Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Évkönyv - 2018. eseményei
Kalligráfia foglalkozás - 2 alkalommal

2018. november 21. és 28., szerda, 17:00-18:30

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, 15/1-3-as terem

A kétalkalmas foglalkozás során a résztvevők kínai tanáraink segítségével elsajátíthatják az alapvonásokat, megtanulhatják a számok, illetve néhány egyszerűbb szó leírását.

A tanfolyam elindult.

tovább » « bezár

Kínában a kalligráfiát nem írásnak, hanem művészetnek tekintik, amely kiemelkedően fontos eleme a kínai kultúrának. Minden más művészeti ággal egyenértékűnek számít, megbecsült, népszerű, széles körben oktatott és gyakorolt művészeti forma. Az igazán jó mester nem csak a vonássorrendet és a karaktereket ismeri, hanem az alkotásba a jellemét is belecsempészi. A kalligráfia hatása az írásbeliségen kívül, a hagyományos kínai festészetben is tetten érhető, tanulmányozása a kínai kultúra és nyelv új aspektusait tárja fel az érdeklődők előtt.

Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk!
LI YAN guqinművész koncertje az ELTE Konfuciusz Intézetben

"Harmónia és közép" a kínai művészetben
Előadás és koncert - ingyenes!

2018. november 15., csütörtök, 18:00-19:30

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem

Fan Yangmu előadásában a "közép" jelentését és az kínai autentikus művészetek kapcsolatát tárja fel, melyet Li Yan, Guqin Mester guqin játéka színesít.

tovább » « bezár

Különleges élménnyel várjuk a hozzánk látogatókat november 15-én csütörtökön. Intézetünk vendége lesz Dr. Fan Yangmu, a Kínai Társadalomtudományi Egyetemről és Li Yan gǔqín művész. Fan Yangmu előadásában a "közép" jelentését és az kínai autentikus művészetek kapcsolatát tárja fel, melyet Li Yan, Guqin Mester guqin játéka színesít. Az est központi témája a „harmónia és a közép” a kínai művészetben.
A gǔqín, vagyis a héthúrú kínai citera az egyik legősibb és legnagyobb tisztelettel övezett tradicionális hangszer. A kínai kultúrára gyakorolt jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy megszólaltatása a négy legfontosabb művészet közé tartozott a kínai kalligráfia, a kínai festészet és a weiqinnel való játék mellett.
Nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt ingyenes programunkon!
Turisztikai előadássorozat Kínáról az ELTE Konfuciusz Intézetben

Turisztikai előadássorozat III. - Sanghaj
- Bakos Tamás előadása

2018. november 14., szerda, 17:00-18:30

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem

Intézetünk folytatja turisztikai előadássorozatát. Programunk célja az, hogy az érdeklődőkkel megismertessük Kína különböző régióit.

tovább » « bezár

Előadónk Bakos Tamás, aki hosszú évek óta vezet szervezett túrákat Kínába. Az ő segítségével szeretnénk elkalauzolni hallgatóságunkat Kína egzotikus tájaira, eközben sok-sok érdekességet tudhatnak meg az ottani természeti kincsekről, az épített környezetről, az ott élő emberekről és szokásaikról.
Reméljük, hogy előadássorozatunkkal sokaknak kedvet csinálunk ahhoz, hogy személyesen is ellátogassanak ebbe a csodálatos és izgalmas országba.
Novemberi előadásunkban Sanghaj látnivalóiról hallhatnak az érdeklődők (pl. a Bundról, a Hugyecz László által tervezett emblematikus épületekről vagy a Jade Buddha templomáról), és persze sok más – a kínai élet mindennapjaival összefüggő – érdekességről is.
GÓ Előadás és szeminárium az ELTE Konfuciusz Intézetben

GÓ Előadás és szeminárium

Előadás: 2018. október 17. (szerda), 17:30 – 19:00 Szemináriumok: október 24., nov. 5., 17:30 – 19:00
Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem

A részvétel ingyenes, de a szemináriumok (a játékban való részvétel) regisztráció kötelesek.

tovább » « bezár

A gó egy kínai eredetű négyezer éves táblajáték, melynek japán elnevezését használja a nyugati világ, Kínában azonban wéiqí (围棋) néven ismert, ami bekerítős, területfoglalós táblás játékot jelent . A kínai kultúrára gyakorolt jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a régi hagyományban a négy legfontosabb művészet közé tartozott a kínai kalligráfia, a kínai festészet és a gǔqínon (héthúros kínai hangszer) való játék mellett.

A góban két játékosnak kell egymást felváltva köveket elhelyeznie egy 19×19-es négyzethálóra. Az a játékos nyer, aki nagyobb területet foglal el vagy több ellenfelet tud elfogni köveivel. A játék nagyon egyszerű szabályokon alapul, mégis kifinomult stratégiai lehetőségeket rejt magában. A gó-weiqi eredetébe és alapjaiba ad betekintést Markó Péter, többszörös Egyetemi és Főiskolai Európa-Bajnok előadása, melyhez két ingyenes szeminárium is kapcsolódik, ahol a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatják ezt a különleges játékot.

Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk rendezvényünkön!
GÓ Előadás és szeminárium az ELTE Konfuciusz Intézetben

Ezerarcú Kína előadássorozat:
A hagyományos kínai festészet színei
Horváth Janisz előadása, és kiállításmegnyitó

2018. október 25. csütörtök, 17:00-18:30
Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem

A kínai festészeti hagyomány színhasználata nagyban eltér az európai gyakorlattól, mind a színpaletta, mind pedig a színek képfelületre történő felvitelének tekintetében.

tovább » « bezár

Akik ellátogatnak rendezvényünkre, azok sok érdekességet tudhatnak meg Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus előadásából a tradicionális kínai festmények színeiről, azok szimbolikájáról és az egyes színek alkalmazásáról és előállításának módjáról is. Az előadás előtt egy rövid kiállításmegnyitóra invitáljuk kedves vendégeinket, ahol megtekinthetik az Intézet bambusz és tájképfestészet tanfolyamán résztvevők alkotásait.
A lenti kép Yun Shoupin (1633 – 1690) alkotása.

Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk rendezvényünkön!

Yun Shoupin


“One belt and one road in my eyes” Szónokverseny

2018.október 18., csütörtök, 13:30-17:00
Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem


Intézetünk a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségével együttműködve szónokversenyt szervez “One Belt and One Road in My Eyes” jeligével.
A versenyen kínai szakos hallgatók osztják meg tapasztalataikat és véleményüket az immár öt éve folyó Egy Övezet Egy Út együttműködésről angol nyelven.
Az OBOR és Délkelet-Ázsia - Előadás az ELTE Konfuciusz Intézetben

Előadás: Az OBOR és Délkelet-Ázsia

2018. október 16., 17:00 – 18:30
Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem


Intézetünk vendége lesz Dr. Horváth Csaba, az MTA-ELTE-SZTE Selyemút kutatócsoport munkatársa, aki előadásában az Egy övezet, egy út (OBOR) kezdeményezés Délkelet-Ázsiára gyakorolt gazdasági, geopolitikai, kulturális hatásaival foglalkozik.

tovább » « bezár

Az OBOR (azaz One Belt, One Road- Egy övezet, egy út) kezdeményezés egyik legfontosabb színtere Délkelet-Ázsia. A folyamat azonban geopolitikai szempontból nem légüres térben zajlik, hanem kulturális és biztonságpolitikai trendek és tényezők kontextusában. Itt érdekes módon több geopolitikai törésvonal egybeesését láthatjuk, az OBOR keretében zajló beruházások eloszlása, a térség társadalmai kulturális arculatának különbségei, illetve geostratégiai és biztonságpolitikai szempontok jelentős mértékben egybeesve osztják meg Délkelet-Ázsia kontinentális, illetve szigetországokból álló részét.

A részvétel ingyenes. Mindenkit sok szeretettel várunk!

Az OBOR és Délkelet-Ázsia - Előadás az ELTE Konfuciusz Intézetben
ELTE FESZT az ELTE Konfuciusz Intézet részvételével

ELTE FESZT

2018. október 12., péntek, 10:00-15:00
Helyszín: ELTE BTK, Gólyavár előtti terület


Az BTK kampuszán egy egész napos rendezvény során az ELTE összes karával megismerkedhetnek az egyetemválasztás előtt álló diákok.

tovább » « bezár

Intézetünk idén is része a programnak, amelyben Kína világának sokszínűségét igyekszünk bemutatni az Önök számára. Kalligráfiával, kínai sakkal, valamint igazi kínai teakülönlegességekkel várjuk Önöket!

A részvétel ingyenes. Mindenkit sok szeretettel várunk!
Konfuciusz Nap az ELTE Konfuciusz Intézetben

Időpont: 2018. szeptember 29., szombat, 14:00-17:00
Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum krt. 4/F

Az idei évben is színes programokkal várjuk Önöket a Konfuciusz nap alkalmából!

tovább » « bezár

A megnyitó ünnepséget követően a kicsik és nagyok is megtalálhatják a kedvükre valót színes kulturális programjaink között. Kipróbálhatják a kínai kalligráfiát és csomózást vagy az evőpálcika használatát, elsajátíthatják a taiji és a kínai gerinctorna alapjait, megkóstolhatják különleges teáinkat és meghallgathatják a kínai kultúra érdekességeit bemutató előadásainkat.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk ingyenes programjainkon!

Részletes program VÁLTOZOTT!

14:00-14:30 Megnyitó ünnepség oroszlántánccal és zenei produkciókkal; közreműködik a Sárkánykard Egyesület, Liang Jing (guzheng/kínai citera) és Li Canqi (zongora)

Előadások a Kodály teremben:
Balogh Máté előadása elmarad!
14:30-15:15 Horváth Janisz: A kínai pecsétnyomatok esztétikája (előadás)
15:15-16:00 Salát Gergely: Konfuciusz utódai: a világ legnagyobb családfája

Szabadprogramok az F épület félemeletén:
14:30-17:00 Ismerkedés a kínai kultúrával (kalligráfia, csomózás, teakóstolás stb.)
14:45-15:45 Taiji tanítás
15:45-16:45 Kínai gerinctornaKutatók Éjszakája az ELTE Konfuciusz Intézetben

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA 2018

Időpont: 2018. szeptember 28., péntek, 17:45 – 20:45
Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem

A Konfuciusz Intézet az idei évben is részt vesz a Kutatók éjszakája programsorozatban. Látogatóink a kínai élet és kultúra különböző szegmensét bemutató előadásokat hallgathatnak meg, ha ellátogatnak hozzánk szeptember 29-én este!

Részletes ismertető

tovább » « bezár

Program:

17:45-18:15 Dr. Bodnár Gábor: Kína és a magyar operett
18:15-18:35 Dudás Mandula: A nǚshū írás
18:35-18:55 Ésik Szandra: Puha erő: A kínai nyelv és kultúra mint puha erőforrás
18:55-19:15 Dr. Horváth Csaba: A fejlett pénzgazdálkodás és merkantilista jegyeket mutató külkereskedelmi stratégia a koraújkori Dél-Kínában
19:15-19:45 Somogyi Áron: Ming-kori katonai vívórendszerek
19:45-20:05 Viczenti Mátyás: Haizi, a természet gyermeke
20:05-20.45 Knyihár Eszter: Nagyvállalati társadalmi szerepvállalás Kínában


Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!Pekingi opera előadás az ELTE Konfuciusz Intézet szervezésében

PEKINGI OPERA ELŐADÁS

Időpont: 2018. szeptember 26., szerda, 19:00 – 20:30
Helyszín: ELTE ÁJK, Aula Magna díszterem, 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.

Igazi zenei különlegességgel várjuk a kínai kultúra iránt érdeklődőket idén szeptemberben. Hazánkba látogatnak a Hubei Tartományi Pekingi Opera Társulat művészei, hogy ízelítőt adjanak ebből a lenyűgöző, tradicionális kínai művészeti formából. Produkciójukban négy híres pekingi operából mutatnak be részleteket, hogy a hazai közönséggel is megismertessék és megszerettessék ezt a sokszínű táncos-zenés műfajt.


Bambuszfestészet tanfolyam az ELTE Konfuciusz Intézetben

Bambuszfestészet tanfolyam - 6 alkalommal, Horváth Janisszal

Indul: 2018. szeptember 11-én, 17:00 – 18:30
Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, I/1-es terem

A tanfolyam teljes díja: 12 000 Ft. A szükséges eszközöket az Intézet biztosítja.

Érdeklődni az ELTE Konfuciusz Intézetben vagy a kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu e-mail címen lehet.

tovább » « bezár

Időpontok: 2018. szeptember 11.,18.,25., október 2.,16.,30., kedd 17:00 – 18:30

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Konfuciusz Intézet 6 alkalmas kínai bambuszfestészet tanfolyamot indít. A résztvevők betekintést nyerhetnek a kínai tusfestés alapjaiba és Horváth Janisz kalligráfus, képzőművész segítségével elsajátíthatják a hagyományos kínai tájképek egyik kedvelt növényének, a bambusznak a megformálását.

Érdeklődni az ELTE Konfuciusz Intézetben vagy a kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu e-mail címen lehet.
Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus előadása az ELTE Konfuciusz Intézetben

Tájképfestészet - Horváth Janisz előadása és kiállításmegnyitó

2018. szeptember 5. szerda, 17:00 – 18:30
Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem

Ezerarcú Kína sorozatunk következő előadásában erről a hagyományos festészeti műfajról hallhatnak az érdeklődők. Az előadás előtt egy rövid kiállításmegnyitóra invitáljuk kedves vendégeinket, ahol megtekinthetik az Intézet lótusz- és orchideafestő tanfolyamán résztvevők alkotásait.

tovább » « bezár

A shanshui (山水) a hagyományos kínai tájkép elnevezése, mely a hegy és víz írásjegyekből tevődik össze. Valóban, a tradicionális tájképek elengedhetetlen eleme a hegy, mely a nyugalmat, a változatlanságot, az örökkévalóságot és az időtlenséget jeleníti meg, valamint a víz, amely a mozgást, a változást, és a pillanat múlandóságát szimbolizálja. E két elem együttesének köszönhető a tájábrázolásokat egyszerre jellemző dinamizmus és a nyugalom, a vertikális és horizontális elemek játéka, melyek a képekben harmonikus egésszé olvadnak össze. A természet tanulmányozása és a tájkép elkészítése közelebb vitte az alkotókat önmaguk megismeréshez és belső világuk feltárásához. Ahogy Guo Si (1023-1085) filozófus-esztéta fogalmaz: „Ha valaki azt tervezi, hogy festeni kezd, annak előbb harmóniát kell teremtenie ég és föld között.” (Tőkei Ferenc fordítása)

A részvétel ingyenes.
Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk rendezvényünkön!
Sportnap a Konfuciusz Intézetben

Sportnap a Konfuciusz Intézetben

Időpont: 2018. július 13, PÉNTEK, 13:30-16:00

Helyszín: ELTE BTK campus, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.

A Konfuciusz Intézet idén júliusban első alkalommal szervez sportnapot. Rendezvényünkön szeretnénk ízelítőt adni a különböző kínai eredetű tradicionális és modern sportokból.

tovább » « bezár

Aki ellátogat a programra, az olyan hagyományos játékokat próbálhat ki, mint a kong zhu (diaboló), a jian zi (kínai lábtollas) vagy a go és megtanulhatja a taiji vagy a mediball alapjait is. Nem fognak hiányozni a rendezvényről az olyan világszerte ismert és népszerű kínai sportok sem, mint a pingpong vagy a tollaslabda. Aki pedig a mozgás után egy kis lazításra vágyik, az kipróbálhatja a kalligráfiát és kínai nevet is kaphat tanárainktól.

Minden korosztályt nagy szeretettel várunk ingyenes rendezvényünkön!Taiji tanfolyam  az ELTE Konfuciusz Intézetben

TAIJI TANFOLYAM - három alkalommal

Időpont: 2018. július 4., 11., 18., szerdánként,
17:00-18:00

Helyszín: ELTE BTK, Múzeum krt. 4., Gólyavár mögötti füves terület

A taiji egy olyan mozgásrendszer, amelynek lényege a belső energia áramoltatása. Fejleszti a test koordinációját, miközben a test és a tudat harmonikus kapcsolatára törekszik. Fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében, a betegségmegelőzésben azáltal, hogy mozgósítja az energiákat, és egyensúlyt teremt. A rendszer ismerete és használata fokozott pszichikai terheléssel járó munkát végzők számára különösen ajánlott, de hasznos segédeszköz a mindennapi terhelések elviselésére és levezetésére is.


TEABEMUTATÓ AZ YBL BUDAI KREATÍV HÁZBAN az ELTE Konfuciusz Intézet tanáraival

TEABEMUTATÓ az Ybl Budai Kreatív Házban

Időpont: 2018. június 27., szerda, 17:00-18:30

Helyszín: Ybl Budai Kreatív Ház
1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9-11.

Idén májusban nyitotta meg kapuit az Ybl Budai Kreatív Ház. A világörökség részét képező Ybl Vízház patinás múltjához méltóan újult meg az elmúlt évben...

tovább » « bezár

...május 18-i megnyitása óta pedig kiállításoknak, tudományos és ismeretterjesztő előadásoknak ad otthont. Az ELTE Konfuciusz Intézet tanárai is ellátogatnak a Kreatív Házba, hogy az évezredes kínai teakultúráról tartsanak előadást és bemutassák a leghíresebb kínai teafajtákat, megismertessék az érdeklődőkkel a teafogyasztási szokásokat és egy autentikus teaszertartáson megkóstoltassák a leghíresebb fekete, zöld és oolong teákat.
A bemutató kínai nyelven, tolmács segítségével fog elhangozni.Kungfu tanfolyam  az ELTE Konfuciusz Intézetben

KUNGFU TANFOLYAM - három alkalommal

Időpont: 2018. június 13., 20., 27., szerdánként, 17:00-18:00

Helyszín: ELTE BTK, Múzeum krt. 4., Gólyavár mögötti füves terület

A program ingyenes, de regisztrációköteles!

A kungfu szó jelentése emberi érdem, ami kemény munka és tanulással töltött idő árán megszerzett tudást, jártasságot jelent...

tovább » « bezár

A kungfut eredetileg mindenfajta alkotó, fejlesztő célú művészetre használták. A nyugati kultúrákban az 1960-as években jelent meg, elsősorban a hongkongi harcművészeti filmek és Bruce Lee tették népszerűvé.

Háromalkalmas tanfolyamunk során elsajátíthatják az alapmozdulatokat és közelebb kerülhetnek ahhoz a gondolkodásmódhoz, amelyből ez a közkedvelt harcművészeti forma táplálkozik.

Mindenkit sok szeretettel várunk!

Kérjük, kényelmes öltözetben érkezzenek!Egynapos festészetműhely Horváth Janisszal az ELTE Konfuciusz Intézetben

Egynapos festészetműhely

Időpont: 2018. június 23., szombat, 9-12 és 13-16 óráig (6x45 perc)

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, I/1-es terem

A program díja 12 000 Ft. A szükséges eszközöket az Intézet biztosítja.

Intézetünk első alkalommal hirdet meg egynapos festészet workshopot. A hétvégi programon résztvevők Horváth Janisz segítségével sajátíthatják el a kínai tradicionális képeken látható, jellegzetes kisállatok (pl. rák, hal, kismadár) megfestésének módját.

A programra jelentkezni és további részletekről érdeklődni a kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu e-mailcímen lehet. Múzeumok éjszakájavv az ELTE Konfuciusz Intézettel

Múzeumok éjszakája

Időpont: 2018. június 23., szombat, 16:00-19:00

Helyszín: ELTE BTK kampusz, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.

Az ELTE Konfuciusz Intézet az idei évben is részt vesz a Múzeumok éjszakája programsorozatban. A hozzánk látogatók olyan tradicionális kínai sportokban próbálhatják ki magukat, mint a kong zhu (azaz diaboló), a jian zi (vagyis kínai láb-tollaslabda), hagyományos kínai társasjátékokkal ismerkedhetnek meg, mint például a wei qi (azaz gó), megkóstolhatják finom kínai teáinkat vagy kalligráfiát készíthetnek Intézetünk tanárainak segítségével.A „Csendes hang” együttes koncertje az ELTE Konfuciusz Intézetben

A „Csendes hang” együttes koncertje - ingyenes!

Időpont: 2018. június 14., csütörtök, 17:00-18:30

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem
(1088, Budapest, Múzeum krt.4./F, magasföldszint

Igazi zenei különlegességgel várja látogatóit az ELTE Konfuciusz Intézet június 14-én 17 órai kezdettel. A Kínából hozzánk látogató „Csendes Hang” formációt 6 kiemelkedően tehetséges, fiatal zenész alkotja, akik kínai és nyugati hagyományokat ötvöző kortárs zenei produkciót mutatnak be.

tovább » « bezár

A „Csend Hangja” című koncertjük gondolata a „hatalmas zene” köré fonódik és Lao-ce filozófiájából táplálkozik, aki így fogalmaz a Tao Te Kingben:
„a hatalmas zene alig ad hangot”.
(Lao-ce: Tao Te King, 41. szakasz, Tőkei Ferenc fordítása)

Az együttes tagjai: Zhao Song (cselló), Ying Chang (guzheng – kínai citera), Ma Xiaofei (hegedű), Wang Jianan (ütőhangszerek), Hu Chen (gitár), Zhang Di (kínai furulya)

Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk ingyenes programunkon!Galambos Imre előadása az ELTE Konfuciusz Intézetben

Galambos Imre előadása: Buddhista kéziratok a Selyemúton: Kínai nyelvű kódexek Dunhuangból

Időpont: 2018. június 13. (szerda) 16:30-18:00.

Helyszín: Múzeum krt. 4/F, 1. emelet, Ecsedy Ildikó terem (15/1-3)

A Dunhuangban talált több tízezer kézirat nagymértékben gyarapította ismereteinket a Selyemút kínai szakaszának történelmével kapcsolatban.

tovább » « bezár

A lelet számos olyan szöveget tartalmazott, amelyek korábban vagy ismeretlenek voltak, vagy amelyeket csak a címük alapján lehetett ismerni. Ugyanakkor a szövegeken kívül az őket hordozó kéziratok fizikai mivoltukban is tartalmaznak lényeges információkat, ezt azonban csak az elmúlt pár évtizedben kezdték el módszeresen kutatni. Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy az egyébként jól ismert buddhista szútrák vagy más írások hogyan kapcsolódnak egymáshoz, miért és milyen módon kerültek egy kéziratba vagy kéziratgöngyölegbe. Előadásomban néhány kínai nyelven íródott kódex jellegű füzetet szeretnék bemutatni és azok kodikológiai vizsgálatán át megpróbálok közelebb jutni ahhoz, hogy ki és milyen célból készítette őket. Ezen megközelítés egyik fő célja, hogy az absztrakt szövegről áthelyezze a hangsúlyt annak konkrét keletkezési körülményeire és a létrejöttéért fáradozó hívekre.

Az előadás ingyenes.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk!Turisztikai előadássorozat az ELTE Konfuciusz Intézetben

Turisztikai előadássorozat 2.

Időpont: 2018. május 29., kedd, 17:00-18:30

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet (1088, Budapest, Múzeum krt.4./F), Kodály terem

Intézetünk turisztikai előadássorozatot indít, azzal a céllal, hogy az érdeklődőkkel megismertessük Kína különböző régióit. Előadónk Bakos Tamás lesz, aki hosszú évek óta vezet szervezett túrákat Kínába.

tovább » « bezár

Az ő segítségével szeretnénk elkalauzolni hallgatóságunkat Kína egzotikus tájaira, eközben sok-sok érdekességet tudhatnak meg az ottani természeti kincsekről, az épített környezetről, az ott élő emberekről és szokásaikról. Reméljük, hogy előadássorozatunkkal sokaknak kedvet csinálunk ahhoz, hogy személyesen is ellátogassanak ebbe a csodálatos és izgalmas országba. Májusi előadásunkban a Peking környéki látnivalókról hallhatnak az érdeklődők (pl. a Nyári Palotáról, a Ming sírokról és a Nagy Falról), és persze sok más – a kínai élet mindennapjaival összefüggő – érdekességről is.
Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk ingyenes előadásunkon!Cziria Szabina festménye, melyet az az ELTE Konfuciusz Intézet virágfestészet tanfolyamán készített

Virágfestészet tanfolyam 2. - Színes virágok!
8 alkalommal

Időpontok: 2018. április 12., 19., 26.,
május 3., 10.,17., 24., 31. csütörtök 17:00 – 18:30

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum krt. 4/F, 1. em. 1.

Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus vezetésével

A szükséges eszközöket az intézet biztosítja.

A tanfolyam betelt! Legközelebb szeptemberben indítunk képfestő tanfolyamot.

tovább » « bezár

Folytatjuk 8 alkalmas kínai virágfestészet tanfolyamunkat Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus vezetésével. A kurzus során a résztvevők a hagyományos tusfestés mellett a színes virágfestés technikai alapjait is elsajátíthatják. Az áprilisban induló tanfolyamon a résztvevők a lótusz és az orchidea megformálását sajátíthatják el.

Érdeklődni a Konfuciusz Intézetben, vagy a kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu e-mail címen lehet.

Cziria Szabina festménye, melyet az az ELTE Konfuciusz Intézet virágfestészet tanfolyamán készített

Az alábbi képen a jelenleg is futó képfestő tanfolyamunk résztvevőjének, Cziria Szabinának az alkotását láthatják.Gyermeknap a Városligetben az ELTE Konfuciusz Intézettel

Gyermeknap a Városligetben

Időpont: 2018. május 27., vasárnap, 9:00-19:00

Helyszín: Városliget, 1146 Budapest, Kós Károly sétány 1.

Az ELTE Konfuciusz Intézet hosszú évek óta a Városligetben ünnepli a gyereknapot. Ilyenkor azokkal a programokkal készülünk, amelyek a legnépszerűbben a gyerekek körében.

tovább » « bezár

A résztvevők elsajátíthatják a pálcikahasználatot, kipróbálhatják a kínai csomózást és festhetnek pekingi operamaszkot, valamint néhány tradicionális kínai társasjátékkal is megismerkedhetnek. Kínai tollaslabda játékkal is készülünk és valódi papírsárkányt is reptethet, aki ellátogat a sátrunkhoz!
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!Bölcsész napok az ELTÉ-n az ELTE Konfuciusz Intézettel

Bölcsész napok az ELTÉ-n

Időpont: 2018. május 9., szerda, 10:00-17:00

Helyszín: ELTE BTK campus, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.

Május 8. és 10. között ismét megrendezésre kerül a Trefort-kertben az ELTE Bölcsész Napok, ahol a Konfuciusz Intézet is képviselteti magát. Érdemes ellátogatnia hozzák mindenkinek, aki érdeklődik a kínai kultúra iránt vagy csak tartalmasan szeretne eltölteni egy napütéses szerda délutánt.

tovább » « bezár

Az érdeklődők kipróbálhatják a kalligráfiát, illetve tanárainktól kínai nevet is kaphatnak, megkóstolhatják különleges teáinkat, játszhatnak kínai sakkot és kipróbálhatják a jianzi-t, azaz a kínai tollaslabdázást is.
Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk!Ingyenes kalligráfia foglalkozás az ELTE Konfuciusz Intézetben

Ingyenes kalligráfia foglalkozás - 2 alkalommal

Időpont: 2018. április 25., és május 2., szerdánként, 17:00-18:30

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, F épület, 15/1-3-as terem

A két alkalmas foglalkozás során a résztvevők elsajátíthatják az alapvonásokat, megtanulhatják a számok, illetve néhány egyszerűbb szó és kifejezés leírását kínai tanárainktól.
A részvétel ingyenes, de regisztrációköteles! A szükséges eszközöket az Intézet biztosítja.

tovább » « bezár

Kínában a kalligráfiát nem írásnak, hanem művészetnek tekintik, amely kiemelkedően fontos eleme a kínai kultúrának. Minden más művészeti ággal egyenértékűnek számít, megbecsült, népszerű, széles körben oktatott és gyakorolt művészeti forma. Az igazán jó mester nem csak a vonássorrendet és a karaktereket ismeri, hanem az alkotásba a jellemét is belecsempészi.
A kalligráfia hatása az írásbeliségen kívül, a hagyományos kínai festészetben is tetten érhető, tanulmányozása a kínai kultúra és nyelv új aspektusait tárja fel az érdeklődők előtt.Föld napja az Állatkertben - Várjuk szeretettel az ELTE Konfuciusz Intézet programjain!

Föld napja az Állatkertben

Időpont: 2018. április 21-22., szombat-vasárnap

Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert, 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a taiji és a kungfu harcművészeti formák alapmozdulataival, kipróbálhatják a kalligráfiát, a gó játékot (wei qi), a kínai lábtollast (jian zi) és az evőpálcika használatát, valamint kínai nevet is kaphatnak!

tovább » « bezár

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is megrendezi a Föld Napja tiszteletére az immár hagyományosnak tekinthető, évről évre közel ötvenezer látogatót vonzó Föld Fesztivál rendezvénysorozatát. A programon az ELTE Konfuciusz Intézet is képviselteti magát, ahol érdekes, színes, kínai kultúrát bemutató programokkal várjuk látogatóinkat.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk!Kínai dalok - Ősbemutatók a Konfuciusz Intézetben (ingyenes program!)

Időpont: 2018. április 21., szombat 18:00 – 19:00

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet (1088, Budapest, Múzeum krt.4./F), Kodály terem

Zenei különlegességgel várjuk kedves látogatóinkat a Konfuciusz Intézetben. Vendégünk lesz Balogh Máté, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneakadémia oktatója, akinek a Dalok könyve által ihlettett zenedarabját hallgathatják meg az érdeklődők.

tovább » « bezár

A Si King-dalok mellett egy másik ősbemutatóra is sor kerül. Intézetünkben csendül fel elsőként Sáry Bánk Tündérsziget című kompozíciója. E két mű mellett olyan kortárs darabok lesznek hallhatóak, amelyeket a kínai kultúra inspirált. A darabokat a Zeneakadémia tanárai és növendékei szólaltatják meg.

Részletes program:
Anton Webern: 4 Lieder Op. 12.
Sáry Bánk: Tündérsziget - ősbemutató
Balogh Máté: Si King-dalok - ősbemutató
Serei Zsolt: Három kínai négysoros
Jeney Zoltán: A kínai vers
Sáry László: Tikfazene

Előadók: Molnár Anna - mezzoszoprán, Szabó Ferenc János - zongora, Nevelő János - ütőhangszerek.

Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk ingyenes programunkon!Ingyenes kalligráfia foglalkozás az ELTE Konfuciusz Intézetben

Kínai nap a miskolci Fényi Gyula Gimnáziumban

Időpont: 2018. április 21., szombat 8:00 – 16:00

Helyszín: 3524, Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12

Az idei évben a Konfuciusz Intézet tanárai a miskolci Fényi Gyula Gimnáziumba látogatnak el, hogy a kínai nyelvvel és kultúrával ismertessék meg az iskola diákjait.

tovább » « bezár

Az egész napos eseményen kézműves foglalkozásokkal és érdekes előadásokkal várjuk a tanulókat, akik kipróbálhatják a taijit, a kungfut és a kínai csomózást, belekóstolhatnak a kínai szépírás, azaz a kalligráfia művészetébe, kínai papírkivágásokat készíthetnek, valamint egy autentikus kínai teaszertartást követően megízlelhetik az eredeti jázmin, wulong és zöldteákat is.Tanár-diák pingpong verseny az ELTE Konfuciusz Intézetben


Tanár-diák pingpong verseny

Időpont: 2018. április 6, péntek, 16:00

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, tanári szoba

A versenyre jelentkezhet minden jelenlegi, vagy korábbi diákunk, aki szívesen összemérné pingpongtudását kínai tanárainkkal. Nemcsak a móka kedvéért érdemes ütőt ragadni, mivel az első három helyezett értékes, a kínai kultúrához kapcsolódó ajándékot kap.


Kínai virágfestészet előadás és kiállításmegnyitó az ELTE Konfuciusz Intézetben

Ezerarcú Kína előadássorozat:
Virágfestészet előadás és kiállításmegnyitó

Előadó: Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus

Időpont: 2018. március 27. kedd

17:00–17:15 Kiállításmegnyitó
17:15-18:45 Előadás

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem

tovább » « bezár

Ezerarcú Kína sorozatunk következő előadásában a hagyományos kínai virágfestészetről hallhatnak az érdeklődők. Előadónk, Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus, bemutatja az e műfajban alkotó legkiemelkedőbb művészeket és alkotásaikat, kiemelve a képekhez és a növényekhez köthető szimbolikus jelentést is.
A hagyományos kínai festészetben az évszakok és a hónapok is egy-egy növényhez kötődnek (így a tavasz virágai az írisz és a magnólia, a nyáré a peónia és a lótusz, az őszé a krizantém, míg a téli időszaké a szilvavirág és a bambusz).
Az előadásban hallhatunk az egyes virágokhoz köthető metaforák sokféleségéről és arról, hogy egy-egy növényhez milyen jelentéstöbblet társul.
A résztvevők nemcsak ennek a tradicionális műfajnak a legszebb darabjait csodálhatják meg, hanem számtalan érdekességet is meg tudhatnak a műfajról és alkotóiról.

Az előadás előtt egy rövid kiállításmegnyitóra invitáljuk kedves vendégeinket, ahol megtekinthetik az Intézet virágfestő tanfolyamán résztvevők alkotásait.

A részvétel ingyenes.
Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk rendezvényünkön!Horváth Janisz virágfestészet tanfolyama az ELTE Konfuciusz Intézetben

Virágfestészet tanfolyam 8 alkalommal

Időpontok: 2018. január 25., febr. 1., 8., 15., 22.,
márc. 1., 8., 22., csütörtökönként 17:00 – 18:30

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Múzeum krt. 4/F, 1. em. 1 terem

Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus vezetésével

A tanfolyam díja: 15 000 Ft. A szükséges eszközöket az intézet biztosítja.

tovább » « bezár

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Konfuciusz Intézet 8 alkalmas kínai virágfestészet tanfolyamot indít Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus vezetésével. A kurzus során a résztvevők a hagyományos tusfestés mellett a színes virágfestés technikai alapjait is elsajátíthatják.

Érdeklődni a Konfuciusz Intézetben vagy a kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu e-mail címen lehet.

Horváth Janisz virágfestészet tanfolyama az ELTE Konfuciusz IntézetbenFényfestés a Gellért téren

Időpont: 2018. március 3, 18:00

Helyszín: 1114, Budapest, Szent Gellért tér 2., Gellért Hotel

Különleges programra invitálunk mindenkit, aki érdeklődik a kínai kultúra iránt vagy csak tartalmas hétvégi programra vágyik.

tovább » « bezár

Aki március 3-án, szombat este ellátogat a Gellért Hotelhez, az nemcsak az épület homlokzatára vetített fényjátékban gyönyörködhet, de sok egyéb kulturális program mellett sárkánytáncot is láthat.
A program részleteiről a https://mtu.gov.hu/ honlapon olvashatnak.
Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk!Utazás kiállítás

Időpont: 2018.március 2-4, 10:00-18:00

Helyszín: Hungexpo, 1101 Budapest Albertirsai út 10.

Az idei Utazás Kiállításon a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatallal együttműködve a Konfuciusz Intézet is részt vesz.

tovább » « bezár

Mindenkit nagy szeretettel várunk standunknál, aki a Konfuciusz ösztöndíjakról, kulturális és oktatási programjainkról szeretne tájékozódni, illetve aki a kínai kalligráfiát szeretné kipróbálni vagy csak egy frissítő kínai teára vágyik.
A programról részletesebben a http://utazas.hungexpo.hu/ honlapon tájékozódhatnak. 24 Kínai festményérdekesség az ELTE Konfuciusz Intézet előadásán. Előadó:  Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus

Ezerarcú Kína előadássorozat: 24 Kínai festményérdekesség

Előadó: Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus

2018. január 16. kedd, 17:00-18:45

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem

Ezerarcú Kína sorozatunk következő előadásában a hagyományos kínai festészet felé irányítjuk figyelmünket. Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus, 24 tradicionális kínai festményt mutat be a 10 századtól a 19. századig. Előadónk olyan alkotásokat gyűjtött össze, amelyeknek látásmódjában és módszereiben felfedezhetjük a 20. századi modernista irányzatok előképeit. Így az előadás résztvevői nemcsak a hagyományos kínai festészetről hallhatnak, hanem annak az európai képzőművészetre gyakorolt hatásairól is.

tovább » « bezár

Az előadás előtt, egy rövid, negyedórás kiállításmegnyitóra invitáljuk kedves vendégeinket, ahol megtekinthetik az Intézet bambuszfestő tanfolyamán résztvevők alkotásait.

A részvétel ingyenes.

Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk rendezvényünkön!