Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Évkönyv - 2011. eseményei

Zsoldos Lili lett a 2011-es Középiskolások kínai kulturális versenyének a győztese

2011. december 16.

Sikerrel zárult az ELTE Konfuciusz Intézet 2011-es Középiskolások kínai kulturális versenye. A versenyt a Trefort Gimnázium diákja, Zsoldos Lili nyerte. A második és harmadik helyet az Apáczai Csere János Gimnázium diákja Kovács Regina, illetve a Trefort Gimnázium diákja Kacskó Fanni szerezte meg. Gratulálunk valamennyi versenyzőnek a szép szereplésért!

Képek

tovább » « bezár


A verseny három részből állt:
1) Bemutatkozás
A diákoknak egy általuk írt 1-2 perces beszédet kellett mondaniuk, melyben kifejthették, hogy miért szeretnek kínaiul tanulni, miért választották ezt a nyelvet.
2) Kvízkérdések megválaszolása
A kérdéseket a honlapunkon található "Miről írnak sz újságok?" cikkeiből, illetve szintén a honlapunkról letölthető Konfuciusz Krónika számaiból állítottuk össze.
3) Kalligráfia
A diákoknak egy egyszerűbb, 4 írásjegyből álló kalligráfiát kellett elkészíteniük az Intézet egyik kínai tanárának kalligráfiája nyomán.

Fődíj: egy értékes kínai nyelvoktató könyv kiegészülve egy speciális audio tollalMario Poceski

Előadás - Mario Poceski − Buddhista, konfuciánus,
és/vagy taoista:

A Tang-kori költő, Bo Juyi (770-842) sokoldalú vallási élete

2011. december 14.

A Tang-dinasztia korabeli Kína vallási világának sokrétűségében a legfigyelemreméltóbb vonás a vallási pluralizmus, illetve az az interakció, amely a különböző vallási csoportok között zajlott le. ...

Kép

tovább » « bezár

Jelen előadás az irodalom és az egyes vallási irányzatok kölcsönhatását elemzi az egyik legnagyobb Tang-kori költő, Bo Juyi életén és munkásságán keresztül. A költő verseiben szintén felfedezhetjük a három vallás – a buddhizmus, konfucianizmus és taoizmus – vonásait, ezzel pedig nem csak a Tang-korszak vallási életébe nyerhetünk bepillantást, hanem átfogó képet kaphatunk a Kínát hosszú idő óta átható vallási élet és szokások összességének kialakulására is.

Mario Poceski, a Floridai Egyetem docense, Buddhista Tanulmányok és Kínai Vallás, Vallások Tanszék


Kesselyák Péter: A modern Kína és nemzetiségeinek zenéje magyar füllel

Előadás - Kesselyák Péter: A modern Kína és nemzetiségeinek zenéje magyar füllel

2011. december 13.

A zenei bemutató a hatvanas évek közepének kínai zenekultúrájából merít, amikor a virágozzék minden virág jelszó jegyében a kínai zeneirodalom gazdag fejlődésnek indult...

Kép

tovább » « bezár

A tradicionális kínai opera és a Mao-Zedong dicséretét zengő mozgalmi dallamok világa mellett (ami ma már egyfajta „zenei szoborparkba” kívánkozik) óriási lendületet vett a népdalfeldolgozás, és – mivel Kína soknemzetiségű ország – soha nem hallott kis népek dallamvilága is napvilágra került ezáltal. Emellett a rádiózás elterjedésével felmerült az igény a modern zenei műsorok készítésére. Elkezdték a nyugati zenekultúra elemeit igen szerencsésen ötvözni a hagyományos kínai tradíciókkal, amiből nagyszerű zenei alkotások születtek mind a könnyűzene, mind a komolyzene téren. A népdalfeldolgozásokban itt-ott tetten érhető Kodály Zoltán hatása, a komoly zeneművekből pedig helyenként Bartók stílusa köszön vissza.

Kesselyák Péter ny. hírközlési főtanácsos


Vértes Judit: Menóra a pagodában

Előadás - Vértes Judit: Menóra a pagodában

2011. december 6.

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F

Előadásunkban arra keressük a választ, hogy maradhatott fenn egy pár ezer lelket számláló kis közösség több mint fél évezreden át szinte tökéletes izoláltságban a nem is létező „anyaországtól”.

 

tovább » « bezár

A legvalószínűbb feltevés szerint a Selyemúton át érkező zsidók viszonylagos vallási toleranciát élveztek a soknemzetiségű, sokvallású birodalomban. E toleranciának egyik szép bizonyítéka az 1163-ban felépült zsinagóga az akkori fővárosban, Kaifengben. A kaifengi zsidóságon túl kitérünk a modern kori zsidóságra is. Ez egyrészt a 19. század második felétől legfőképpen Shanghaiba érkező gazdag zsidó kereskedőket jelenti, másrészt a náci üldözés elől menekülő zsidókat. Bár a zsidó kolóniák lélekszámukat tekintve soha nem voltak számottevőek, jelenlétük mégsem múlt el nyomtalanul.

Vértes Judit az ELTE Ruszisztikai Intézetének szakértője

Vértes Judit: Menóra a pagodában


Kínai egyetemek börzéje az ELTE-n, 2011. december 5.

Kínai egyetemek börzéje az ELTE-n

2011.december 5.

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt., Gólyavár, Mária Terézia-terem

A Kínai Nagykövetség az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az ELTE Konfuciusz Intézet közreműködésével egyetemi börzét szervez 16 neves kínai egyetem bevonásával. A konferencián az érdeklődő felsőoktatási intézmények és magánszemélyek megismerkedhetnek az említett egyetemekkel, és az azok nyújtotta ösztöndíj-lehetőségekkel.

Képek

tovább » « bezár

PROGRAM:

9:00 Az ELTE nevében köszöntőt mond: Dr. Horváth Zoltán, nemzetközi ügyek rektorhelyettese
9:10 A megjelent kínai egyetemek nevében köszöntőt mond: Prof. Ding Weiguang rektorhelyettes, Liaoning Medical University
9:25 Az ELTE-t bemutatja: Bélik Márton osztályvezető, Nemzetközi Képzési és Mobilitási Osztály
9:40 A résztvevő kínai egyetemek bemutatása (1. rész)
10:30 Szünet
10:40 A résztvevő kínai egyetemek bemutatása (2. rész)
11:25 Kérdések és válaszok
12:00 A találkozó vége

RÉSZTVEVŐ EGYETEMEK ÉS INTÉZETEK:

1) Capital University
2) China Academy of Art
3) Yunnan University
4) Shanghai University
5) Beijing Institute of Technology
6) Liaoning Medical University
7) Hangzhou Normal University
8) Donghua University
9) East China Normal University
10) Sun Yat-sen University
11) University of Electronic Science and Technology of China
12) Beijing Open University
13) Beijing Language and Culture University
14) Northwestern Polytechnical University
15) Beijing University Health Science Center
16) Beijing Institute of Fashion Technology
17) Chinese Service Center for Scholarly Exchange


Előadás - Hajbáné Nagy Judit: Kultúrák közötti kommunikáció, kulturális értékközvetítés Kínában

2011. november 29.

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B 217-es terem

A mai világgazdasági-világpolitikai környezetben az érdekérvényesítés eszközei megváltoztak, felértékelődött a kulturális kapcsolatok, a kulturális diplomácia jelentősége.

 

tovább » « bezár

Az előadás a kultúrák közötti kommunikáció árnyalatairól, a kulturális diplomácia - mint a gazdasági és politikai érdekérvényesítés, az országkép alakításának eszköze - néhány kérdéséről szól a magyar-kínai kapcsolatokban. Kínából nézve Magyarország épp olyan távoli, mint innen nézve Kína. Hogyan hozzuk közelebb Magyarországot a kínaiakhoz, hogyan érjük el, hogy ismerjenek meg bennünket, pozitív értékeket társítsanak Magyarország nevéhez? Milyen üzenetet közvetítsünk? A kultúra ismertté, vonzóvá, érdekessé teszi az országot, de nem feltétlenül számíthat sikerre a magyar kultúrából az, ami nekünk értékes, amit mi közvetíteni szeretnénk. Minek alapján tudjuk megítélni, mi az, ami megfelel a megváltozott kínai ízlésvilágnak, népszerű lehet a kínai közönség köreiben? Mennyire objektív a Magyarországról kialakult kép Kínában? Kit ismernek Petőfin, Liszten és Puskáson kívül? Hogyan maradhatunk versenyképesek a túltelített kulturális piacon Kínában?

Hajbáné Nagy Judit interkulturális kommunikációs tanácsadó, volt sanghaji oktatási-kulturális szakdiplomata


Kínai Szépkiejtési verseny

Szépkiejtési verseny kínaiul tanuló fiatalok számára

2011. november 22.

A Konfuciusz Intézet szépkiejtési versenyt szervez “Szinkronizálj akár egy profi!” címmel. A vicces filmrészletek, monológok mindig nyerők!

Képek

tovább » « bezár

Program:

1. Forduló
1 szabadon választott kínai filmrészletből max. 3 perces monológ-szinkron előadása
2. Forduló
1 az Intézet által a helyszínen meghatározott pár perces filmrészlet monológjának előadása

A verseny zsűrijének tagjai: Dr. Buslig Szonja, Ji Ping, Ye Qiuyue, Li Xiujuan, Tong Aiyun, Ding Yang és Dr. Salát Gergely

A verseny fődíja: Everyday Chinese audio toll és könyv

A zsűri értékelése alatt Halmai Dzsenifer és Vizer Rita, az ELTE Kínai szakának hallgatói adják elő a Lemon tree című sláger kínai verzióját.


YCT Kínai ifjusági nyelvvizsga

YCT Kínai ifjusági nyelvvizsga

2011. november 12.

A YCT a nem kínai anyanyelvű, 15 év alatti tanulók nyelvvizsgája. Évente kétszer rendezzük meg. A nyelvvizsga helyszíne a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.

Képek


Tipegő kert Bölcsőde

Kínai kézműves foglalkozás a Tipegő kert Bölcsődében

2011. november 17.

A Konfuciusz Intézet lelkes önkéntes hallgatókból álló csapata ellátogatott a zuglói Tipegő kert Bölcsődébe, ahol játékos formában ismertették meg a gyermekeket a kínai kultúrával. Volt papírkivágás, közös játék, egyszóval sok-sok móka és kacagás a kínai kultúra varázsában.

Képek


A Magyar Tudomány Ünnepe 2011

A Magyar Tudomány Ünnepe a Konfuciusz Intézetben

2011. november 11.

Magyar-kutatók a Távol-Keleten címmel az ELTE Távol-keleti Intézetének oktatói tartanak előadásokat Intézetünkben a leghíresebb magyar kutatókról, akik nekivágtak, hogy felfedezzék, és megismerjék a Távol-Keletet.

Képek

tovább » « bezár

A Magyar Tudományos Akadémia 1997 óta emlékezik meg róla, de csak 2003 óta rendezi a Magyar Tudomány Ünnepét minden év november 3-án, pontosan azon a napon, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására, ezzel lehetővé téve a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. 2011-ben az ELTE Konfuciusz Intézet is csatlakozik a rendezvénysorozathoz.

Előadások

Időpontja Előadó Előadás címe
10:00-10:30 Dr. Salát Gergely Magyar kutatók Kínában
10:45-11:15 Dr. Birtalan Ágnes A mongolok titkos történetétől a sámánizmus-kutatásig – Ligeti Lajos mongolisztikai tevékenysége és tudományos öröksége
11:30-12:00 Németh Norbert Kőrösi Csoma Sándor, a tibeti kultúra feltárója
12:15-12:45 Kávészünet
12:45-13:15 Dr. Umemura Yuko Magyar kutatók Japánban a XX. század elején
13:30-14:00 Dr. Csoma Mózes A magyar Korea-kutatás kezdetei

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Csoma Mózes

Előadás - Dr. Csoma Mózes: A Kínában élő koreai nemzeti kisebbség

2011. november 8.

A nagyjából 2 millió 300 ezres csoszondzsok közösség úgy tekint a két Korea szembenállására, mint az a gyermek, akinek a szülei elváltak: mindkettőt tisztelik, és egyiket sem tudnák megtagadni a másik kedvéért.

Képek

tovább » « bezár

A múlt század első felében a kínai fegyveres erők és a koreai függetlenségi harcosok Északkelet-Kína területén vállvetve harcoltak a terjeszkedő Japán Birodalom ellen. A második világháború után a létrejövő Kínai Népköztársaság igyekezett meghálálni a mandzsúriai koreai kisebbség derekas részvételét a megszállók elleni harcban, így 1955-ben a koreaiak által sűrűn lakott Jenpien (Yanbian) járást koreai autonóm körzetnek nyilvánították. A körzet lakói számára az őshaza nagyon sokáig a KNDK-t jelentette, és mivel az ottani életszínvonal a nyolcvanas évek végéig magasabb volt, mint Kína falusi területein, támogatásokat is kaptak. Dél-Koreáról csak a phenjani propagandán keresztül kaphattak meglehetősen sötét képet, ami aztán az 1988-as szöuli olimpia tévéközvetítését nézve változott meg. A koreaiul csoszondzsok (chosunjok) néven emlegetett kínai-koreaiak az autonóm körzetnek köszönhetően megőrizték saját kultúrájukat: a kínai mellett a koreai nyelvet is használhatják, saját iskoláik, kiadványaik vannak, sőt tévécsatornájuk is van. A nagyjából 2 millió 300 ezres csoszondzsok közösség egy találó hasonlat szerint úgy tekint a két Korea szembenállására, mint az a gyermek, akinek a szülei elváltak: mindkettőt tisztelik, és egyiket sem tudnák megtagadni a másik kedvéért.

Dr. Csoma Mózes, az ELTE Távol-keleti Intézet Koreai szakának adjunktusa

A Kínában élő koreai nemzeti kisebbség


Simon Adrienn szaktolmács

Előadás - Simon Adrienn : Kínai tolmács két kultúra között

2011. október 25.

A kínai tolmácsok élete, munkája eltér más tolmácsokétól. Nyelvünk „kis nyelvnek”, sőt „ritka nyelvnek” számít a szakmában, kevesen jutnak el a professzionális tolmácsolásig. Vajon miért?

Képek

tovább » « bezár

Simon Adrienn szaktolmács-szakfordító a kínai tolmácsok különleges életéről, az irántuk támasztott egyedi elvárásokról és az elmúlt évek tapasztalatairól számol be. Milyen új elvárásokat támasztanak a megrendelők? Milyen felkészültség várható el a tolmácstól? És mit várnak ténylegesen el? Mennyiben tér el a kínai az uniós tolmácstól? Mik azok a körülmények, amelyekről nem tehetünk, mégis befolyásolják a munkánkat? Szükséges-e, hogy a tolmács jó fordító is legyen egyben? Kell-e ez a piacnak? Könnyed hangulatú, remélhetőleg interaktív esti programra invitáljuk Önöket ebben a cseppet sem könnyed témában.

Simon Adrienn szaktolmács és szakfordító, Transjet Fordítóiroda


Francois Jullien

Kivételes lehetőség: a neves francia sinológus,
Francois Jullien előadása az ELTE-n!

2011. október 21.

Helyszín: ELTE BTK Kari Tanácsterem, Múzeum krt. 4/A

A Francia Intézet és az Atelier szervezésében a Paris Diderot Egyetem professzora, Francois Jullien sinológus tart előadást . Előadásának címe: Egyetemesség, egységesség, közös vonások – mit is jelent a kultúrák párbeszéde?


Kínai-magyar klub

Kínai-magyar klub - Kínai karaoke parti!

2011. október 20.

Helyszín: Konfuciusz Intézet, Múzeum krt. 4/F

Ez évben Intézetünk, Kína-magyar klubjának keretén belül, hatalmas kínai karaoke partit szervez... Ezen az estén magyar és kínai, bárki a színpad csillaga lehet egy-egy kínai sláger erejéig!

Kép


Meimei Ding

"Modern Kína" előadás - Meimei Ding: Nemzetközi márka a kínai piac viszonylatában a kínai szakértő szemével

2011. október 6.

Meimei Ding több mint tíz éven keresztül dolgozott Kínában a leghíresebb kínai és nemzetközi divatházak számára, a legnevesebb kínai médiaszemélyiségek oldalán, mielőtt Európába jött volna.

Képek

tovább » « bezár

Az előadás rávilágít arra, hogy miként érdemes nemzetközi márkát építeni a kínai piac viszonylatában. Az előadó górcső alá veszi a kínai és külföldi brandeket, és bemutatja, hogy hogyan lehet ezek ötvözéséből saját márkát kialakítani, mely minimális befektetéssel egyaránt képes felkelteni az ázsiai és a nemzetközi médiaszakemberek és sajtó figyelmét.

Meimei Ding az Alter & Kiss alapító tagja és kreatív igazgatója


Prof. Chen Jinhua

Előadás - Prof. Chen Jinhua: Jiang Zhiqi és az Avalokitesvara-kultusz elterjedése

2011. október 6.

A British Columbia Egyetem professzora, a kínai és a japán buddhizmus szakértője tartott előadást Intézetünkben.
Előadásának címe: "Egy Song-dinasztia-beli konfuciánus gondolkodó buddhizmus iránti elkötelezettsége – Jiang Zhiqi és az Avalokitesvara-kultusz elterjedése".

Képek


Jázminvirág Együttes

Koncertet adott a Jázminvirág Együttes

2011. október 5.

A Jázminvirág Együttes az első olyan zenekar, amelynek tagjai kizárólag hagyományos kínai cimbalmon, azaz ún. yangqinon játszva adnak elő részleteket a világ legszebb klasszikus zeneműveiből. Az Együttes művészi előadásaival a zene élvezetét hirdeti világszerte.

Képek

tovább » « bezár

Dr. Liu Yuening professzor asszony fiatal és tehetséges művészeket gyűjtött maga köré, akik valamennyien a hagyományos kínai cimbalom mesterei.

Augusztus 24-én a Jázminvirág Együttes nagy sikerű koncertet adott Pekingben, a Nemzeti Előadóművészeti Színházközpontban. Első lemezük, mely a Jázminvirágzás címez viseli, kiválóan visszaadja ennek az egyedülálló hangszernek a zenei báját.


Matura Tamás: A kínai külpolitika célkitűzései

"Modern Kína" előadás – Dr. Matura Tamás:
A kínai külpolitika célkitűzései

2011. szeptember 27

Kína többé nem csupán felemelkedőben lévő hatalom, hanem immáron világhatalom. E szavakkal nyomatékosította Mike Mullen, az amerikai egyesített vezérkar főnöke 2011. július 11-én kezdődő...

 

tovább » « bezár

... pekingi látogatásának, és általában Kína és az Egyesült Államok kapcsolatainak jelentőségét. Tény, hogy Kína ma már globális szerepvállaló, így külpolitikai érdekei is globális szinten értelmezhetők leginkább. Yang Jiechi külügyminiszter a kínai külpolitika számára hat főbb célt határozott meg, melyekre figyelemmel kell lenni a tizenkettedik ötéves terv megvalósítása során.

Dr. Matura Tamás a Magyar Külügyi Intézet tudományos segédmunkatársa

Matura Tamás: A kínai külpolitika célkitűzései


Kutatók Éjszakája az ELTE Konfuciusz Intézettel

Kutatók Éjszakája az ELTE Konfuciusz Intézettel

2011. szeptember 23.

Egyetlen éjszakára idén is játékos és szórakoztató formát öltött a tudomány: szeptember 23-án pénteken az egyetemek között az ELTE – így az ELTE Konfuciusz Intézet is – színes programokkal várta a közönséget.

Képek

tovább » « bezár

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Kutatók éjszakája rendezvény célja a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése, mindenki számára közérthető formában.

Az ELTE Konfuciusz Intézet sinológiai előadás-sorozattal készült az eseményre. Este 7 órától hajnalig folyamatosan zajlottak az előadások az ősi és a mai modern Kína témakörében.
A program éjfélkor őszközép ünnepi holdsüteményezéssel zárult.

Az elhangzott előadások:

Időpont Előadás címe Előadó Helyszín
19:00 A kínai buddhizmus sajátosságai Dr. Hamar Imre Múzeum krt. 4/F
20:15 Zheng He, a kínai világjáró Dr. Buslig Szonja Múzeum krt. 4/F
21:30 Kína népeinek nyelvei és írásai Dr. Bartos Huba Múzeum krt. 4/F
22:45 Büntetőjog az ókori Kínában Dr. Salát Gergely Múzeum krt. 4/F
24:00 Holdsütemény-fogadás   Múzeum krt. 4.
az „F” épület előtt

A Kutatók Éjszakájának honlapja


Tiltott Város Kamarazenekar

A Tiltott Város Kamarazenekar nagysikerű koncertet adott az ELTE-n

2011. szeptember 19.

Európai turnéjuk negyedik állomásaként a Tiltott Város Kamarazenekar nagysikerű koncertet adott Magyarországon, az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

Képek

tovább » « bezár

A közönség hét klasszikus kínai zeneművet hallgathatott meg a profi művészek előadásában. A dallamokat hagyományos kínai hangszereken szólaltatták meg az előadók: a pipa (kínai lant), ruan (kínai gitár), az erhu (kéthúros hegedű), a guzheng (sokhúros kínai citera) és a ganqin (kínai citera) hangja hol bánatosan selymes, hol érzelmesen lágy, hol pedig pergő ritmusban forrt össze.
A művészek mesteri játéka kivívta a hallgatóság elragadtatását: a szűnni nem akaró tapsot az együttes ráadás számmal jutalmazta.


Előadás – Major Kornélia: Kínai irodalmi utópiák a 20. század elején

2011. június 28.

Június utolsó hétvégéjén a modern kínai irodalom kialakulásáról hallhattak előadást az érdeklődők.

tovább » « bezár

Major Kornélia sinológus izgalmas előadást tartott a 20. században végbemenő irodalmi átalakulásról, melynek során a régi kínai irodalom átalakult, és modern köntösben született újjá. A hagyományos regénytípusokat újraértelmezték, számos átírat született, míg végül a megszülető művek önmaguk paródiái lettek.Európai Konfuciusz Intézetek  III. Konferenciája Budapesten

Európai Konfuciusz Intézetek III. Konferenciája Budapesten

2011. június 16-18.

2011-ben az ELTE Konfuciusz Intézetet érte a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) megtisztelő felkérése, hogy június 16 és 18. között itt Magyarországon rendezze meg az Európai Konfuciusz Intézetek III. Konferenciáját.


tovább » « bezár

A konferencia díszvendége a Kínai Népi Gyűlés korábbi alelnöke, Xu Jialu volt.
A rendezvényen – a Magyar Kormány képviselői mellett – résztvett a Hanban igazgatója,
Xu Lin asszony, a Tanács teljes vezetősége, az európai intézetek vezetői, illetve magas rangú vezető kínai diplomaták. A konferencia célja az volt, hogy alkalmat adjon az Intézetek képviselőinek megvitatni az európai intézeteket érintő aktuális kérdéseket, közös problémákat.


Június 16. - Első nap


Sajtótájékoztató - Xu Lin asszony a magyar nyelvű kínai nyelvkönyvvel

Sajtótájékoztató - Magyar nyelvű tankönyvből tanulhatnak a kínaiul tanuló magyar diákok

Intézetünk bemutatta első magyar nyelvű kínai tankönyvét, amely pekingi szakértők segítségével készült. Az új nyelvkönyv egy négy kötetből álló sorozat első kötete, ...

Képek

tovább » « bezár

... a sorozat kötetei a HSK kínai nyelvvizsga egy-egy szintjének megfelelő kínai nyelvtudáshoz segítik hozzá a nyelvtanulókat. A nyelvkönyv a hozzátartozó CD hanganyaggal és számos gyakorlatával segít elsajátítani a kínai szavak helyes kiejtését, megismerkedhetünk az eleinte talán bonyolultnak tűnő írásjegyekkel, a tankönyv végére érve pedig már a hétköznapok számos szituációjában kommunikálni is fogunk tudni kínaiul.
A leckékhez művelődéstörténeti leírások is tartoznak, így a kínai nyelvtanulás közben bepillantást nyerhetünk a kínai kultúra hagyományaiba, a kínai emberek gondolkodásmódjába is.


VIP fogadás a kínai és magyar kormánydelegáció számára

VIP fogadás

Az ELTE Központi épületének Díszterme adott otthont a konferencia megnyitójának, melyet egy szűk körű fogadás előzőtt meg a Kari Tanácsteremben.

Képek

tovább » « bezár

A találkozón résztvett az ELTE vezetése, díszvendégünk, Xu Jialu, a Kínai Népi Gyűlés korábbi alelnöke, Xu Lin, a Hanban igazgatóasszonya, Gao Jian, a Kínai Népköztársaság magyarországi Nagykövetségének nagykövetasszonya, nagykövetség további magasrangú képviselői, valamint a magyar kormány delegáltjai is.


Európai Konfuciusz Intézetek  III. Konferenciája

A konferencia megnyitó ünnepsége

Több mint 200 résztvevő érkezett az Európai Konfuciusz Intézetek III. Konferenciájára. A megnyitó ünnepségen a delegáltak elsőként Schmitt Pál köztársasági elnök levelét hallgatták meg, ...

Képek

tovább » « bezár

... melyet Gosztonyi Gergely, az ELTE Rektori Titkárságának vezetője olvasott fel.
A köztársasági elnök köszöntőjét Jakab István, az Országgyűlés alelnökének, majd Xu Jialunak, a Kínai Népi Gyűlés korábbi alelnökének a köszöntője követte.
A megnyitón szintén beszédet mondott Gao Jian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének nagykövetasszonya, a távol lévő Dr. Mezey Barna rektor úr levelét pedig Dr. Horváth Zoltán, az ELTE nemzetközi ügyek dékánhelyettese olvasta fel.
A köszöntők sorát Dr. Hudecz Ferenc, az ELTE korábbi rektorának, a Konfuciusz Intézetek örökös tanácsadójának, majd Xu Linnek, a Hanban igazgatójának a beszéde zárta.


Európai Konfuciusz Intézetek  III. Konferenciája

Gálaest a Gólyavárban

A megnyitót követően az ELTE Bölcsészettudományi Kar Gólyavárában rendezett Gálaesten vehettek részt a meghívott vendégek.

Képek

tovább » « bezár

A Gálaesten az ELTE Konfuciusz Intézet diákjai mellett többek között fellépett a Magyar Chan Wu Szövetség, Sun Ping neves pekingi operaénekesnő és férje, illetve Veér Csongor hegedűművész. A műsort Havasi Balázs zongoraművész nagysikerű minikoncertje zárta.


Június 17. - Második nap


Európai Konfuciusz Intézetek  III. Konferenciája, 2011. Budapest

Plenáris ülés - Előadások és vita

Délelőtt megkezdődött a szakmai tanácskozás az európai és amerikai Konfuciusz Intézetekben folyó kínai nyelvoktatás helyzetéről, a kínai nyelvtanárok szakmai továbbképzéséről.

Képek

tovább » « bezár

Az elhangzott előadások:

1. Vivien Steward (volt elnökhelyettes, Asia Society, USA): A kínai nyelvoktatás és a Konfuciusz Intézetek helyzete az Egyesült Államokban
2. Michael Kahn-Ackermann (a kínai Goethe Intézet volt elnöke): A kínai Goethe Intézet fejlesztési terveiről. Párhuzamok és különbségek a Goethe Intézet és a Konfuciusz Intézet világhálózatának működésében.
3. Zhou Hui (elnökhelyettes, oktatási osztály, Hanban Központ): A Hanban által kiadott idegennyelvű tananyagokról;
A Hanban által javasolt szakmai továbbképzések a külföldön tanító kínai tanárok számára
4. Li Peize: Az új HSK vizsga bevezetésének tapasztalatairól
5. Yuan Li (igazgató, Ösztöndíj-ügyek osztálya, Hanban Központ): A Konfuciusz Ösztöndíj pályázati feltételei és elbírálása
6. Liu Nian (a Hanban Központ Pénzügyi osztályának vezető munkatársa): A Konfuciusz Intézetek gazdálkodásának szabályairól

Délután a konferencia küldöttei három csoportban folytatták a szakmai vitát az előadásokban elhangzottakkal kapcsolatban.


Európai Konfuciusz Intézetek  III. Konferenciája, 2011. Budapest

Szekcióülések

Délután három csoportban folytatódott a tanácskozás. A különböző európai országokból érkezett kínai nyelvtanároknak lehetőségük nyílt megismerkedni kollegáik szakmai tapasztalaival.

Képek

tovább » « bezár

A csoportos beszélgetésekre az alábbi helyszíneken került sor:
1. csoport: Gólyavár, 1. emelet, Mária Terézia terem
2. csoport: Gólyavár, Földszint, Pázmány Péter terem
3. csoport: A épület, Kari tanácsterem

A szekcióüléseken a delegáltak a délelőtti plenáris ülésen elhangzott előadásokban vázolt témákat vitatták meg, és egészítették ki saját tapasztalataikkal.


Európai Konfuciusz Intézetek  III. Konferenciája, 2011. Budapest

Új épületet kaphat a Konfuciusz Intézet

Kínai beruházás segítségével a Konfuciusz Intézet néhány éven belül új épületbe költözhet. Erről tartott megbeszélést Xu Lin, a Hanban elnökasszonya, Dezső Tamás dékán és a Konfuciusz Intézet vezetői.

Képek

tovább » « bezár

A kínai nyelvtanulás iránti érdeklődés megnövekedésével a Konfuciusz Intézetben tanulók száma évről évre növekszik, így a Konfuciusz Intézet egyre inkább kezdi "kinőni" jelenlegi épületét.
Számos javaslat született már a bővítésre. A legoptimálisabb megoldás az lenne, ha a Konfuciusz Intézet továbbra is az ELTE Múzeum körúti kampuszán működhetne tovább.
A Trefort-kertben álló, jelenleg üres, romos épület felújításával a probléma most megoldódni látszik. A tágas, patináns épület méltó környezetet biztosíthat a Hanban elképzelései szerint hamarosan közép-európai régió-központtá váló magyar Konfuciusz Intézet számára.

Xu Lin, a Hanban elnökasszonya most a helyszínen is megismerhette az új épületet, Hamar Imre, a Konfuciusz Intézet igazgatója és Dezső Tamás dékán úr pedig megmutatta az épület műszaki tervrajzait is.

Hamar Imre és Salát Gergely, a Modern Kína Kutatási Központ igazgatója felhívták az elnökasszony figyelmét arra is, milyen nagy sajtóvisszhangot kapott a vezető magyar napilapokban a jelenleg is folyó konferencia.


Június 18. - Harmadik nap


Xu Jialu

Xu Jialu előadása a kínai kultúráról

Xu Jialu bölcsessége, mély emberismerete elvarázsolta hallgatóságát: az eltérő kultúrákon felülemelkedő örök emberi értékek keltek szárnyra szavai nyomán...

KépekGuan Qingwei from Tongrentang

Tongrentang - Guan Qingwei előadása a hagyományos kínai gyógyításról

Tongrentang a neve a leghíresebb kínai gyógyszergyárnak, ahol a gyógyszerek készítésében a hagyományos kínai orvostudomány és gyógynövényismeret többezer éves tapasztalataira támaszkodnak.

Képek


tovább » « bezár

A Tongrentang gyógyszergyárat a Qing dinasztia idején, 1669-ben egy Yue nevű gyógyszerészcsalád alapította Pekingben, gondosan előállított, és hatékony gyógyszereiknek köszönhetően a császári udvar gyógyszerellátója lett, - így a Tongrentang gyógyszerek Kína szerte ismerté váltak. A "Tongrentang gyógyszer" az évszázadok során egyet jelentett a "kínai gyógyszer"-rel.
A Tongrentang gyár napjainkban is őrzi e hagyományos eljárásokat, recepteket és sikeresen ötvözi a modern gyógyszerkutatás eredményeivel. Kína különböző vidékein saját gyógynövénytermelő központjai biztosítják a gyár számára a minőségi alapanyagokat.

Guan Qingwei orvos, a Tongrentang gyógyszergyár tudományos munkatársa előadása során oldott hangvétellel, egy kanapén ülve, virágok között beszélgetett közönségével arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket és milyen segítséget ad ehhez a Tongrentang többszázéves tradíciója.


*  *  *Ágoston Gergely

Előadás – Ágoston Gergely: A kínai nacionalizmus és hatása a külpolitikára az ’50-es évektől napjaink

2011. május 31.

1949-ben egy új korszak kezdődött Kína számára, mind politikailag, gazdaságilag és kulturálisan.

Képek

tovább » « bezár

Habár a geopolitikai helyzet nem tette egyértelművé Kína szuverenitását és a KKP (elsősorban Mao) elképzeléseinek akadálymentes megvalósítását, mindezen törekvéseknek az egyik fő generátora a kínai nacionalizmus volt. A kulturalizmusból kifejlődve, magába építve Sun Yat-sen és Liang Qichao elképzeléseit, a kínai nacionalizmus az '50-es évektől kezdődően egészen napjainkig fontos szerepet játszik a KKP bel- és külpolitikájának kialakításában. A nacionalizmus eszközei a hazai és nemzetközi helyzetnek megfelelően folyamatosan változtak, azonban a nacionalizmus célja, a Kínai Népköztársaság szuverenitásának megszerzése és fenntartása végig ugyanaz maradt.


Gyermeknap a Városligetben

Gyermeknap a Városligetben

2011. május 29.

Május utolsó vasárnapján ismét gyermekek és szülők ezrei lepték el a Városligetet. A gyerekek nem tudták leplezni örömüket a sok színes program láttán: volt itt arcfestés, rajzsarok, ügyességi ...

Képek

tovább » « bezár

... versenyek, kézműves játékok stb., egyszóval minden, ami egy kellemes családi délutánt felejthetetlenné tehet.
Az ELTE Konfuciusz Intézet is számos programmal várta sátrában a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Arcfestéssel, papírkivágással, evőpálcikás mogyoróevéssel és kínai csomózással szórakoztattuk a gyerekeket. A gyerekek sorra kóstolhatták a kínai gyerekek kedvenc édességeit is. De bárki résztvehetett ruhapróbán is: a lányok kínai hercegnőnek öltözhettek, a fiúk pedig kínai harcos jelmezbe bújhattak. Intézetünket külön megtiszteltetés is érte: Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke is meglátogatta a sátrunkat. Az elnök urat az Intézet nevében Dr. Hamar Imre egy hatalmas, Intézetünk kollégája által készített „jószerencse” kínai csomóval ajándékozta meg.


Konfuciusz Ösztöndíj-pályázat

Elbírálták a Konfuciusz Ösztöndíj-pályázatokat

2011. május 27.

A Hanban 2011-ben ismét lehetőséget biztosít a tehetséges fiataloknak, hogy kínai nyelvtudásukat anyanyelvi környezetben fejleszthessék tovább.

Képek

tovább » « bezár

Az ELTE Konfuciusz Intézet által összehívott Bírálóbizottság tagjai, Li Xinhua, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének oktatási tanácsosa, Dr. Horváth Zoltán, az ELTE nemzetközi ügyek rektorhelyettese, Dr. Hudecz Ferenc az egyetem korábbi rektora és egyben a Konfuciusz Intézetek örökös tanácsadója, Dr. Jiang Wenyan igazgatóhelyettes asszony és végül, de nem utolsó sorban Dr. Hamar Imre igazgató úr a beérkezett pályázatok közül nyolc tehetséges diák anyagát továbbította a Hanban és a pályázók által megjelölt egyetemek felé.
A pályázatok végső elbírálását a Hanban végzi. Az eredményről a fogadó intézmény értesíti a szerencsés pályázókat.


Balogh Mátyás

Előadás - Balogh Mátyás: A mongvorok

2011. május 24.

Izgalmas estének lehettek tanúi, akik meghallgatták Balogh Mátyás a Qinghai tartomány keleti részén élő mongvorokról tartott előadását. A mongolista színes fotókkal és videókkal illusztrált előadása révén...

Képek

tovább » « bezár

... a közönség megismerhette a mongvorok mindennapi életét, hitvilágát, ünnepeit és szokásait.
A mongvorok természetesen, kiválóan beszélnek kínaiul, maguk között azonban leginkább saját nyelvükön – mely kétségtelenül a mongol nyelvek közé sorolható – kommunikálnak. Ez a sajátos nyelvezet és egyedi kultúra az, ami különösen érdekessé teszi ezt a népcsoportot a kutatók és érdeklődők számára egyaránt.


HSK vizsga

HSK vizsga

2011. május 22.

Intézetünk tavasszal ismét meghirdette a Kínai Állam hivatalos nyelvvizsgáját, a Kínai Szintfelmérő Vizsgát (HSK = Hanyu Shuiping Kaoshi 汉语水平考试).

Képek

tovább » « bezár

A nyelvvizsgára az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központban került sor. A vizsgán közel 60 diák mérette meg magát.
Az írásbelit követően került sor a szóbeli nyelvvizsgára.
A teszt-feladatlapokat és a hangfelvételeket, csakúgy, mint tavaly decemberben, ez évben is a Hanban javítja.


Gyermeknapi sajtótájékozató

Gyermeknapi sajtótájékozató

2011. május 19.

Több mint 15 nagykövetségről és külképviseletről gyűltek össze a gyermeknapi előzetes sajtótájékoztatón a Nemzetek Utcájának leendő kiállítói.

Képek

tovább » « bezár

A tájékoztatót az Indonéz Nagykövetség táncos műsorával nyitották meg, melyet Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke és Harrach Péter parlamenti képviselő megnyitó beszéde követett. Mindketten örömüket fejezték ki, hogy egyszer egy évben, a Gyermeknapon végre az ország valamennyi nehéz sorsú gyermekének lehetősége nyílik ingyenesen résztvenni a programokon a fővárosban és vidéken egyaránt.
A sajtótájékoztatón Edvi Péter külön elismeréssel szólt a kínai képviselet, azaz az ELTE Konfuciusz Intézet évről évre színesebb sátráról és az egyre bővülő programkínálatról.


Fiatal tanulók kínai nyelvvizsgája (YCT)

Fiatal tanulók kínai nyelvvizsgája (YCT)

2011. május 14.

A Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában idén 18 kisdiák vett részt a négyszintes írásbeli illetve az alap- és középszintű szóbeli kínai nyelvvizsgán.

Képek

tovább » « bezár

A szorgalmas diákok reggel 9 órakor kezdték meg a nyelvvizsgát az ELTE Konfuciusz Intézet tanárainak felügyelete mellett. Az írásbeli teszt kitöltése után következett a szöveghallgatásos gyakorlat, mely nem jelentett nagy gondot az ügyes nebulóknak. A szóbeli nyelvvizsga során a gyerekek először kissé megszeppenve, azonban idővel egyre lelkesebben felelték meg a kérdéseket. A vizsgán minden kisdiák szépen teljesített, ezúton is gratulálunk nekik!


Egyetemisták Kínai Nyelvi Híd versenye

Egyetemisták Kínai Nyelvi Híd versenye

2011. május 6.

A Kínai Nagykövetség az ELTE Konfuciusz Intézet közreműködésével immár 10. alkalommal hirdette meg a kínai nyelvet tanuló egyetemista fiatalok számára a Kínai Nyelvi Híd versenyt.

Képek

tovább » « bezár

A rangos nyelvi versenynek az ELTE Gólyavárának Mária Terézia terme adott helyet. A fődíjért, a kínai ösztöndíjért és a Kínában rendezendő nemzetközi döntőn való részvételért öt felsőoktatási intézmény tizenhárom diákja indult.
A versenyen hét fős zsűri értékelte a diákok teljesítményét.

A zsűri tagjai:
Dr. Guo Xiaoguang úr - a Kínai Nagykövetség kulturális attaséja
Dr. Jiang Wenyan - az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatóhelyettese
Guo Jiaming - a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója
Miklós Katalin - a Corvinus Egyetem Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központ Intézetének munkatársa,
Kou Danyang - a BGF Külkereskedelmi Kar Keleti nyelvek szakcsoportjának tanára
Ji Yi - a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanára
Kiss János - a Buddhista Főiskola tanára
Teng Weijie - a Xindaobao főszerkesztője

A verseny három részből állt: a versenyzőknek egy saját maguk által írt kínai nyelvű fogalmazást kellett előadniuk, majd Kínával kapcsolatos kérdésekre kell felelniük.
A verseny fénypontja a szabadon választott műsorszámok része volt: ki tánccal, ki kabaréval, ki énekkel szórakoztatta a zsűrit és a közönséget.

A harmadik díjat megosztva az ELTE, a Keleti Nyelvek Iskolájának és a BGF Külkereskedelmi Karának hallgatói: Nagy Ildikó, Váczi Balázs és Molnár Barbara nyerték.
A második díjat, szintén megosztva, a Corvinus Egyetem két hallgatója: Barcza Márton és Vörös Borisz kapta.
Az első díjat az ELTE Konfuciusz Intézet színeiben induló Palásti Lajos nyerte el,
akinek Veér Csongor hegedűművésszel közösen előadott „Soha nem nyugvó napsugarak a puszta felett” c. dalát hatalmas siker övezte.

A versenyt követően a Kínai Nagykövetség fogadáson látta vendégül a versenyzőket, a meghívott zsűritagokat és a szervezőket.


Kínai egészségmegőrző nap

Előadás - Bányász Edit: A láthatatlan írások

2011. április 26.

Bányász Edit sinológus a láthatatlan írásokról tartott előadást az érdeklődő közönségnek. Ezek az irodalmi alkotások nem feleltek meg a kor ideológiai követelményeinek, ezért íróik titokban ...

Képek

tovább » « bezár

... tartották megszületésüket, így csak évtizedekkel létrejöttük után juthattak el a kiadókhoz és az olvasókhoz. Az izgalmas előadást interaktív párbeszéd követett, ahol az előadó és a hallgatók megoszthatták egymással gondolataikat a témáról.


Kínai egészségmegőrző nap

XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2011. április 15., Millenáris Park

A Millenáris adott helyet az immár XVIII. Budapesti Könyvfesztiválnak. A számos magyar és külföldi kiállító mellett kínai résztvevője is volt a fesztiválnak: a Kínai Kereskedelmi Kiadó...

Képek

tovább » « bezár

... színes standdal képviselte hazáját. A kiállított könyvek között volt számos a kínai kultúra és történelem tárgykörét érintő könyv, de emellett megannyi nyelvtankönyvvel, szótárral is készültek a kínai nyelv iránt érdeklődő közönségnek. A kiállítás attrakciója a magyar nyelvű az Én képes kínai szótáram című könyv volt.
A megnyitón a Kiadó képviseletében Liu Bogeng főigazgató-helyettes adott át egy az említett szótárból összeállított értékes ajándék-csomagot az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatójának, Dr. Hamar Imrének.
Liu úr kifejezte azon reményét, hogy a képes szótárat a magyar diákok, hallgatók haszonnal tudják majd forgatni, és hozzásegíti őket a kínai nyelv mind tökéletesebb elsajátításához.


Kínai papírkivágó verseny

Kínai papírkivágó verseny

2011. április 14.

Intézetünk első papírkivágó versenyét rendezte meg a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

Képek

tovább » « bezár

A papírkivágás a kínai népművészet kicsik és nagyok által egyaránt kedvelt eleme. Kínában a selyempapír-alkotások a falakat, ablakokat, ajtókat díszítik, jó szerencsét, boldogságot szimbolizálva.
Áprilisban a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai mérhették össze az ELTE Konfuciusz Intézet papírkivágó tanfolyamán megszerzett tudásukat. A fiatal nebulók öt mintából választhatták ki azt, amelyiket végül alapul véve elkészítették remekműveiket. A gyerekek különösen komolyan vették a megmérettetést, feszülten ügyködtek ollóikkal.
Az első díjat Wu Xiaoxi elegáns kócsagpárjával nyerte el.
Az alkotásokat mindenki megtekintheti a promotion2011.chinese.cn oldalon, sőt, szavazhat is a kedvencére!


Kínai egészségmegőrző nap

Kínai egészségmegőrző nap

2011. április 13.

Intézetünk kínai egészségmegőrző napot tartott Dr. Yu Funiannel,
Dr. Oravecz Márkkal és a Chen Patika méltán kedvelt gyógynövény-készítményeivel.

Képek

tovább » « bezár

Az érdeklődők Yu doktor és Dr. Oravecz Márk előadásában megismerkedhettek a hagyományos kínai gyógyászattal és a kínai egészségmegőrzés módszereivel, tanácsokat kaphattak az egészségükre vonatkozóan, és megnézhették, hogyan zajlik egy akupunktúra-kezelés. A program résztvevői kedvezményes áron a Chen Patika termékeiből is vásárolhattak.


Gao Jian nagykövetasszony díszvacsorát adott az ELTE tiszteletére

Nagyköveti díszvacsora az ELTE tiszteletére

2011. április 7.

Gao Jian nagykövetasszony támogatásáról biztosította az ELTE vezetőségét a június 16-18-ig Budapesten megrendezendő Európai Konfuciusz Intézetek Konferenciájának megszervezésében...

Képek

tovább » « bezár

Április 7-én a Kínai Nagykövetségen a kínai nagykövet, Gao Jian díszvacsorát adott az ELTE tiszteletére. A vacsorán jelen volt a kínai követség politikai tanácsosa, Liang Caide,
az oktatási ügyek felelőse, Dr. Li Xinhua, az ELTE rektora, Dr. Mezey Barna, a nemzetközi ügyek rektorhelyettese, Dr. Horváth Zoltán és a Konfuciusz Intézet igazgatója,
Dr. Hamar Imre.
A Nagykövet asszony hangsúlyozta, hogy több egyetem vezetőjét is meghívta, de az ELTE vezetői fogadták el először a meghívását, s ez jól mutatja, hogy az ELTE fontosnak tartja a magyar-kínai kapcsolatok fejlődését. Úgy látja, hogy az ELTE Konfuciusz Intézet komoly sikereket ért el a kínai nyelv és kultúra magyarországi terjesztése terén. Támogatásáról biztosította az ELTE vezetőségét a június 16-18-ig Budapesten megrendezendő Európai Konfuciusz Intézetek Konferenciájának megszervezésében.
Az ELTE rektora tájékoztatta a nagykövet asszonyt, hogy sikerült egy megfelelő épületet találni a Konfuciusz Intézet számára.


Kínai szép beszéd verseny a Konfuciusz Intézetben

Kínai szép beszéd verseny

2011. április 6.

Az ELTE Konfuciusz Intézet kínai szép beszéd versenyt rendezett az érdeklődő fiatalok számára.

Képek

tovább » « bezár

A versenyzők pár percben foglalhatták össze gondolataikat a kínai kultúráról és nyelvről. Az elhangzott érdekesebbnél-érdekesebb beszédeket az Intézet feltöltötte a Konfuciusz Intézetek Központjának, a Hanbannak a honlapjára.
A promotion2011.chinese.cn honlapon bárki szavazhat kedvencére május elsejéig, és ezáltal hozzásegítheti őt/őket az értékes nyeremények megszerzéséhez.


Dr. Bóka János

Előadás - Dr. Bóka János: Változás és állandóság

A népi bíróságok a Kínai Népköztársaság alkotmányos berendezkedésében

2011. március 29.

Kép

tovább » « bezár

Az ELTE Konfuciusz Intézet "Ismerkedés a mai Kínával" című sorozatának keretében dr. Bóka János, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatója tartott előadást "Változás és állandóság: a népi bíróságok a Kínai Népköztársaság alkotmányos berendezkedésében" címmel.
Az előadó elmondta: a reform és nyitás időszakában a kínai bíróságok szerepe folyamatosan módosult, csakúgy, mint az egész jogrendszer. Ma már azt lehet mondani, hogy Kínában a "jog általi uralom" (rule by law) érvényesül, amely nem azonos ugyan a joguralommal (rule of law), de viszonylag kiszámítható működést tesz lehetővé. Változik a bíróságok konfliktusrendezési szerepe, pozíciójuk a többi állami szervvel szemben, módosul személyzetük összetétele, eljárásmódjuk. A hatalmi ágak szétválasztását a kínai alkotmány nem ismeri el, de a gyakorlatban - bár a politika beleszólhat a bíróságok működésébe - az ítélkezés komoly ellenőrző funkciót lát el.


Kínai kulturális és jótékonysági nap

Kínai kulturális és jótékonysági nap a bicskei Batthyány kastélyban

2011. március 26.

Jótékonysági kínai kulturális napot szerveztek Bicskén a Babavár Bölcsőde és a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon javára.

Képek

tovább » « bezár

Kora délután a kicsiket kézműves foglalkozásokkal, papírkivágással, csomózással, arcfestéssel, mese-sarokkal, kung-fu bemutatóval, a nagyokat pedig kínai tárgyi kiállítással, kínai gyógyászatról szóló előadással és az ELTE Konfuciusz Intézet nagysikerű fotókiállításával várták a rendezvény szervezői.
A rendezvény főszervezője és Intézetünk tanára Niu Zhinan Petőfi Sándor Anyám tyúkja című versét adták elő párhuzamosan magyar és kínai nyelven.

Este külön program keretében Zhang Yu operaénekesnő - aki nem mellesleg az ELTE Konfuciusz Intézet egyik kiváló tanára - lemezbemutató koncertjére került sor.

A rendezvény nagy sikerrel zárult: közel kétszázezer forint gyűlt össze a nemes célra.

Szentmártoni Lívia képei


Kalligráfia verseny az ELTE Konfuciusz Intézettel

Kalligráfia verseny az ELTE Konfuciusz Intézettel

2011. március 25.

Az ELTE Konfuciusz Intézet első alkalommal rendezte meg kalligráfia versenyét. Közel húsz résztvevő, izgalmakkal teli légkör ...

Képek

tovább » « bezár

... és dinamikus ecsetmozgás voltak a kísérőelemei a Li Linping tanár úr tolmácsolásában felolvasott három klasszikus idézetnek. Hamarosan már folyt is a tus és forgott az ecset.
Az elkészült művekből Li Linping tanár úr választotta ki a három legjobbat.
Az első helyezést Oláh Szilvia munkája érdemelte ki, a második és a harmadik helyet pedig Tibeti L. Zoltán és Tang Mei Tímea szerezte meg.
Gratulálunk a győzteseknek és a résztvevőknek!


HSK kínai nyelvvizsga a Konfuciusz Intézet szervezésében

Megváltozott a HSK nyelvvizsgára jelentkezés menete!

2011. március 25.

A korábbi évekkel ellentétben ez évtől már online kell regisztrálni a HSK nyelvvizsgára a www.chinesetesting.cn honlapon.

 

tovább » « bezár

Az ELTE Konfuciusz Intézet május 22-én rendezi meg tavaszi HSK nyelvvizsgáját, melyre a magyar vizsgázóknak jelentkezni a www.chinesetesting.cn honlapon lehet legkésőbb április 22-ig.

A honlap kínai és angol nyelven érhető el, és az alábbi adatokat kell megadni:
- felhasználónév,
- név (és esetleg kínai név, ha van),
- nem,
- születési idő,
- nemzetiség,
- anyanyelv,
- azonosító fényképes okmány típusa,
- azonosító fényképes okmány száma,
- telefonszám,
- cím.

A sikeres regisztrációhoz színes igazolványfénykép feltöltése is szükségeltetik!

A nyelvvizsga díját április 25. és április 28. között az ELTE Konfuciusz Intézetben kell befizetni
(minden nap 10:30-18:00 óráig).

FIGYELEM: A nyelvvizsgára jelentkezés csak akkor érvényes, ha a sikeres online regisztráció mellett a vizsgázó a nyelvvizsga díját is határidőn belül befizeti!

További információk a HSK nyelvvizsgáról


Taiji tanfolyam a Konfuciusz Intézetben

Elindult első tandíjmentes taiji tanfolyamunk

2011. március 23.

Szerdán Zhao Xiaolong mester várta a kínai mozgáskultúra szerelmeseit az EKI taiji tanfolyamának első óráján.

Képek

tovább » « bezár

Az érdeklődők megtöltötték a termet, hiszen kicsik és nagyok egyaránt eljöttek, hogy elleshessék Zhao mester tökéletes mozdulatsorait. A résztvevők, hogy megőrizzék egészségüket, fejlesszék testük koordinációját és ezáltal harmóniába hozzák testüket és tudatukat, szorgalmasan gyakorolták a bemutatott egyszerű mozdulatokat. Az óra végeztével, mindenki szellemileg és testileg felfrissülve indult haza.


Birtalan Ágnes

Előadás – Dr. Birtalan Ágnes: Dzsingisz kán újjáéledő kultusza Belső-Mongóliában, az Ordosz-vidéken

2011. március 22.

Izgalmas, színes előadást hallgathattak meg azon érdeklődők, akik kedden eljöttek Dr. Birtalan Ágnes Dzsingisz kán kultuszáról ...

Képek

tovább » « bezár

...tartott előadására.
A mongol krónikákból és folklórból ismert egyik hagyomány szerint Dzsingisz kán testét halála után a ma Belső-Mongóliához tartozó Ordosz-vidéken, a Sárga-folyó nagy kanyarulata által közrefogott területen temették el.
Birtalan Ágnes, az ELTE Belső-Ázsiai Tanszék vezetőjének fotókkal illusztrált előadása bemutatta a kán kultuszának történeti hátterét, végigvezette az érdeklődőket a Dzsingisz-tisztelet fontosabb helyszínein, emellett ízelítő adott a hagyományos mongol kultúra kevesek által ismert izgalmas világából.


„Te is lehetsz sztár Kínában!” - tehetségkutató verseny

„Te is lehetsz sztár Kínában!” - tehetségkutató verseny

2011. március 17.

Immár másodszorra rendezte meg tehetségkutató versenyét az ELTE Konfuciusz Intézet. A zajos siker most sem maradt el.

Képek

tovább » « bezár

Múlt évben számos fiatal tehetség mutatkozott be az EKI színpadán, hármójuknak pedig kínai porondon is lehetőségük nyílt megmutatni tehetségüket. 2011 a Nyúl éve, a tehetség megcsillogtatásának az időszaka, így nem csoda, hogy most is szép számmal akadtak vállalkozó kedvű fiatalok, akik készen álltak arra, hogy bemutassák a közönségnek kínai témájú műsorszámaikat.
A rangos zsűri elnöki székét Dr. Li Xinhua, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének oktatási tanácsosa foglalta el. A zsűri meghívott „sztárvendége” Fuchs Richárd, az RTL Klub ázsiai kultúrák iránt rajongó neves szerkesztő-riportere volt. A zsűri tagjai voltak még Yang Changchun, a ZTE Hungary Kft. vezérigazgatója, Geng Jie asszony, az Új Szemle nevű kínai hetilap társtulajdonosa, és végül, de nem utolsó sorban Simon Adrienn, a neves kínai tolmács és fordító.
A versenyzők izgatottan készültek a nagy megmérettetésre: voltak, akik kínai slágereket énekeltek, egyesek egyszemélyes kabaréjelenetükkel nevettették meg a közönséget, míg mások harcias kung-fu jelenetükkel taglózták le a nézőket, de persze, nem maradhatott ki a szavalás és a kínai zongorajáték sem.
A versenyzők pontszámainak értékelése alatt Palásti Lajos, Intézetünk aranytorkú sztár-diákja adta elő legújabb slágerét. Az eredményhirdetést feszült csönd előzte meg.
A 2011-es „Te is lehetsz sztár Kínában!” tehetségkutató verseny harmadik helyezettje Nagy Ildikó lett Prelűd a víz-melódiához c. dalával, míg a második helyezést Kovács Blanka szerezte meg páratlan zongorajátékával. Az második és harmadik helyezett díját, egy-egy ZTE márkájú csúcskategóriás mobiltelefont, Yang Changchun vezérigazgató úr nyújtotta át a győzteseknek. A tehetségkutató verseny első helyezettjének, a Jázminvirág című melódiával hatalmas sikert arató Csupor Annának Dr. Li Xinhua attasé úr nyújtotta át jelképesen a féléves kínai ösztöndíjat.
Ezúton is gratulálunk a verseny résztvevőinek, és köszönjük a ZTE Hungary Kft. által felajánlott értékes mobiltelefon-nyereményeket!


Az ELTE Konfuciusz Intézet első könyvkiállítása

Az ELTE Konfuciusz Intézet első könyvkiállítása

2011. március 10.

Csütörtök délután az ELTE Konfuciusz Intézet nagy sikerrel tartotta meg első könyvkiállítását.

Képek

tovább » « bezár

A Könyvkiállításon az ELTE Konfuciusz Intézet anyaintézménye, a Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) által adományozott izgalmas könyvekből állítottunk össze egy válogatást a kínai kultúra, történelem, földrajz és nyelvtanulás témakörében. A kiállítás kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy az érdeklődők jobban megismerjék könyvtárunk kincseit. Az olvasás mellé jól esett egy-egy csésze finom tea is: a kiállítással egyidejűleg hagyományos kínai teabemutatót is tartottunk, ahol mindenkinek volt lehetősége megízlelni zamatos kínai teáinkat.


Kínai kulturális napok a Bank Centerben

Kínai kulturális napok a Bank Centerben

2011. március 1-3.

A Nyúl évének megünneplésére kínai kulturális napokat rendeznek a Szabadság téri Bank Center impozáns épületében. A hangulatról ez alkalommal is az ELTE Konfuciusz Intézet gondoskodik.

Képek

tovább » « bezár

Hagyományos kínai teakészítés bemutatóval és –kóstolóval, illetve kalligráfia bemutatóval várjuk az épületben dolgozó érdeklődőket. Lágy kínai citera-dallamok közepette zamatos teákat kóstolhatnak sorra a látogatók, Li mester ecsetkezelési technikáját pedig bárki ellesheti, sőt, a mester személyre szóló kalligráfiáját haza is viheti az érdeklődő.


Holdújév az ELTE „Szimbiózis ünneplő klubjával”

Holdújév az ELTE „Szimbiózis ünneplő klubjával”

2011. március 2.

A kínai holdújévről tartott előadást az ELTE Konfuciusz Intézet egyetemista hallgatóknak a „Szimbiózis ünneplő klub” nevű rendezvény keretein belül szerda este.

Kép

tovább » « bezár

Szentmártoni Lívia programigazgató rövid bevezetőjét követően Palásti Lajos, az Intézet aranytorkú „sztárja” tartott élménybeszámolót a Kínai Nemzeti Holdújévi Gálaműsoron való szerepléséről és holdújévi élményeiről, melyet volt szerencséje egy kisebb, 57 fős család körében megtapasztalni. A fiatalok érdeklődve hallgatták az izgalmas előadást, melynek hatására sokan közülük úgy döntöttek, hogy az Intézet ingyenes nyelvtanfolyamának keretein belül közelebbről is megismerkednek a kínai nyelvvel és kultúrával.


Zhang Yu

Ismerkedő kínai nyelvtanfolyamainkat továbbra is élénk érdeklődés kíséri

2011. február 28.

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2011 februárjában egyszerre két ismerkedő tanfolyamot is indítottunk, amelyen a jelentkezők bepillantást nyerhettek a kínai nyelv varázslatos világába.

Kép

tovább » « bezár

A két héten át tartó tanfolyamra közel nyolcvan ember jelentkezett, akik megismerkedtek a kínai alapkarakterekkel, és néhány egyszerűbb kifejezéssel. Az órákat - a hallgatók legnagyobb megelégedésére - szakképzett kínai tanáraink tartották angol nyelven.
A résztvevők közül sokan úgy döntöttek, hogy folytatják tanulmányaikat, és már jelentkeztek is a február 28-án induló kezdő kínai nyelvtanfolyamunkra.

A képen Zhang Yu, intézetünk tanára


Jordán Gyula sinológus

Előadás - Jordán Gyula: A kínai föderalizmus kérdéséhez

2011. február 22.

Február 22-én az ELTE TÁTK nyugalmazott docense, Dr. Jordán Gyula, Kína-kutató tartott előadást az ELTE Konfuciusz Intézet "Ismerkedés a mai Kínával" elnevezésű sorozatának keretében.

Képek

tovább » « bezár

A "Kínai föderalizmus kérdéséhez" című előadásban elhangzott: bár Kína hagyományosan centralizált állam, az országban mindig is jelen voltak a föderális berendezkedés felé mutató tendenciák. A föderalizmussal a 20. század első felében egyes politikai gondolkodók is komolyan foglalkoztak, de aztán a történelem úgy hozta, hogy a zűrzavaros évtizedek után Kína ismét központosított állammá vált. Ugyanakkor a valóságos helyzet - különösen napjainkban - egyfajta de facto föderalizmus létezésére utal. Az ország egyes területei között óriásiak a különbségek, s a helyi kormányzatok nagy önállóságot élveznek. A döntések a központi és a helyi vezetés közötti informális alkukban születnek, a különböző szintek közötti viszonyok nem intézményesültek, ám a helyi kormányzatoknak mind a központtal, mind a többi helyi kormányzattal szemben komoly lehetőségei vannak saját érdekeik érvényesítésére.


a Peiyang Művészegyüttes az ELTE Konfuciusz Intézet Holdújévi Gálaműsorában

Holdújévi Gálaműsor az ELTE Konfuciusz Intézettel

2011. február 16.

Az ELTE Konfuciusz Intézet nagyszabású Gálaműsorral köszöntötte a Nyúl évét. Több mint ötszáz meghívott vendég jött el az Urániába, hogy együtt ünnepeljen velünk.

Képek

tovább » « bezár

Szerdán este hatalmas tömeg fogadta az Urániába látogató vendégeket, akik mind az ELTE Konfuciusz Intézet meghívására Budapesten turnézó Peiyang Művészegyüttes előadására érkeztek.
Az estét szűk körű állófogadás előzte meg, melyen Dr. Hamar Imrének, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatójának, illetve Dr. Keszei Ernőnek, az ELTE rektorhelyettesének megnyitó beszédét követően Dr. Gao Jian, a Kínai Népköztársaság magyarországi Nagykövetségének nagykövetasszonya köszöntötte az egybegyűlteket. Utoljára, de nem utolsó sorban Rudolf Riedl, az AsiaCenter vezérigazgatója mondott köszöntőt, kívánva jó szórakozást a résztvevőknek.
A Gálaestet Dr. Hamar Imre igazgató úr nyitotta meg, melyet Dr. Wang Qingnian, a Kínai Nagykövetség oktatási tanácsosának köszöntője követett. Az előadás megkezdése előtt Li Yidan, a Tianjini Egyetem rektorhelyettese mutatta be egyeteme méltán híres Művészegyüttesét. Az est folyamán a kínai kultúra minden szegletét érintették a műsorszámok: hallhattunk kínai népdalokat, láthattunk vidám táncbetéteket, sőt, a művészek még külön a magyar közönség tiszteletére is készültek egy műsorszámmal: kínai hangszereken szólaltatták meg Brahms Magyar táncok c. művét. A Gálán fellépett Intézetünk sztárja, Palásti Lajos, aki két héttel korábban a Kínai Nemzeti Holdújévi Gálaműsoron szerepelt nagy sikerrel több százmillió tévénéző előtt. Az előadás fényét emelte, hogy Lajost nem más, mint Veér Csongor Prima Junior díjas hegedűművész kísérte.
Az est zárásaként ismét tombolával fokoztuk a hangulatot: a Hainan Légitársaság jóvoltából két Budapest-Peking-Budapest repülőjegy, a Huawei Technologies Hungary Kft. jóvoltából két csúcskategóriás mobiltelefon, illetve az AsiaCenter és a Tradeland Kft. jóvoltából Holch Gábor Kína – Mindenki szellemi kalauza c. exkluzív könyvének két példánya talált gazdára.

Ezúton is köszönjük szponzorainknak az értékes ajándékokat, a Moonvalley Wines Ltd. által felajánlott exkluzív holdújévi csomagolásba öltöztetett borkülönlegességeket, illetve Veér Csongor hegedűművésznek a páratlan előadást.


Kínai csomózás

Elindult a Konfuciusz Intézet első csomózó tanfolyama

2011. január 28.

Pénteken több mint harminc érdeklődő töltötte meg az ELTE Konfuciusz Intézet oktatótermét, akik mind a kínai csomózás művészetének alapjait kívánták ellesni szakavatott tanárunktól.

Képek

tovább » « bezár

A tanfolyam bevezetéseként a résztvevők megismerkedtek a csomózás történetével, a klasszikus kínai csomók szimbolikájával. Fél óra elteltével a piros, kék és lila szaténzsinórok – az oktató irányítása mellett – lassanként már a résztvevők kezében is megelevenedtek, a szorgalmas „nebulók” sorra gyártották az alapcsomókat. Aki a pénteki órán az alapokat már megtanulta, a következő alkalommal – többek között – már a jószerencse csomó technikáját is elsajátíthatja.


Guo Xiaoguang, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének új kulturális attaséja meglátogatta Intézetünket

Guo Xiaoguang, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének új kulturális attaséja meglátogatta Intézetünket

2011. január 26.

Guo Xiaoguang urat Dr. Hamar Imre igazgató úr, és Jiang Wenyan igazgatóhelyettes-asszony fogadta az ELTE Konfuciusz Intézetben.

Képek

tovább » « bezár

Az igazgatóhelyettes-asszony bemutatta az EKI-t, beszámolt az Attasénak az EKI oktatási és kulturális programjairól. Guo úr hangsúlyozta a nyelvek jelentősségét, mint a különböző kultúrák megismerésének fő eszközét. Meglátása szerint az adott kultúra megismerése nélkül nem lehetséges kellően elsajátítani a kívánt nyelvet.
Guo úr támogatásáról biztosította az Intézetet, és elismerően nyilatkozott az EKI a kínai nyelv és a kultúra terjesztése terén végzett munkáját illetően.
Az Attasé megtekintette az oktatótermeinket és könyvtárunkat, illetve bepillantást nyert változatos kínai nyelvtanfolyamaink szervezési folyamataiba.
Ingyenes kínai tanfolyamaink különösen elnyerték az Attasé úr tetszését. Mosollyal az arcán állapította meg, hogy esténként, amikor az egyetemi tanszékeken már rég elcsendesedik az élet, az EKI-ben csak akkor veheti kezdetét igazán a jókedvű tanulás ideje.
A látogatás végén Dr. Hamar Imre kiemelte, hogy a nagykövetség támogatását élvezve továbbra is minden erőnkkel azon leszünk, hogy a kínai nyelv és kultúra hírét vigyük a magyar közönségnek.


Palásti Lajos és Dashan

Sztár lesz Kínában?

2011. január 25.

A 2010-es Te is lehetsz sztár Kínában! tehetségkutató versenyünk második helyezettje, Palásti Lajos hangjával, előadói kvalitásaival nem csak minket, magyarokat, de a Hanbant (Kínai Nyelvoktatási...

Kép

tovább » « bezár

... Tanács) is olyannyira elbűvölte, hogy immár másodszorra hívták meg Pekingbe szerepelni. Ezúttal, egyetlen európai résztvevőként a Kínai Állami Holdújévi Gálaműsoron lép fel meghívott előadóként. A hatalmas show-műsort a Kínai Központi Televízió sugározza, aki teheti, kövesse élőben az eseményeket.

A képen Palásti Lajos Dashannal, a Kínában élő neves kanadai előadóművésszel


Wang Song

Előadás - Prof. Wang Song: A Huayan buddhizmus tanítása

2011. január 10.

A Pekingi Egyetem Filozófia Tanszékének professzora, Prof. Wang Song tartott előadást a kínai Huayan buddhizmus alapművéről, az Avatamszaka szútráról.

Képek

tovább » « bezár

A professzor úr előadásában a buddhizmus egyik legkiemelkedőbb kínai iskolájának, a Huayan-rendnek alapművét, az Avatamszaka szútrát vette górcső alá, elemezte hozzáértő részletességgel. Noha az előadás kínai nyelven folyt, izgalmas témája mégis nagyszámú nézőközönséget vonzott: az ELTE Kínai szakos diákjain és doktoranduszain kívül kínaiul tudó „szakmán kívüliek” is nagy élvezettel hallgatták az előadást.

Részletesen lásd az előadás angol nyelvű absztraktját
"Harmony Concept: The Essence of the Huayan Thought and its Source in the Traditional Chinese Philosophy" - (华严的和谐观与其中国思想的源头)