Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Évkönyv - 2012. eseményei

Chen Zishan

Előadás - Chen Zishan professzor Zhang Ailing (1920-1995) kínai írónőről

2012. december 6.

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet

A sanghaji Huadong Tanárképző Egyetem Kínai Tanszékének professzora, Chen Zishan a modern kínai irodalom kiemelkedő írónőjéről, Zhang Ailingról (1920-1995) tartott előadást kínai nyelven az ELTE Kínai Tanszékének diákjainak és a Konfuciusz Intézet tanárainak.

Képek


„Kína és a művészetek” előadássorozat:

Horváth Alíz: A Nagy Faltól a Nyugati-tóig – kis körkép a kínai kulturális örökségekről

2012. december 4. 18 óra

Helyszín: ELTE BTK Rákóczi úti épület, földszint 31-es terem

Az UNESCO világörökségeket tartalmazó listája szerint a legtöbb kulturális örökségnek nyilvánított műemlékkel rendelkező ország Kína.

tovább » « bezár

Ez, és az UNESCO világörökségi hivatal megalapításának 40. évfordulója adta az apropót ezen előadáshoz. A kínai kulturális és természeti világörökségek között olyan, az emberiség számára különleges értékkel bíró emlékek szerepelnek, mint például a Nagy Fal, a Longmen barlangtemplomok, az első császár, Qin Shihuang Di sírja, vagy a kínaiak szent hegye, a Taishan. Az előadás során igyekszünk egy rendszerbe foglalt áttekintést adni e múlhatatlan csodák feltérképezésének alapjaként.

Horváth Alíz sinológus – japanológus - koreanisa, egyben az ELTE Konfuciusz Intézet munkatársaKínai tanítási fórum


Kínai tanítási fórum

2012. november 30. 8:30

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

A nyelvoktatás képezi az ELTE Konfuciusz Intézet tevékenységi körének egyik legfontosabb sarokkövét. Intézetünk emellett fontosnak tartja a folyamatos tananyagfejlesztést és továbbképzést, ennek jegyében rendezzük meg november végén a kínai tanításról szóló fórumunkat, kínait oktató tanárok részére.

Képek


Kortárs kínai építészet

„Kína és a művészetek” előadássorozat:

Kálmán Ernő: Távol a világban, közel a kultúrában

2012. november 27. 18 órakor

Helyszín: ELTE BTK Rákóczi úti épület, földszint 31-es terem

Az elmúlt öt évben a Magyar Építőművészek Szövetségének elnökeként intenzív kapcsolatot sikerült kiépíteni a kínai és a magyar építész szövetségek között.

tovább » « bezár

Mi az a közös alap, amely lehetővé tette ezt a nyitottságot? Milyen irányokba halad a kortárs kínai építészet, és milyen lehetőségeink vannak az együttműködésre? Hogyan függ össze a 110 éves MÉSZ és a 110 éve elhunyt Steindl Imre által elindított építészeti oktatás a Shanghaiban alkotó Hudecz László építészetével? Mi a jelentősége annak, hogy 2013-ban egy kínai - magyar építészeti és kulturális intézmény jöhet létre Shanghaiban? Emellett milyen lehetőségeket kínál ez a kulturális alap a gazdasági együttműködésre? Ezekre az aktuális kérdésekre igyekszik választ adni az előadás.

Kálmán Ernő Dla, a Magyar Építőművészek Szövetségének korábbi elnöke (2007-2012), valamint az Építészek Nemzetközi Szövetségének (UIA) helyettes tanácstagja


Kína leleplezése – A Sárkány valódi arca

„Kína leleplezése – A Sárkány valódi arca”

Konferencia a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiummal.

2012. november 23.

Helyszín: Párbeszéd Háza (1088 Budapest, Horánszky utca 20.)

A konferencia célja, hogy a Kínával foglalkozó, elismert kutatók bevonásával, kerekasztal-beszélgetések révén több szempontból is bemutassa ezen ázsiai ország valódi arcát - többek között kulturális, történelmi és gazdasági szempontból.


Ligeti Lajos


Magyar Tudomány Ünnepe: Ligeti Lajos emlékülés

A kutató születésének 110. évfordulója alkalmából

2012. november 9. 14 órakor

Helyszín: ELTE-BTK, 1088 Budapest, Múzeum körút 4/F, Kodály-terem

Az emlékülésen részt vettek Ligeti tanár úr pályatársai és tanítványai, akiknek révén közelebbről is megismerhettük e kivételes kutató életútját és munkásságát.

Képek

Az emlékülés részletes programja

tovább » « bezár

A Magyar Tudomány Ünnepét hivatalosan minden év november 3-án tartják, ám az ehhez kapcsolódó, gazdag programkínálat az egész hónapra kiterjed. Az ELTE Konfuciusz Intézet egy emléküléssel kapcsolódik a programhoz, amellyel Ligeti Lajos, a 20. század egyik legkiemelkedőbb orientalistájának emléke előtt tiszteleg. Ligeti Lajos (1902- 1987) idén 110 éve született és 25 éve hunyt el, így az alkalom két szempontból is aktuális.

Az emlékülést az ELTE Konfuciusz Intézet, a Kínai Tanszék és a Belső-Ázsiai Tanszék közösen szervezte.
EU-China Conference

EU-China Conference

2012. november 6.

Helyszín: Európa Bizottság (Európa Pont)
(Millenáris Park, 1024 Budapest, Lövőház utca 35.)

November 6-án került megrendezésre az EU-China Conference, amelyet a Konfuciusz Intézet a British Councillal és a Francia Intézettel közösen szervezett.

Részletek: http://ec.europa.eu/magyarorszag

Képek

tovább » « bezár

A konferencia célja a modern Kína gazdasági és politikai helyzetének feltérképezése és a további fejlődési irányok áttekintése, kiegészítve Kína nemzetközi színtéren betöltött szerepével.


Anna Cheng

Előadás - Anna Cheng

2012. november 5.

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum körút 4/F, Kodály terem

 

Képek


Kínai kulturális verseny középiskolások számára


Kulturális verseny középiskolások számára

2012. október 26.

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum körút 4/F

A már-már hagyományosnak számító vetélkedőn idén is megmérkőzhettek egymással a középiskolák csapatai. A versenyen a diákok háromfős csoportokban mérhették össze tudásukat a kínai kultúra, történelem és földrajz területén.

A verseny győztese az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium csapata lett. Gratulálunk!

Képek


Kínai-magyar klub

Kínai-magyar klub

2012. október 25. 14:30

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum körút 4/F

A kínai-magyar klub célja alkalmat biztosítani a kínaiul tanuló magyaroknak és a magyarul tanuló kínaiaknak a találkozásra és a kötetlen eszmecserére. A délután folyamán a résztvevők játékos formában ismerhetik meg egymás kultúráját, sőt a nyelvgyakorlásra is lehetőség nyílik majd.

Képek


Kínai mesematiné óvodásoknak

Kínai mesematiné óvodásoknak

2012. október 19., Rizspalánta Óvoda

A kínai kultúra megismerését nem lehet elég korán kezdeni. Októberben óvodásokhoz látogattunk el, akik játékos formában ismerkedhettek meg hagyományos kínai mesékkel és dalokkal kínaiul és magyarul.

Képek


Tokaji kínai kulturális nap

2012. október 18.

Tokaj adott otthont a kínai kulturális hét programsorozatnak, amelynek keretében az ELTE Konfuciusz Intézet is sokszínű műsorral készült. A kulturális napon az érdeklődők kínai teakészítési bemutatót láthattak, Kínával kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg dr. Salát Gergely és Gergely Gabriella révén, végül ízelítőt kaphattak a kalligráfia világából is.

Képek


Zhang Yimou

Előadás - Varga Balázs: Tíz lépés közelség
Zhang Yimou filmjei és a politika

Kína és a művészetek előadássorozat

2012. október 16. 18 órakor

Az előadás a kortárs kínai film emblematikus képviselőjének életműve kapcsán tárgyalja a művészet politikai szerepvállalásának kérdéseit.

 

tovább » « bezár

A Kjú Dzsű története, A vörös lámpások, a Hős, A repülő tőrök klánja alkotója, Zhang Yimou az 1980-as, 1990-es években nyugati filmfesztiválok ünnepelt hőse volt, az elmúlt évtizedben pedig szuperprodukciók alkotójaként szerzett hírnevet. Pályája a szerzőiség és a populáris filmkultúra, a kritikai pozíció és a politikai elkötelezettség erőterében formálódott. A kínai film hazai és nemzetközi ismertté és elismertté válásában kulcsfontosságú szerepet játszó életmű értelmezési lehetőségei igen pontosan mutatják a kulturális képviselet, illetve az önegzotizálás szerteágazó – és a kulturális globalizáció összefüggésében különösen lényeges – kérdéseit.

Az előadás a Hős című film kiemelt elemzésével a hatalomtól való távolság, illetve a hatalomhoz való közelség dinamikáján keresztül vizsgálja meg a társadalmi térben való megszólalás problémáját.


Kutatók éjszakája 2012, ELTE Konfuciusz Intézet

Kutatók éjszakája a kínai találmányok jegyében

2012. szeptember 28.

A korábbi évekhez hasonlóan idén szeptember végén is beköszöntött a Kutatók éjszakája. Ezen az estén a „közérthető” tudományé a főszerep, ahonnan természetesen a hazai keletkutatás bemutatása sem hiányozhat.

Képek

tovább » « bezár

Az ELTE Konfuciusz Intézet repertoárja ebben az évben a széles értelemben vett kínai találmányok témája köré összpontosul, amelynek keretében számos, izgalmas előadás várja az érdeklődőket. Az est folyamán a látogatók meghallgathatják dr. Hamar Imre (intézetigazgató), Major Kornélia (sinológus), Gulyás Csenge (sinológus), illetve Horváth Alíz (sinológus-japanológus) előadását, illetve megtekinthetik a Konfuciusz Intézet elbűvölő kínai könyvkiállítását is.

Kép forrása: Wikipédia


Mecsi Beatrix: Realizmus és a konfuciánus ideál a Kelet-Ázsiai portréfestészetben

Előadás - Mecsi Beatrix: Realizmus és a konfuciánus ideál a Kelet-Ázsiai portréfestészetben

2012. szeptember 25.

Új előadássorozat indul a Konfuciusz Intézetben „Kína és a művészetek” címmel.

Az évadnyitó előadást dr. Mecsi Beatrix, az ELTE Koreai Tanszékének adjunktusa tartja, aki szeptember 25-én 18 órától a „Realizmus és a konfuciánus ideál a Kelet-Ázsiai portréfestészetben” címmel fogja bevezetni az érdeklődőket a kelet-ázsiai összehasonlító képzőművészetbe.

 

tovább » « bezár

Az előadás áttekintése:

A portréfestészetben az ábrázolt személyhez való hasonlóság igen fontos szerepet játszik minden kultúrában, de kevés olyan kultúrát találunk, ahol hasonlóképpen sokat írtak volna magáról a portréfestészet elméleti hátteréről, mint Kínában.

Előadásomban bemutatom, hogyan vélekedtek a külső hasonlatosság kérdéséről a portréfestészetben.

Gu Kaizhi (顧愷之 ca. 344-406) az emberábrázolásban a külső hasonlatosság segítségével a lélek megörökítését tartotta legfontosabbnak (chuanshen xiezhao 伝神写照 ).

Cheng Yi kínai filozófus (程頤 1033-1107) kijelentését, hogy „Ha csak egy hajszál is rosszul van megörökítve a képen, az már egy másik személyt ábrázol” a neo-konfuciánus Koreában szó szerint értelmezték, és a Joseon korszakban a 15. századtól kezdve „klinikai pontosságú” ábrázolásokat kezdtek készíteni, amely jelenség szinte teljesen egyedülálló Kelet-Ázsiában.


Tea és festészet – Konfuciusz Intézet a Szépművészeti Múzeumban

Tea és festészet – Konfuciusz Intézet a Szépművészeti Múzeumban

2012. szeptember 9.

Szeptember 9-én került sor a „Hagyomány és megújulás – kínai művészet az ezredfordulón” című kiállítás záróünnepségére a Szépművészeti Múzeumban. Az est folyamán az érdeklődők megtekinthettek egy hagyományos kínai teaszertartást ...

Képek

tovább » « bezár

...a Konfuciusz Intézet tanárai, illetve Horváth Alíz kulturális programszervező jóvoltából, aki a teakészítés lépéseiről, érdekességeiről mesélt a közönségnek.

Ezt követően kerekasztal-beszélgetés következett, amelyen dr. Salát Gergely, a Modern Kína-kutatási Központ vezetője is részt vett. A modern kínai művészet jellegzetességeiről és európai fogadtatásáról szóló vita végén kínai teakóstoló, illetve különleges tárlatvezetés várta a vendégeket.


Nyelvparádé a Millenárison

Nyelvtanulás és kalligráfia a Nyelvparádén

2012. szeptember 7-9.

A Millenárison szeptember 7. és 9. között megrendezésre került Nyelvparádén az ELTE Konfuciusz Intézet munkatársaival is találkozhattak a látogatók. Az intézet standjánál az érdeklődők választ kaphattak a kínai nyelvvel és a különféle kínai nyelvtanfolyamokkal kapcsolatos kérdéseikre.

Képek

tovább » « bezár

Emellett a közönség megismerkedhetett a kínai nyelvoktatásban használt új, kifejezetten magyarok számára készült eszközökkel is, mint például a magyar közvetítőnyelven írt kínai tankönyv, illetve az online felületen elérhető, nyelvtanulást segítő programok és szótárak jellegzetességeivel.

A programot kalligráfia bemutató színesítette az intézet kínai tanárainak jóvoltából. A Nyelvparádé keretében – szombaton és vasárnap - Horváth Alíz és Terjék József tartott nagysikerű előadást a hazai kínai nyelvoktatás innovációiról, valamint az online tananyagokról.


Anyanyelvi kínai nyevtanárok az ELTE Konfuciusz Intézetben

Szeptember 3-án nálunk is elindult az új tanév!

2012. augusztus 28.

Megérkeztek önkéntes kínai nyelvtanáraink Kínából, a repülőtéren oktatási központjaink vezetői várták őket.

Képek

tovább » « bezár

Hamar Imre igazgató évadnyitó értekezleten üdvözölte a messziről érkezett friss diplomásokat, akiket Kínában az idegen nyelv oktatására képeztek ki, s tele várakozással érkeztek hozzánk.

A 2012/2013 tanévben a következő gimnáziumok "kaptak" kínai tanárt:
Dobó István Gimnázium (Eger)
Eszterházy Károly Főiskola (Eger)
Leőwey Klára Gimnázium (Pécs)
Széchenyi István Egyetem (Győr)
Tokaji Ferenc Gimnázium (Tokaj)
Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola (Szolnok)
Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium (Miskolc)
Zrinyi Ilona Gimnázium (Miskolc)

A debreceni Discimus Akadémián és a Miskolci Egyetemen pedig a már tavaly érkezett önkéntes kínai tanárok vezetik a nyelvtanítást.

Természetesen Budapesten ebben a tanévben is folytatódik a tanítás, ide is "jutott" kínai tanár, aki segíti munkánkat. Az új tanévre elkészült a Kínai-Magyar és Magyar-Kínai Online Szótár, mely kifejezetten nyelvtanulók számára készült. Reményeink szerint a szótárak tanulóbarát keresési módja, gazdag kifejezéstára segíteni fogja tanulóink munkáját.

A tavaly bevezetett magyar nyelvű tankönyv is gazdagodott, elkészült új online változata, mely a kinaiul.hu weboldalon érhető el.


Repülő Tigrisek

Előadás - Dr. Bartos Huba: Repülő Tigrisek – amerikai önkéntesek Kínában a Japán elleni háborúban (1941–1942)

2012. június 26, 18:00 óra

Az Amerikai Önkéntes Csoport (American Volunteer Group, AVG), népszerűbb nevükön a „Repülő Tigrisek” egy három vadászrepülő századból álló katonai egység volt, akik ... lényegében zsoldosokként, jórészt amerikai eredetű finanszírozással segítették a Kuomintang- kormányt a japán támadók elleni harcokban, 1941 decemberétől 1942 közepéig, amikor is betagozták őket az addigra a távol-keleti térségben már ugyancsak hadba lépő Amerikai Egyesült Államok reguláris légierejébe, kivonva őket a kínai irányítás alól.

 

tovább » « bezár

Az egység nevét máig legendák övezik, nevük (csakúgy, mint legsikeresebb pilótáik nevei) ma is igen jól cseng mind az amerikai, mind a tajvani légierő állományán belül. Ennek egyik nyilvánvaló oka, hogy a térségben harcoló szövetséges repülőalakulatok közül (harci statisztikáikat tekintve) messze ők voltak a legsikeresebbek, másik valószínű oka pedig önkéntes voltuk: akkor jelentkeztek frontszolgálatra, ráadásul egy másik ország védelmében, amikor saját hazájuk, az USA még nem volt harcoló fél.

Az előadás ennek az egységnek a rövid, de eseménydús történetét mutatja be.

Dr. Bartos Huba az ELTE Távol-keleti Intézet Kínai Tanszékének egyetemi docenseChinese Bridge Középiskolásoknak

Chinese Bridge Középiskolásoknak

2012. június 13.

Képek


Turay Balázs: Ujgurok

Előadás: Turay Balázs: Ujgurok – a fotográfus szemével

2012. június 12, 18:00 óra

ELTE BTK Rákóczi úti Épület Fsz. 31-es terem

A vetített képes előadás témája Kína Xinjiang tartománya és az ott élő ujgur közösség.

tovább » « bezár

Turay Balázs fotográfus több alkalommal járt Északnyugat-Kínában, felkereste a valamikori Selyemút oázis-városait, fotózott Turfánban, Tunhuangban, valamint Jiahoe és Gaochang romvárosaiban is.
A képek kapcsán szó lesz a régió történelméről, vallásairól, kulturális sokszínűségéről, a buddhizmus és az iszlám szerepéről, elterjedéséről, mindemellett – ízelítőként – megismerkedhetünk a dokumentarista fotográfia jellegzetességeivel, a portré- és tájképkészítés mikéntjével.Legkisebbek kínai mesedélutánja

Legkisebbek kínai mesedélutánja

2012. június 5, 16:00 óra

A kisgyermekek rövid mondókák, dalok, mesék révén ismerkedhettek meg a kínai nyelv hangzásvilágával, kínai és magyar tanáraink felügyelete mellett pedig lehetőségük nyílt kínai selyempapír-alkotásokat is gyártani.


Ingyenes kalligráfia tanfolyam

Véget ért az ingyenes kalligráfia tanfolyam

2012. május 7., 14., 21. és június 4.

"...Írás közben az egyik legfontosabb dolog az ecset tartása; függőlegesen kell fognunk, hogy éppen a hegyével érintsük a papírt. Fontos szerepet játszik az erő, amivel odanyomjuk, ezzel határozzuk meg a vonalvastagságot és az írás egyéni stílusát is, ...

Képek

tovább » « bezár

...de természetesen a technika részletezése több könyvet is megtölthetne. A kalligráfiát elsajátítani nem egyszerű dolog, hosszú évek gyakorlása szükséges hozzá, hogy megfelelően tudjuk koordinálni az ecset mozgását. És persze nem árt, ha ismerünk pár írásjegyet…"

Részlet Koppányi Tamás a Konfuciusz Krónika 2008/2. számában megjelent cikkéből


A kínai árfolyam-politika

Tőrös Ágnes: A kínai árfolyam-politika múltja és jelene

2012. május 29, 18:00 óra

Helyszín: ELTE BTK Rákóczi úti Épület Fsz. 31-es terem

Az országok saját gazdaságpolitikai filozófiájuknak és stratégiájuknak megfelelően, szabadon választják meg árfolyam-politikájukat. Abban, hogy mely árfolyamrendszer mellett döntenek, különböző pénzügyi és gazdasági körülmények játszanak szerepet.

 

tovább » « bezár

A kínai árfolyam-politika számos alkalommal került már a nemzetközi viták kereszttüzébe, mivel az elmúlt húsz év túlnyomó részében a hivatalos fizetési eszköz árfolyamát de facto az amerikai dollárhoz rögzítették. A piaci erők érvényesülésének kizárásából adódó árfolyam-félreárazásnak pozitív és negatív hozadéka egyaránt volt.

Az előadásban áttekintjük a politika mérföldköveit, megvizsgáljuk a döntések mögött rejlő okokat és szándékokat, majd értékeljük az árfolyam-politika következtében nyíló lehetőségeket, illetőleg veszélypontokat.

Tőrös Ágnes a Budapesti Corvinus Egyetem doktorjelöltje


Gyereknap a Városligetben

Gyereknap a Városligetben

2012. május 27

Helyszín: Városliget, Napozórét

A városligeti Napozóreten, a Nemzetek Utcájában Kína sátrában idén is Intézetünk várta a gyerekeket, hogy közelebbről megismerkedhessenek a kínai kultúrával, és kézzelfogható tapasztalatokat szerezzenek e varázslatos országról.

Képek

tovább » « bezár

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár huszonkettedik alkalommal rendezte meg ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát.


Eger

Kínai kulturális nap Egerben

2012. május 17.

Eger

Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Dobó István Gimnázium szervezésében üzleti, oktatási és kulturális témában Kínai napot tartanak Egerben. Az előadások mellett a színes kulturális programokról Intézetünk művészei és tanárai gondoskodnak.Chinese Bridge

Chinese Bridge

2012. május 15., 13.30 órakor

Nemzeti Közszolgálati Egyetem,Budapest 1101, Hungária krt. 9-11.

A nyelvi vetélkedő győztese lehetőséget kaphat, hogy Kínában, a nemzetközi Kínai Nyelvi Híd versenyen képviselje hazánkat...

Képek

tovább » « bezár

A Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége Intézetünk közreműködésével idén is megrendezi a világszerte ismert Chinese Bridge, azaz a Kínai Nyelvi Híd elnevezésű verseny magyarországi fordulóját.

Szeretettel várjuk minden olyan kínaiul tanuló diák jelentkezését, aki rátermettnek érzi magát a feladatra, hogy nemcsak kínai nyelvtudásával, de kulturális ismereteivel és előadói képességeivel is elkápráztassa a zsűrit és a közönséget!

A vetélkedő három fordulóból áll: - A versenyzőknek egy saját maguk által írt kínai nyelvű fogalmazást kell elmondaniuk, - Kínával kapcsolatos kérdésekre kell felelniük, - illetve egy szabadon választott műsorszámot kell előadniuk.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Kínai kalligráfia

Kínai kulturális délután Miskolcon

2012. május 8.

Miskolc

Színes kínai kulturális programokkal, előadásokkal készülünk a miskolciak számára, melyek között minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb elfoglaltságot.

tovább » « bezár

Kína ma már minden területen magas szintet képvisel, jelentős eredményeket ért el a tudományban, gazdaságban, kultúrában, és oktatásban. Éppen ezért a fiatal, feltörekvő nemzedék számára a kínai nyelv és kultúra ismerete hatalmas lehetőségeket rejt.

A miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban 2012. szeptemberétől már második idegen nyelvként tanulhatják a gimnazisták a kínai nyelvet a Konfuciusz Intézet szervezésében.


Jogrendszer és társadalom a késő császárkori Kínában

Előadás - Prof. Pierre-Etienne Will: Jogrendszer és társadalom a késő császárkori Kínában
– bírósági ügyek tükrében

2012. május 2. 18 óra

Helyszín: ELTE BTK Rákóczi úti Épület Fsz. 31-es terem

Az előadásból megtudhatjuk, hogy az egyes bírósági források miként teszik lehetővé, hogy véleményt alkothassunk a modern kor előtti Kína társadalmáról és annak működéséről...

tovább » « bezár

Ezek tudatában sokkal reálisabb képet kaphatunk a korabeli Kínáról, mint amit a konfuciánus szellemiségű „átlagos” történeti források közvetítenek. Az egyes példákon keresztül megérthetjük, hogy a jogrendszer mit jelentett a hétköznapi emberek számára; mit tudtak róla és mennyit értettek meg belőle, illetve hogy hogyan hasznosították mindennapi tevékenységeik során.

Végül megnézzük, hogy egyes közigazgatási tisztviselők miként próbáltak némi előnyre szert tenni a perek segítségével, hogy azok által is beleavatkozzanak választópolgáraik mindennapi életébe, és saját céljaiknak megfelelően „neveljék” őket.

Prof. Pierre-Etienne Will a l’Institut des Hautes Études Chinoises du Collège de France igazgatója

Az előadás angol nyelven zajlik!


Dr. Salát Gergely: A Renmin Ribaótól a kínai Cosmóig

Előadás - Dr. Salát Gergely: A Renmin Ribaótól a kínai Cosmóig

2012. április 24. 18 óra

Helyszín: ELTE BTK Rákóczi úti Épület Fsz. 31-es terem

Kínában a legnagyobb lapok és tévécsatornák szoros állami felügyelet alatt állnak, de a legtöbb médium már piaci alapokon működik. Óriási verseny folyik a nézettségért, ...

tovább » « bezár

...hallgatottságért, eladott példányszámért, ennek megfelelően a mai kínai sajtópiac rendkívül sokszínű. A hagyományos csatornák mellett egyre nagyobb az internet szerepe, ahol a mikroblogok, közösségi oldalak valóságos információs forradalmat hoztak. Az előadás során áttekintjük a kínai sajtó mai helyzetét, a legfontosabb tendenciákat.

Dr. Salát Gergely sinológus, az ELTE BTK Kínai Tanszékének adjunktusa, az ELTE Konfuciusz Intézet Modern Kína-kutatási központjának vezetője


Te is lehetsz sztár Kínában!

Te is lehetsz sztár Kínában! – Az ELTE Konfuciusz Intézet tehetségkutató versenye

2012. április 19. 15 óra

Intézetünk 2012-ben immár harmadik alkalommal rendezte meg tehetségkutató versenyét.

A rendezvényt a Huawei Technologies Hungary Kft. támogatta. Ezúton is köszönjük támogatásukat!

Képek

tovább » « bezár

A közkedvelt énekes műsorszámok mellett nagy népszerűségnek örvend a harcművészeti bemutató, a selyemlegyezős tánc vagy akár a xiangsheng (hagyományos kínai egy- vagy kétszemélyes kabaré), de a résztvevők voltaképpen bármilyen szabadon választott kínai témájú előadással megörvendeztethették a hallgatóságot.


Antonio Agostino Giorgi: Alphabetum Tibetanum „Tibeti ábécé”

Előadás - Dr. Tóth Erzsébet: Kőrösi Csoma Sándor tankönyve: első információk a tibeti kultúráról

2012. április 10. 18:00 óra

Helyszín: ELTE BTK Rákóczi úti Épület Fsz. 31-es terem

Ez a könyv jelentette a kiindulópontot Csoma nagyszabású tudományos szemléletű kutatómunkájához, amely egy új diszciplína, a tibetológia létrejöttét eredményezte. ...

Képek

tovább » « bezár

Az Alphabetum Tibetanum „Tibeti ábécé” című nagyméretű, keménytáblás, vastag papírra nyomtatott könyv több mint 900 oldal terjedelmével, csaknem 5 kg-jával a legkevésbé sem tekinthető egy szerény anyagiakkal rendelkező utazó nélkülözhetetlen útikellékének.
Kőrösi Csoma Sándor mégsem vált meg Antonio Agostino Giorgi Ágoston-rendű szerzetes művétől, közel húsz éven át magánál tartotta attól kezdve, hogy 1822 nyarán megkapta, egészen 1842-ben bekövetkezett haláláig. A kötet fontos szerepet játszott döntésében, hogy vállalkozik a tibeti nyelvtan és szótár elkészítésére.

Címe ellenére a mű nem egyszerű ábécés könyv, Csoma nemcsak az Európában addig ismeretlen nyelvre vonatkozóan talált benne alapvető ismereteket, hanem egy különlegesen gazdag kultúra mozaikképe is kibontakozott előtte. Ez a könyv jelentette a kiindulópontot Csoma nagyszabású tudományos szemléletű kutatómunkájához, amely egy új diszciplína, a tibetológia létrejöttét eredményezte.

Dr. Tóth Erzsébet az ELTE Belső-ázsiai Tanszéke Tibeti szakának adjunktusa


Takács Zsolt: Kína külföldi befektetései

Előadás -Takács Zsolt: Kína külföldi befektetései
– Kínai vállalatok fejlődése és terjeszkedése Kínában és azon kívül

2012. március 27. 18:00 óra

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B 217.

Kétség sem férhet hozzá: Kína az új évszázad egyik gazdasági világhatalma. De milyen is a kínai üzleti mentalitás? ...

tovább » « bezár

Milyen fogalmat nyer Kínában az innováció? Hogyan növelhetné Magyarország a tőkevonzó képességét? Egyáltalán melyek a Kínából kiáramló vállalati tőkebefektetések célterületei?
Mindezekre, sőt még több kérdésre is választ kaphatnak azok, akik eljönnek a Konfuciusz Intézet márciusi előadására.

Takács Zsolt a Budapest China Mart ügyvezető igazgatója, a ChinaCham Hungary Magyar–Kínai Gazdasági Kamara elnökségi tagja


Kínai kulturális délután Pécsen

Kínai kulturális délután Pécsen

2012. március 21. 14:00 óra

Az ELTE Konfuciusz Intézet lehetőséget nyújt a pécsieknek, hogy megismerkedjenek Kínával a Leőwey Klára Gimnáziumban... Kína ma már minden területen magas szintet képvisel, jelentős eredményeket ért el a tudományban, gazdaságban, kultúrában, és oktatásban. Éppen ezért a fiatal, feltörekvő nemzedék számára a kínai nyelv és kultúra ismerete hatalmas lehetőségeket rejt.

Képek

tovább » « bezár

Intézetünk 2012 szeptemberétől a Leőwey Klára Gimnáziumban elkezdi a kínai nyelv tanítását, és a mostani kulturális program erre kívánja felhívni a figyelmet.

Színes kínai kulturális programokkal, előadásokkal készülünk, melyek között minden korosztály megtalálja a számára legizgalmasabb elfoglaltságot.

Tervezett program:

14:00 Dr. Zalay Szabolcs igazgató úr megnyitó beszéde
14:10 Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatójának köszöntője
14:15 Ünnepélyes könyvajándékozás a Leőwey Klára Gimnázium számára
14:20 Zhang Yu operaénekesnő minikoncertje
14:40 Kína a lehetőségek országa – előadás a kínai történelemről és kultúráról
(előadó: Gergely Gabriella, ELTE BTK Távol-keleti Intézet, Kínai Tanszék Doktori Iskola hallgatója)
15:40-18:00 Foglalkozások, előadások
1. terem: Diák voltam Kínában – előadó: Végvári Kristóf
2. terem: hagyományos kínai teabemutató és –kóstoló
3. terem: kínai csomózás
4. terem: Kalligráfia készítés
18:00 Tombola értékes nyereményekkel

Magyar diplomaták Kínában

Kerekasztal-beszélgetés – Diplomata Kínában?

2012. március 14. 18:00 óra

Intézetünk kerekasztal-beszélgetést szervezett korábban Kínába akkreditált, ma már újra itthon dolgozó magyar diplomaták közreműködésével.

Képek

tovább » « bezár

A kerekasztal-beszélgetés célja, hogy a hallgatók, az érdeklődők betekintést nyerjenek ennek az izgalmas, kihívásokkal teli szakmának a világába, és megismerjék a csillogó máz mögött megbúvó komoly és felelősségteljes munkát, azaz a diplomaták mindennapjait Kínában.


Kínai főzőtanfolyam

Kínai főzőtanfolyam

2012. március 8., Chefparade Főzőiskola (1094 Budapest, Páva utca 13.)

Kínai tanárnőink ez alkalommal a kínai háziasszonyok konyhájának titkaiba engedtek bepillantást.
A háromórás tanfolyam keretében együtt készítették el a Kung Pao csirkét, a kólában párolt pulykaszárnyat, a híres gőzölt gombócot és még sok-sok finomságot.

Képek


Ingyenes kínai madzsong-kurzus

Ingyenes kínai madzsong-kurzus (2 alkalom)

2012. február 24. és március 2. (péntek) 17:00 óra

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F

Számos érdeklődő volt kíváncsi és jött el Ye Qiuyue tanárnő madzsong-kurzusára.
A résztvevőket először a játék szabályaival ismertette meg a tanárnő, majd a hallgatók az asztalokra kikészített madzsongok mellett élőben is kipróbálhatták, gyakorolhatták a frissen tanultakat.

Képek


Modern kulturális irányzatok Kínában a kéziratkutatás tükrében

Előadás: Dr. Galambos Imre - Modern kulturális irányzatok Kínában a kéziratkutatás tükrében

2012. február 28.

A XX. század elejétől kezdve nagy mennyiségben kerültek elő írásos emlékek Kína különböző részeiről. Ezek között kiemelt jelentőségűek voltak az i. e. II. évezred végéből származó Shang-kori jóscsontok, valamint a Nyugat-Kína sivatagi részein feltárt, falapokra írt dokumentumok. ...

Kép

tovább » « bezár

Ugyancsak ebben a térségben, a hajdani Selyemút kínai szakaszán fekvő Dunhuang közelében fedezték fel azt a több mint negyvenezer darabból álló középkori kéziratgyűjteményt, amelynek egy jelentős részét a magyar származású Stein Aurél szerzett meg és szállított Angliába. Az 1970-es évektől kezdve számos kisebb, de rendkívül jelentős kézirategyüttes került elő, főként ókori sírokból. A felfedezések a mai napig tartanak és pár évente újabb szenzáció hozza izgalomba a szakembereket, ám az új anyag egy része már nem régészeti lelőhelyekről, hanem a kínai és nemzetközi műtárgypiacról kerül elő. Ekképpen a Shang jóscsontok felfedezése óta eltelt több mint egy évszázad alatt nagy mennyiségű ó- és középkori kézirat került elő, és ilyen távlatból már világosan kirajzolódnak a leleteket övező kulturális attitűdök és irányzatok, illetve azok változásai.

Dr. Galambos Imre a Pázmány Péter Egyetem docense

Kép forrása: British Library


Kínai moziest

Kínai moziest

2012. február 21.

Ez alkalommal Chen Kaige Isten veled ágyasom című filmdrámáját tekinthették meg az érdeklődők, kínai hanggal, angol nyelvű feliratozással. A vetítés előtt Herzum Péter tartott bevezető előadást a film születésének körülményeiről.

Képek

tovább » « bezár

Chen Kaige filmrendező ezért az alkotásáért 1993-ban a Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma díjat kapott, 1994-ben pedig a "Legjobb idegennyelvű film"-nek járó Golden Globe díjjal tüntették ki.


A kínai filmművészet különleges részét képezi a modern filmezésnek. Kínai moziestjeinken egy-egy ilyen filmet tekinthetnek meg az érdeklődők. Ki ne látott volna röpködő harcosokat, nemes lelkű katonákat, különös szigorral fogott gyerekeket, egymás után epekedő szerelmeseket a filmvásznon?! A kínai filmek a szórakoztatás mellett a kultúra és a tradicionális értékek közvetítői is.


Előadás - Bartha Zsolt: A Kína előtt álló kihívások

2012. január 24. kedd, 18:00 óra

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F

Az elmúlt 30 évben Kína páratlan gazdasági fejlődésen ment keresztül, és mára a világ második legnagyobb gazdasági hatalmává vált. Sokan már évek óta vészjóslóan kongatják a harangot, hogy öt-tíz éven belül beüt a krach. ...
Mi az igazság?

tovább » « bezár

Meddig tartható fent ez a páratlan ütemű fejlődés? Mi van, ha lelassul, netán leáll a gazdasági növekedés? Mik azok a gazdasági, politikai, társadalmi kihívások, melyekkel Kínának szembe kell néznie? Ezekre a kérdésekre kísérel meg válaszokat adni az előadás.

Bartha Zsolt közgazdász