helyettes úr nyújtotta át a szerencsés nyertesnek.

(Dézsi Dorottya képei)


Holdújévi Konfuciusz Gála

Holdújévi Gálaműsor Budapesten

2010. február 24.

Az ELTE Konfuciusz Intézet február 24-én, Budapesten várta Holdújévi Gálaműsorára a fővárosiakat. A műsornak, mint minden évben, ezúttal is az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Díszterme adott otthont.

Képek

tovább » « bezár

A gálán megjelent őexcellenciája Gao Jian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete is, aki – Dr. Hudecz Ferenc, az ELTE rektorának ünnepélyes megnyitó-beszédét követően − pár szóban köszöntötte az egybegyűlteket. A színes, izgalmas show-műsort – melyet számos közéleti személy is megtisztelt jelenlétével – a fővárosban is hatalmas siker fogadta. Az estet tombola zárta. Elsőként a harmadik díj került kisorsolásra: az ízletes kínai teákból és –kellékekből összeállított ajándékcsomagot Czinke Beáta, a Darlington Teabolt tulajdonosa nyújtotta át a szerencsésnek.
A második díjat a világ egyik vezető telekommunikációs cége, a kínai Huawei Technologies Hungary által felajánlott érintőképernyős mobiltelefont a cég nevében Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet és az ELTE Távol-Keleti Intézet igazgatója adta át a nyertesnek. A fődíjat, a Hainan Légitársaság által két fő részére felajánlott Budapest-Peking-Budapest repülőjegyet Zhao Kai, a Légitársaság magyarországi regionális ügyvezető igazgatója nyújtotta át a két szerencsésnek. Ezúton is köszönjük támogatóinknak az értékes díjakat!


Holdújévi Konfuciusz Gála

Holdújévi Gálaműsor Debrecenben

2010. február 23.

Az ELTE Konfuciusz Intézet Holdújévi Gálaműsor-turnéjának második állomásaként
– a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Discimus Üzleti Akadémia közreműködésével – Debrecenbe látogatott a Heilongjiangi Orvosi Egyetem Művészegyüttese. A műsornak a Kölcsey Központ Bálterme szolgált színhelyéül.

Képek

tovább » « bezár

Az estet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának oktatási dékán-helyettese, Dr. Maticsák Sándor nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a kínai nyelv tanulásának jelentősségét, külön megemlítve, hogy az EKI által Debrecenbe delegált anyanyelvi tanár segítségével immár az egyetem hallgatóinak is lehetősége nyílik elsajátítani ezt a fantasztikus nyelvet. Ezt követően Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet és az ELTE Távol-Keleti Intézet igazgatója köszöntötte a nagyszámban összegyűlt közönséget, pár szóban beszélt az Intézet megalakulásáról és jövőbeni terveiről. A színes, hagyományos kínai táncokkal, dalokkal, harcművészeti bemutatókkal tűzdelt gálaműsort hatalmas tapssal jutalmazta a közönség. Az estet tombola zárta, melynek során ismét a világ egyik vezető telekommunikációs cége, a kínai Huawei Technologies Hungary által felajánlott értékes mobiltelefonnal lett gazdagabb a szerencsés.

(Dézsi Dorottya képei)


Holdújévi Konfuciusz Gála

Holdújévi Gálaműsor Kecskeméten

2010. február 22.

Az ELTE Konfuciusz Intézet Holdújévi Gálaműsor-turnéjának első állomásaként Kecskeméten lépett fel a Heilongjiangi Orvosi Egyetem Művészegyüttese. A műsornak az EKI első fiókintézménye, a Bolyai János Gimnázium adott otthont.

Képek

tovább » « bezár

A gálát Dr. Főzőné Tímár Éva, az iskola igazgatóasszonya nyitotta meg, majd Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet és az ELTE Távol-Keleti Intézet igazgatója köszöntötte a közönséget. A táncos-zenés, harcművészeti bemutatókkal tarkított műsort lelkesen fogadták a kecskemétiek. Az estet tombola zárta, melynek során a világ egyik vezető telekommunikációs cége, a kínai Huawei Technologies Hungary által felajánlott értékes mobiltelefonnal lett gazdagabb a szerencsés.

(Fotók: 1-12: Dézsi Dorottya, 13-16: Sipiczki Sándor - Kecskeméti Lapok)


Debrecen

Sajtótájékoztató Debrecenben és Szegeden
- a Holdújévi Gálaműsor-turné látogatásáról

2010. február 18-19.

Az ELTE Konfuciusz Intézet február 18-án Debrecenben, február 19-én Szegeden tartott ünnepélyes sajtótájékoztatót.

tovább » « bezár

Az ELTE Konfuciusz Intézet február 18-án Debrecenben, február 19-én Szegeden tartott ünnepélyes sajtótájékoztatót. A sajtótájékoztató apropójául a Holdújévi Gálaműsor-turné szolgált, melynek keretén belül február 23-án a Debreceni Egyetem és a Discimus Üzleti Akadémia közreműködésével Debrecenben, február 25-én pedig a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével Szegeden lép színpadra a Heilongjiangi Orvosi Egyetem Művészegyüttese. Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója pár szóban beszámolt az Intézet megalakulásáról, jövőbeni terveiről és a kínai nyelvtanulási lehetőségekről az említett két nagyvárosban, majd Szentmártoni Lívia osztotta meg a gálaműsor részleteit a sajtó képviselőivel.
A sajtó részéről komoly érdeklődés mutatkozott az esemény iránt, ezt bizonyítja a különböző újságokban, hírportálokon megjelent számos tudósítás, cikk, rövid beszámoló.


a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

A kínai mint második választható idegen nyelv a középiskolákban

2010. február

Az ELTE Konfuciusz Intézet az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában és Szegeden a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumában szülői értekezlet keretében tájékoztatót tartott a kínai mint második idegen nyelv választásának előnyeiről, a kínai nyelv tanulásával járó különböző lehetőségekről. Szegeden 2010. szeptemberétől válik lehetősége a diákoknak a kínait mint második idegen nyelvet választani.


Sajtótájékoztató Kecskeméten

Sajtótájékoztató Kecskeméten
- a Holdújévi Gálaműsor-turné látogatásáról

2010. február 4.

2010. február 3-án az ELTE Konfuciusz Intézet sajtótájékoztatót tartott Kecskeméten. A sajtótájékoztatónak az EKI első regionális Konfuciusz-központja, a Bolyai János Gimnázium adott otthont.

Képek

tovább » « bezár

Az egybegyűlteket a Gimnázium részéről Főzőné Tímár Éva igazgatóasszony és Dr. Kovács István igazgatóhelyettes köszöntötte. Ezt követően a Konfuciusz Intézet igazgatója, Dr. Hamar Imre vette át a szót, beszélt az EKI 2006-os megalakulásáról, jövőbeni célkitűzéseiről, és bejelentette, hogy a Holdújévi Gálaműsor-turné első állomásaként, február 22-én, hétfőn, Kecskemétre látogat a Heilongjiangi Egyetem Művészegyüttese. Az EKI kulturális programigazgatója, Szentmártoni Lívia pár szóban beszámolt a Gálaműsor programjáról, majd hozzátette, hogy szeretettel várják a kínai kultúra iránt érdeklődő kecskemétieket az ingyenesen (!) megtekinthető showműsorra.


Guo Xiaojing (Vera)

Guo Xiaojing (Vera) hazatért Kínába

2010. január 28.

Elbúcsúztattuk az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatóhelyettesét, Guo Xiaojinget (Vera), aki három éves megbízatásának lejártával hazatért Kínába, hogy tanulmányainak korábbi színhelyén, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetemen (Beiwai) folytassa munkáját.

Képek

tovább » « bezár

A Beiwai Magyar szakán végzett Guo Xiaojing 2005-ben érkezett Magyarországra, hogy az ELTE-n szerezze meg doktori diplomáját. 2006-ban a Hanban – a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetemmel közösen – Guo Xiaojinget javasolta a megalakuló ELTE Konfuciusz Intézet igazgatóhelyettesi posztjára. Fő feladata a pekingi központ és a magyar intézet közötti kapcsolattartás elősegítése és ápolása volt. Ezúton is köszönjük Vera áldozatos munkáját!


Vágó István


Vágó István is az ELTE Konfuciusz Intézetet választotta

2010. január 12.

Jól ismerjük Vágó Istvánt, a kvízmestert, de ki az a Vágó István, aki mihelyst egy időre kiszabadul a média őrült mókuskerekéből és lélegzethez jut, elkezd kínaiul tanulni?

Képek

tovább » « bezár

A Krónika Olvasói jól tudják már, hogy különösen szeretek érdekes, az élet egy-egy szegmensében jártas, tapasztalt emberekkel beszélgetni, szeretem megismerni a gondolkodásmódjukat, világnézetüket. Szeretem elraktározni magamban a hallottakat, és pár napig elmélkedni azokon, végül pedig eldönteni, hogy mely gondolatokkal tudok azonosulni, melyeket tudom elraktározni agyam „milyen igaz”, „megfontolandó” és „érdemes megfogadni” rekeszeibe. Itt a Konfuciusz Intézetben viszonylag gyakran nyílik alkalmam izgalmas emberekkel találkozni, szót váltani. Legújabb „hódításom” Vágó István, a neves kvízmester, aki – Önöknek elárulhatom – ezúttal nem mesterként, hanem tanítványként készült az interjúra, hiszen már három hónapja az Konfuciusz Intézet lelkes hallgatója.

- Jól ismerjük Vágó Istvánt, a kvízmestert, de ki az a Vágó István, aki mihelyst egy időre kiszabadul a média őrült mókuskerekéből és lélegzethez jut, elkezd kínaiul tanulni?

- Vágó Istvánnak egy rendkívül jellegzetes oldala, hogy sok minden iránt érdeklődik, egészen konkrétan a nyelvek iránt is. Én bevallom, nagyon szeretek nyelvet tanulni – négy felsőfokú nyelvvizsgával is rendelkezem, emellett több nyelven is készítek interjúkat, annak idején pedig még lengyelül is kiválóan tudtam udvarolni (mosolyog cinkosan) –, és különösen izgat a nyelvek szerkezeti felépítése, ennek eredményeként pedig az, hogy az adott nyelvet beszélő emberek hogyan gondolkoznak. Ami a kínai nyelvet illeti, roppantul érdekelt, hogy egy nem betűírás hogyan épül fel, hogy a nyelvtani struktúrája miként alkot egy egészet.

Az interjú folytatását a Konfuciusz Krónika hamarosan megjelenő, soron következő számában olvashatják.

Szentmártoni Lívia


Szépségverseny

Eredményhirdetés - Ki a legcsinosabb qipaós lány a Trefortban?

2010. január 7.

Az újévre végre megszületett az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnáziumban megrendezett „Ki a legcsinosabb qipaós lány?” elnevezésű versenyünk végeredménye.

Képek

tovább » « bezár

A Trefort Gimnáziumban megrendezett kínai kulturális délutánon (2009. november 12-én) a diáklányok hagyományos kínai selyemruhákat, qipaókat (ejtsd: tyhíphaó) próbálhattak fel, a róluk készült fotó-montázs felkerült az internetre, így honlapunk látogatói eldönthették, kit tartanak a "legcsinosabb kínai lánynak".

A szavazók véleménye szerint a gimnázium legattraktívabb qipaót viselő lánya Braghini Rozina lett.
A verseny különdíját Honecz Anna Lujza szerezte meg. Nyereményük egy exkluzív vacsora Budapest egyik legkiválóbb kínai éttermében. A szavazók között kisorsolt értékes ajándékcsomagunk nyertese: Katona Réka. Ezúton gratulálunk a nyerteseknek!

(Schmidt Alfréd képei)