Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Évkönyv - 2013. eseményei

Tea délután az ELTE Konfuciusz Intézetben

Teadélután

Időpont: 2013. december 12. és december 19. 17:00 órakor

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum krt. 4/F

A kínaiak rajongva szeretik a teát. Nem telik el nap, hogy ne innának legalább két csészével. ...

tovább » « bezár

Legyen szó zöld, jázmin vagy oolong teáról, a meleg ital jótékony hatásai tagadhatatlanok. Idén két alkalommal szervezünk ingyenes tea kóstolót. Kínai tanárnőnk rövid bevezető előadással készül a tea történetéről, majd hagyományos teaszertartáson kóstolhatják meg a legízletesebb teákat.
Hűvös téli délutánokra ideális program, mindenkit nagyon sok szeretettel várunk!

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges!Előadás: Takács Zsolt - Kereskedelemfejlesztési lehetőségeink Kínával - ELTE Konfuciusz Intézet

Előadás: Takács Zsolt - Kereskedelemfejlesztési lehetőségeink Kínával

Időpont: 2013. december 10. 18:00 órakor

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum krt. 4/F

A kormány meghirdette a keleti nyitás politikáját, amelynek része a Kínával történő bilaterális kereskedelmi kapcsolatok erősítése.

tovább » « bezár

Milyen változásokat eredményez a nyitás a vállalakozók számára? Mit hozhat Kína számunkra - befektetést, finanszírozást vagy áruforgalmat? Milyen árunak és szolgáltatásnak van helye Kínában? Miben változik a bilaterális gazdasági környezet, és kedvezőbb-e a vállalkozóknak? Készen állunk az exportra? Az előadás során ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Az előadás teljes címe: "Kereskedelemfejlesztési lehetőségeink Kínával és a keleti nyitás politikája a gazdaság szereplőinek szemszögéből"Nyílt nap az ELTE Konfuciusz Intézetben

Időpont: 2013. december 6. 10:00-18:00

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum krt. 4/F

Idén első alkalommal szervezünk nyílt napot az ELTE Konfuciusz Intézetben, melynek során szeretnénk bemutatni vendégeinknek
tevékenységünket, tanárainkat és munkatársainkat.

tovább »

Nyílt nap az ELTE Konfuciusz Intézetben

Mindeközben az Intézet előterében lévő asztaloknál kínai tanárok, és kínai szakos önkéntesek segítségével megtanulhatnak pálcikával enni, a gyermekek pedig pekingi opera maszkokat színezhetnek.
Osztunk zászlókat, lufikat, és tombola jegyeket is.
A délutáni előadások szünetében megkóstolhatják a Kilenc Sárkány kínai étterem autentikus finomságait.Ismerkedés Kína tradicionális hangszereivel - ELTE Konfuciusz Intézet

Ismerkedés Kína tradicionális hangszereivel

Időpont: 2013. december 6. 16:00 órakor

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum krt. 4/F

Kína híres jellegzetes hangzású zenéiről és különleges hangszereiről. Egyalkalmas ismerkedő óránk keretén belül megtudhatják mitől igazán kínai a kínai zene, ...

Jelentkezés

tovább » « bezár

...melyek a legközkedveltebb hangszerek, és hogyan lehet dalra bírni őket. A programban segédkeznek intézetünk tanárai, akik egy kis bemutatóval is készülnek. A program ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött!
Mindenkit várunk sok szeretettel!Varga Balázs előadása: Történelemleckék
- a XX. századi kínai történelem kortárs kínai filmeken

Időpont: 2013. december 3. 18:00 órakor

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum krt. 4/F

Az előadás azt vizsgálja, hogyan jelenik meg a XX. század kínai történelem kortárs kínai filmekben, a kommunista párt...

tovább » « bezár

... emlékezeti stratégiáit képviselő, elsősorban a kínai piacra készült szuperprodukcióktól kezdve, a Nyugaton is elismert alkotók nemzetközi forgalmazásra (is) szánt alkotásaiig.A polgárháborútól a kínai-japán háborúig, a Népköztársaság kikiáltásától a kulturális forradalomig különböző korszakok, témák, műfajok és eltérő cselekményesítési minták kerülnek elő. A filmes alapító mítoszok és ellenmítoszok, melodrámák, háborús és életrajzi filmek segítségével az előadás a kulturális emlékezet és a filmes történelemábrázolás problémái mentén tekinti át az elmúlt két évtized néhány ismert kínai filmjét.Könyvbemutató - Mo Yan: Szeszföld (regény)
Kalmár Éva fordítóval beszélget Spiró György író

2013. november 12., 18:00 órakor

Helyszín: ELTE BTK, Múzeum krt. 4/F Kodály terem

Mo Yan, a 2012-es Nobel-díjas író regénye a mai Kínába viszi el olvasóját. A közös utazás a Szeszföld nevű városba vezet, egy korrupt és szürreális álomvilágba, amely tele van babonákkal, hihetetlen étkekkel és furcsa történésekkel. ...

tovább » « bezár

... Amikor a döbbenetes mennyiségű alkohol előállításáról és fogyasztásáról valamint a bűnügynek számító kulináris élvezetekről szóló a pletykák és szóbeszédek a tartományi Népi Ügyészséghez egy névtelen feljelentés révén eljutnak, a helyszínre küldik Tom Port, a neves ügyészségi nyomozót, aki megtapasztalja, hogy vannak, akik a szesz mértéktelen fogyasztásától meg se rezdülnek, s ezért hősként tisztelik őket, de ő maga - részegségében - többször is megjárja a poklokat.
A Szeszföld a mai Kína társadalmának autentikus kritikája, amely a távol-keleti ország múltjában keresi a mai történések magyarázatát, és zaklatott jelenetekben eleveníti meg az író fantáziájában létező várost: Szeszföldet.
Távol van-e Távol-Kelet? Ázsiai–magyar kulturális fesztivál

2013. november 9 és 10.

Helyszín: Hagyományok Háza, 1011 Budapest, Corvin tér 8.

Standunknál a látogatóknak lehetőségük nyílik pálcikával evés elsajátítására vagy gyakorlására, megismerkedhetnek a tradicionális kínai papírkivágással, lesz ecset, tus és rizspapír is, így kipróbálhatják a kínai kalligráfiát is. A gyermekeknek pedig arcfestéssel készülünk.

tovább » « bezár

www.facebook.com/fareastisfar     Facebook: www.facebook.com/fareastisfarTaijiquan – tréning

Taijiquan – tréning

2012. december 7. (péntek) 14 óra

Helyszín: ELTE-BTK F épület és Gólyavár közötti terület (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

Az őszi félévben az érdeklődők közelebb kerülhetnek a kínai harcművészetekhez, ezen belül a taijiquanhez, azaz a tajcsihoz. A résztvevők egy bevezető tréning keretében sajátíthatják el e népszerű harcművészeti ág alapjait, képzett oktató útmutatásai nyomán. A taijiquan révén felszabadultan áramolhat bennünk a qi (csi), amely egészségmegőrző és nyugtató hatással bír.


Előadás: Birtalan Ágnes – Rottár Máté: Selyemúton Kínába

Városok és nemzetiségek Kelet-Turkesztánban:
a Xinjiangi ujgurok

2013. október 29. 18:00

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum krt. 4/F

tovább » « bezár

A Xinjiang Ujgur Autonóm Terület Kína legnagyobb területű, ugyanakkor egyik leggyérebben lakott tartománya (csak Tibetet és Qinghai-t előzi meg népsűrűségben), ami földrajzi adottságaiból következik: a tengerektől való távolság és az ezzel járó szélsőséges kontinentális éghajlat és extrém szárazság, ill. az erősen tagolt felszín (-155m és 8611m között) óriási területeket tett és tesz lakhatatlanná, illetve a külvilág számára szinte megközelíthetetlenné.

Ezzel magyarázható egyrészt az, hogy a térség hosszú történelmét egészen a közelmúltig városállamok, és az őket összekötő karavánutak (a “Selyemút”) határozták meg; másrészt pedig az, hogy jelenleg a tartomány több, mint egy tucat etnikai kisebbség hazája.

Nemzetiségei közül a tartomány nevében is szereplő ujgur mellett a kínai, a hui (muszlim kínai), a kazak, a mongol és az orosz volt a legnagyobb hatással Xinjiang történelmére és műveltségére, akiknek több évszázados egymás mellett élése, nyelvük, kultúrájuk és vallásuk egymásra hatása sajátosan kínai és közép-ázsiai ízt adott a térségnek.

Xinjiang hagyományos gazdaságának alapját az oázisok területén és közelében koncentrálódó öntözéses földművelés és állattartás, a csak az északi és /vagy magasabban fekvő (tehát nedvesebb) legelőterületeken lehetséges nomád állattenyésztés, a kézműipar és a kereskedelem képezi, ami a fejlesztési programok jóvoltából napjainkra modern ipari termeléssel és bányászattal egészülhetett ki.

Ez utóbbi robbanásszerű fejlődést, modernizációt és demográfiai növekedést eredményezett a központi nagyvárosokban az elmúlt pár évtizedben.

 

Dr. Birtalan Ágnes (az ELTE-BTK Belső-Ázsiai Tanszékének tanszékvezetője, habilitált egyetemi docens) és Rottár Máté (ELTE-BTK Belső-Ázsiai Tsz.-ének doktorandusz hallgatója) fényképekkel illusztrált előadásban tereptapasztalatai alapján mutatja be a terület közelmúltját, jelenét és jelenben élő múltját (a terjedelem szabta kényszerű vázlatossággal), ezen belül különös figyelmet szentelve az őseik életmódját máig követő (nomád) xinjiang-i nyugati mongolok (ojrátok) bemutatásának, akik a Kelet-Turkesztán nagy részét egykor uraló Dzsungár Birodalom utolsó megmaradt örökösei.

Sok szeretettel várjuk az érdeklődőket!


Xi Xinmin kínai kortárs festőművész kiállítása

Xi Xinmin kínai kortárs festőművész kiállítása

2013. szeptember 12. és 2013. szeptember 19. között

Helyszín: ELTE BTK, Gólyavár

Mindenkit szeretettel várunk!

Prof. Robert M. Gimello előadása
Chen Hongshou (1599-1652) művészetéről

2013. június 28., 14:00

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum körút 4/F, I. em.

Robert M. Gimello a University of Notre Dame professzora, a kínai buddhizmus egyik legkiválóbb ismerője a nyugati világban angol nyelven tart előadást "Irony and Anguish in the Buddhist Art of Chen Hongshou (1599-1652)" címmel. Az előadásból megtudhatjuk, hogy irodalom, művészet és vallás hogyan fonódik egybe egy művész életében.

Képek

Prof. Robert M. Gimello - Brief Abstract


Így jutunk el a csillagokig Kína a világűrben - múlt, jelen és jövő<br />
Dr. Frey Sándor csillagász előadása

Így jutunk el a csillagokig - Dr. Frey Sándor csillagász előadása
Kína a világűrben: múlt, jelen és jövő

2013.június 25., 18:00

Helyszín: ELTE - BTK, R. épület fszt. 31-es terem

Első sikeres műholdindításával 1970-ben Kína bő évtizedes késéssel követte az akkori űrverseny két élharcosát, a Szovjetuniót és az Amerikai Egyesült Államokat.

tovább » « bezár

Az utóbbi egy-két évtizedben viszont a kínai űrtevékenység látványosan élénkülni kezdett, aminek egyik árulkodó jele, hogy 2011-ben lehagyták az amerikaiakat, legalábbis ami az adott évben végrehajtott űrindítások számát illeti.

Sőt ma már a nyilvános információval sem bánnak annyira szűkmarkúan az illetékesek, mint régebben - így hát van miről beszélni. Egy korszak kezdetét jelentette, amikor tíz évvel ezelőtt, 2003-ban elindult az első kínai űrhajós a Föld körüli pályára.

Az emberes űrprogram azóta is a tervek szerint, lassan de biztosan folyik. Már egy saját kísérleti űrállomásmodullal is rendelkeznek, és 2012-ben először női űrhajóst is küldtek a világűrbe a kínaiak.

De nem szabad elfeledkeznünk a műholdakról sem, amelyekkel olyan máshol is szokásos feladatokat látnak el, mint például a távközlés, a meteorológia, a távérzékelés, a navigáció, no és persze a katonai kémkedés. Kínai űrszondák már kétszer jártak a Holdnál, és ha minden jól megy, még az idén elindítják a harmadik, immár leszálló egységüket is.

A távlati tervekben az emberes holdutazás is szerepel, a következő évtized közepére időzítve.

Mindezekről, és még sok más érdekességről szól az előadás - a legfontosabb múltbeli programoktól kezdve a nemzetközi együttműködés lehetőségein és buktatóin át a jövő terveiig.

Az előadó, Frey Sándor csillagász, aki már többször járt Kínában, a Sanghaji Csillagászati Obszervatórium vendégeként. Emellett az Űrvilág (urvilag.hu) internetes asztronautikai hírportál főszerkesztője, ahol az érdeklődők természetesen rendszeresen olvashatnak a kínai űreseményekről (is).

Kép forrása: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20120616-urkutatas-elindult-a-sencsou9-kinai-urhajo.htmlEgy kis taiji nyári estékre...

Egy kis taiji nyári estékre... - Ingyenes taiji tanfolyam!

4 alkalommal péntekenként, 2013. június 7, 14, 21, 28. 18:00-19:30

Helyszín: ELTE BTK- Gólyavár mögötti füves rész

Idén minden érdeklődő négy alkalmas ingyenes taiji tréningen vehet részt. A taijiquan révén felszabadultan áramolhat bennünk a qi (csi), amely egészségmegőrző és nyugtató hatással bír.

tovább » « bezár

Kellemes nyári estéken a természetben tartjuk az oktatást, ahol mindenki megismerkedhet a sportág alapjaival illetve komplexebb gyakorlataival is. A résztvevők egy bevezető tréning keretében sajátíthatják el e népszerű harcművészeti ág alapjait, képzett oktató útmutatásai nyomán.

Az ingyenes tanfolyamon való részvétel internetes regisztrációhoz kötött.

Kép forrása: http://www.taichiperson.com/Tai%20Chi%20history.htm
Múzeumok éjszakája Mosonmagyaróváron

2013. június 22.

Helyszín: Mosonmagyaróvári Hansági Múzeum

Idén a Konfuciusz Intézet részt vesz Mosonmagyaróváron megrendezett múzeumok éjszakáján. Az este folyamán szó esik Kína kulturális szokásairól, Gulyás Csenge sinológus előadásában. Az este során szerepet kap a teaszertartás, teakóstoló és a kalligráfiai bemutató is.


Európai Integrációs Alap

A Konfuciusz Intézet Ismeri őket...

2013. június 1., június 2. 10:00-18:00

Helyszín: Millenáris D épület

A „Köztünk élnek. Ismered őket?” nagy formátumú Európai Integrációs Alap által támogatott projekt egyik állomása a most június első hétvégéjén megrendezett kulturális program, melyen az ELTE Konfuciusz Intézet is részt vesz, erősítve a kínai szekciót.

tovább » « bezár

A szokásos kézműves foglalkozásokon túl a mostani rendezvényen szerepet kapnak a kínai hagyományos mesék is, melyet mind szombaton, mind vasárnap meghallgathatnak a kilátogatók. A program ingyenes. Minden résztvevőt szeretettel várunk!Kulturális nap a X. Chan Wu Bajnokságon.

2013 június 1. (szombat)

Helyszín: Budaörs Városi Uszoda és Sportcsarnok

Budaörsre a Sportcsarnokba a X.Chan Wu Magyar Bajnokság és Kínai Kulturális Napok rendezvényen az ELTE Konfuciusz Intézete változatos kulturális és kézműves programokkal szerepel.


A Kínában élő muszlimok - Dr. Dobrovits Mihály előadása

2013.május. 28. 18:00-19:30

Helyszín: ELTE - BTK, R. épület fszt. 31-es terem

Az iszlám vallás a 7. század közepén már elérte Kínát, és azóta is számottevő diaszpóraként van jelen az országban. Dr. Dobroits Mihály előadásában megismerkedhetünk a Kínában élő muszlim kisebbség gazdag kultúrájával, szokásaival és történelmi hagyományaival.


 /

Gyereknap - Amikor Kína a Városligetbe költözik

2013. május 27.

Helyszín: Városliget

Már rendhagyóvá váló gyereknapi részvételünket a Városligetben idén is megtartjuk. A szokásos programok mellett, mint csomózás, kalligráfia, pálcika használat és papírkivágás idén meglepetés programokkal is készülünk.

tovább » « bezár

Szeretnénk, ha a gyerekek és a szülők egyaránt élményként élnék meg, ha ellátogatnak sátrunkba. Számos interaktív és játékos program mellett a gyerekek bepillantást nyerhetnek és megismerkedhetek a kínai kultúrával Várunk mindenkit sok szeretettel!


Egymás szemében – alkotói pályázat középiskolásoknak

Egymás szemében – alkotói pályázat középiskolásoknak

2013. március 1. - 2013. május 24.

Magyarországon élő migránsok közül a kínai bevándorlók alkotják a második legnagyobb közösséget. A Konfuciusz Intézet szeretné felhívni a középiskolások figyelmét az itt élő kínai diaszpóra változatos és gazdag kultúrájára.

tovább » « bezár

A pályázat témája és eszköze szabadon választható. Várunk fényképeket, ineterjúkat, kisfilmeket, novellákat, festményeket, rajzokat.
beérkezett pályázatokat az ODEON Colour School által biztosított anyagokkal együtt állítjuk ki június 3-án.
A legszebb és legötletesebb munkákat értékes ajándékokkal jutalmazzuk.

Kérjük, hogy az alkotásokat e-mailes formában az alábbi e-mail címre küldjék:
titkarsag.konfuciusz@gmail.com,
vagy postai úton: Konfuciusz Intézet, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F címre
2013 május 24 -ig.

Mindkét esetben kérjük feltűntetni:
az "Egymás szemében" általános pályázatcímet, az alkotó nevét, életkorát és iskoláját, illetve egy elérhetőséget.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2013. június 3-án kerül majd sor.

Minden pályázatot várunk!Mindennapi Baozink - Főzőtanfolyam az ELTE Konfuciusz Intézetben

Mindennapi Baozink - Főzőtanfolyam

2013. május 22. szerda, 17:30-20:00

Helyszín: ELTE- BTK R épület – Xo Bistro konyhája

Ingyenes kínai főzőtanfolyam mindenkinek! Talán mindenki ismeri a kínaiak által annyira kedvelt baozit. Alapja egy kenyérszerű gőzölt tészta, amit húsos vagy zöldséges töltelékkel ízesítenek. ...

 

tovább » « bezár

Rendkívül finom, népszerű étel, és az elkészítése sem lehetetlen. Idén a Konfuiusz Intézet által szervezett egy alkalmas ingyenes kínai főzőtanfolyamon, mindenki elsajátíthatja a baozi készítés fortélyait. A tanfolyamon való részvétel internetes regisztrációhoz kötött!


ELTE Konfuciusz Intézet a Bölcsésznapokon

Bölcsésznapok

Időpontok: 2013. május 7. 10:00- 13:00, május 8. 10:00-17:00, május 9. 13:00-16:00

Helyszín: ELTE-BTK, Múzeum krt. 4.

Az ELTE Konfuciusz Intézete által meghirdetésre kerülő előzetes programtervvel szemben a Konfuciusz Napot idén az ELTE BTK Hök által szervezett Bölcsésznapok keretében tartottuk meg. Minden látogató három napon keresztül kipróbálhatta az Intézet színes programjait.

Kép

tovább » « bezár

Nagy sikert aratott a kalligráfia, a teakóstolás, a papírkivágás és a csomózás. Az esős idő ellenére, a Nagy Fal Magyar-Kínai Barátság Egyesület és a Konfuciusz Intézet által közösen szervezett, „5000 éves Kína” alkotói pályázatának nyertes iskolás csapata is ellátogatott az eseményre.


Budapesti China Town

Előadás - Dr. Irimiás Anna: Budapesti China Town
Kínai bevándorlók Budapesten

2013.április 23. 18:00-19.30

Helyszín: ELTE - BTK, Rákóczi úti épület fszt. 31.

Az előadás fókuszában a Budapesten élő kínai közösség gazdasági és társadalmi szerepe kerül hangsúlyozásra: a kínai boltok, éttermek és büfék.

tovább » « bezár

A kínaiak mobilitása korunk egyik legjelentősebb migrációs jelensége a befogadó országok magas száma, valamint a mobilitás intenzitása miatt. Az Európában élő kínai közösségek szerkezeti felépítésüket tekintve hatalmas eltéréseket mutatnak. Magyarországon a rendszerváltást követően, 1990 után jelentek meg az első kínai bevándorlók. Az eltelt 23 év alatt több bevándorlási hullám érte az országot, azonban az elmúlt évek tendenciája alapján, valószínűleg a válság hatására, sok migráns a Kínai Népköztársaságba való visszaköltözést választja. A nyugat-európai országokban élő kínai közösségekhez képest, a Budapesten élő kínaiak számos „magyar” specifikumot mutatnak.
Az előadás fókuszában a Budapesten élő kínai közösség gazdasági és társadalmi szerepe kerül hangsúlyozásra. A prezentáció során három átfogó primer kutatás eredménye kerül bemutatásra: a kínai boltok, éttermek és büfék Budapest város imázsára gyakorolt hatásáról; az itt élő kínaiak belföldi utazási szokásairól; valamint a budapesti lakosság körében végzett, nem reprezentatív kutatás kapcsán, a kínaiakról alkotott véleményekről készített kutatások kerülnek összegzése.


Születésnapi gyerekforgatag az AsiaCenter-ben

Születésnapi gyerekforgatag az AsiaCenter-ben

2013. április 20. 13:00-19:00

Helyszín: Budapest, AsiaCenter Keleti (jobboldali) szárny, II. emelet

Az AsiaCenter 10. születésnapja alkalmából a Konfuciusz Intézet standja várja a kedves érdeklődő gyerekeket változatos és rendkívül színes programjaival.

tovább » « bezár

A helyszínen ki lehet próbálni a papírkivágást, a kalligráfiát, a csomózást, meg lehet tanulni a helyes pálcikahasználatot, lehet színes maszkokat és lampionokat készíteni és fel lehet próbálni a hagyományos kínai ruhákat egy fénykép elejéig. A vállalkozó szelleműek készíthetnek rizsmozaikot vagy kérhetnek akár egy kínai szerencsetetoválást is.


Kínai orvoslás mindenkinek

Kínai orvoslás mindenkinek- Dr. Németh István belgyógyász átfogó előadása

2013. március 26. 18:00-19:30

Helyszín: ELTE - BTK, R. épület fszt. 31-es terem

Napjainkban a gyógyszerközpontú orvoslás mellett egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a keleti gyógyítási alternatívákkal kapcsolatban. A több ezer éves hagyományos kínai orvoslás (HKO) testet és lelket egyaránt precízen figyelő és feltáró holisztikus szemléletű módszerét, már a nyugati orvoslás is elismer és kiegészítő eljárásként alkalmaz.

tovább » « bezár

Az ezerarcú Kína előadássorozatunk újabb állomásában Dr. Németh István neves belgyógyász és a téma szakértője tart átfogó előadást a kínai orvoslás történetéről és napjainkban is alkalmazott módszereiről.


Isten veled ágyasom - Ingyenes kínai filmklub

Kóla, Kína, Happy End – Ingyenes kínai filmklub

2013. március 20. 18:00

Helyszín: ODEON Film Club, Budapest, Teréz krt. 30.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az idei félévben két alkalommal kerül megrendezésre hagyományőrző ingyenes kínai filmklub a Konfuciusz Intézet és az Odeon Film Club együttműködésében. Az első alkalommal az érdeklődő közönség az Isten veled ágyasom című...

 

tovább » « bezár

... filmet tekintheti meg. A vetítést az ODEON undergroundban egy filmszakértők által koordinált kellemes beszélgetés követi, így minden résztvevő többet tudhat meg magáról a filmről, a kínai filmek sajátos világáról, és a kínai filmgyártás történetéről. A vetítésen való részvétel internetes regisztrációhoz kötött. Várunk minden filmrajongót sok szeretettel!


Gó világbajnokság, 3013. Budapest

Egy kis gó és Konfuciusz

2013. március 9.

A Konfuciusz Intézet a Budapesten megrendezett Ifjúsági Európa-bajnokságon a kilátogató, kínai kultúra iránt érdeklődő közönségnek mutatja be az Intézet működését, interaktív programjaival igyekszik változatossá tenni a verseny napját.

 

tovább » « bezár

A verseny szüneteiben ki lehet próbálni a kalligráfiát, meg lehet kóstolni a legfinomabb kínai teákat és mindenki köthet egy szerencsecsomót is. Ha valaki kedvet érez a gó mellet belekóstolhat a madzsongozásba is.


Merényletek Kína első császára ellen

Előadás - Gulyás Csenge:
Merényletek Kína első császára ellen

2013. február 22. (péntek) 18:00-19:30

Helyszín: ELTE-BTK- R épület földszint 31-es terem.

Ki próbálta megölni Kína első császárát, Qin Shi Huangdit? Milyen hatással volt tette a kínai történelemre? Hogyan alakult az élete a kínai szöveghagyományok szerint?...

 

tovább » « bezár

Ezekre a kérdésekre ad választ Gulyás Csenge az ELTE kínai szakos doktorandusz hallgatójának átfogó előadása,amely Kína első jelentős történelmi művében „A történetíró feljegyzései”-ben megörökített Jing Ke életét mutatja be.


2013. a kígyó éve - Kínai Holdújév a Millenárison

Kínai Holdújév a Millenárison

2013. február 10. (vasárnap) 10:00-22:00,

Helyszín: Millenáris Park, B épület

A Holdújévi fesztiválon az ELTE Konfuciusz Intézet is képviselteti magát az alábbi izgalmas és változatos programokkal:

Képek

tovább » « bezár

1. Szórakozva tanulni. – Bemutatkozik a Rocket Stúdió interaktív kínai-magyar nyelvű oktatási programja.
2. Azok a szép kínai csomók! - Kínai csomózási technikák elsajátítása.
3. Én is tudok kalligrafálni. – Kínai kalligráfia és rajzok készítése.
4. Teakalandok. – Kínai teaszertartás mindenkinek.
5. Ni hao! – Ma megtanulok kínaiul. – Alapvető kínai mondatok elsajátítása.
6. Ceruza, olló, ragasztó - Kínai papírkivágások készítése.
7. Villa helyett pálcika. – A helyes pálcikahasználat elsajátítása.
8. Mit eszik a panda? – Kínai kulturális vetélkedő gyerekeknek.
9. Ha a ruha teszi. –Magyar- Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tradicionális kínai ruha bemutatója.

Várunk mindenkit sok szeretettel, hogy együtt ünnepelhessük meg a kígyó évét!
Bővebb információért kérjük látogasson el a rendezvény weboldalára:
www.holdujev.hu, illetve a www.facebook.com/holdujev


Kínai Holdújév

Előadás középiskolásoknak - Holdújév Fiatalosan

2013. február 7. (csütörtök) 12:30-15:00

Helyszín: Szent István Gimnázium

A Szent István Gimnázium Holdújévi rendezvényén a Konfuciusz Intézet előadói dr. Salát Gergely és Gulyás Csenge mutatja be a középiskolásoknak milyen is a mai Kína. ...

tovább » « bezár

Két átfogó előadásban a fiatalok megismerkedhetnek Kína történelmével, gazdaságával, politikai berendezkedésével, és a holdújévi szokáshagyományokkal.


Nyári tábor Kínában középiskolásoknak

Fotókiállítás: Egy kattintás Kína

2013. február 1.- március 1, között, 8:00-19:30

Helyszín: ELTE-BTK Múzeum krt 4/F épület, Konfuciusz Intézet

A Konfuciusz Intézet februárban a Kínát megjárt középiskolások nyertes fotóiból szervez fotókiállítást. A kiállított képeket egy hónapon keresztül tekintheti meg az érdeklődő közönség a Konfuciusz Intézetben.