Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Évkönyv - 2022. eseményei


Kutatók éjszakája a Konfuciusz Intézetben!

Időpont: 2022. szeptember 30., 16:00-18:30

Helyszín: ELTE BTK, Múzeum krt. 4. F épület, Kodály terem


KÍNAI DALLAMOK

16:00-16:30

Helyszín: Kodály terem


Az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet hallgatóinak koncertje.
Olajos István előadása

Sámánok a középkori kínai politikában - Ármány és fekete mágia a palotai falai mögött

16:30-17:00

Helyszín: Kodály terem


A hatalomra vágyó trónörökösök, császárok, sőt még a császári hárem egyes tagjai is előszeretettel vették igénybe a sámán (wu) kétes szolgálatait...


tovább » « bezár

A régi Kína vallási életének egy igen izgalmas szereplője a wu 巫, melyet nyugati nyelvre gyakran sámánként fordítanak. A kínai középkorban e mágikus-vallási tevékenységeket végző személy – ókori tündöklése ellenére – látszólag kiszorult a politikai dimenziókból. A folyamatos háborúknak és a természetfeletti erőkkel való kapcsolatának köszönhetően azonban, a hatalomra vágyó trónörökösök, császárok, sőt még a császári hárem egyes tagjai is előszeretettel vették igénybe kétes szolgálatait. De pontosan hogyan is használták az udvari szereplők a wut céljaik elérése érdekében? Hogyan alkalmazta a wu a fekete mágiát és állított elő gu 蠱 mérget? Olajos István előadásában ezeket a kérdésköröket körbejárva helyezi el a wut a középkori Kína politikai életében.

Olajos István az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát keleti nyelvek és kultúrák alapszakon és mesterszakon. Tanulmányait később Kínában folytatta, ahol Shangaiban a Kelet Kína Tanárképző Egyetemen kínai nyelvtanári diplomát szerzett. Jelenleg az ELTE Nyelvtudományi doktori iskolájának hallgatója. Fő kutatási területe a kínai sámánizmus és a kínai sámán és a középkori kínai császári udvar kapcsolatainak vizsgálata.
Boros Péter előadása

A kínai buddhizmus és a vallások helyének újraértelmezése a 19. sz. végén–20. sz. elején

17:00-17:30

Helyszín: Kodály terem


Az 1839-től 1949-ig tartó bő száz év alapvető fordulatokat hozott Kína modern kori történetében, amelyek a kínai buddhizmust, valamint általában a vallások helyzetét is radikálisan befolyásolták az országban.


tovább » « bezár

Az egymást követő két Ópium-háború világossá tette a Qing birodalom technológiai elmaradottságát a nyugati hatalmakhoz képest, míg a Taiping és Dungan felkelések belülről rengették meg a birodalmat. Így a korszakot széleskörű létbizonytalanság jellemezte, valamint a nyugati politikai és filozófiai eszmék beáramlása, amelyekben az elmaradottság okát kereste a kínai elit. A politikai változások és új eszmék a Kínában jelen levő vallásokat is változásra késztették, mind az egymással való viszony, mind pedig belső felépítésük tekintetében. Előadásában Boros Péter ezeket a változásokat fogja bemutatni, kifejezett hangsúllyal a buddhista közösségben kialakult új irányokra.

Boros Péter az ELTE Sinológia Doktori Programjának hallgatója, fő kutatási területe a 20. századi kínai buddhizmus. MA diplomáit a CEU-n és a Pekingi Egyetem Yenching Academy képzésén szerezte nemzetközi kapcsolatok területen.
Torma Laura előadása

A modern hanfu mozgalom

17:30-18:00

Helyszín: Kodály terem


A 20–21. század fordulóján Kína gazdasági erősödésével előtérbe kerültek az ország hagyományai, kulturális értékei és kezdeményezések indultak ezek újjáélesztésére, ill. megőrzésére...


tovább » « bezár

A kínai divattörténet viszonylag új jelensége a történelmi viseletek tanulmányozása és azok viselése. A hanfu, „a hanok viselete”, az összefoglaló neve a han nép történelmi korokon átívelő viseleteinek. A 20–21. század fordulóján Kína gazdasági erősödésével előtérbe kerültek az ország hagyományai, kulturális értékei és kezdeményezések indultak ezek újjáélesztésére, ill. megőrzésére. Így alakult ki a hanfu mozgalom is a 2000-es évek elején.

Kutatásában Torma Laura a hanfu mozgalom kialakulásának okai mellett a mozgalom jellegzetességeit vizsgálja. A hanfu mozgalom kezdete óta folyamatosan változik, a mozgalom támogatói pedig különböző megközelítéssel fordulnak a téma felé. A hanfu mozgalom továbbá a divatiparra gyakorolt hatása miatt is különösen érdekes jelenség mind a hanfutrendek változása, mind pedig a gazdaságra gyakorolt hatása miatt.

Torma Laura az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát keleti nyelvek és kultúrák alapszakon, illetve fordító-tolmács mesterszakon. Jelenleg az ELTE Nyelvtudományi doktori iskolájának hallgatója, ahol a kortárs kínai irodalmat és a kínai diaszpóra irodalmát kutatja. 2020. óta heti rendszerességgel frissülő blogján, a Tusolón ír a kínai kultúráról, irodalomról és nyelvről.
Horváth Janisz előadása

A régi kínai nyomda – szövegszedés ólom írásjegyekkel

18:00-18:30

Helyszín: Kodály terem


Az előadás a történelmi időkig viszi vissza a közönséget, hogy feltárja a kínai nyomda érdekességeit, és így betekintést nyerhessünk a távol-keleti ország nyomdászati eljárásaiba azokban az időkben, amikor nyugaton még gondolat sem volt a nyomdai technikák kifejlesztése.

Az előadást Horváth Janisz tipográfus, kalligráfus, az ELTE Konfuciusz Intézet vezető művészeti oktatója tartja.Tus és Ecset könyvbemutató és kiállítás

Időpont: 2022. szeptember 29., csütörtök, 17:00

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F, Kodály terem


Az ELTE Konfuciusz Intézet 2017-ben indított első ízben tradicionális kínai festészet kurzust, melynek töretlen népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy ennek a közel ötéves munkának az eredményeként létrejött a Tus és Ecset festészeti album a kurzus résztvevőinek munkáival.ELTE KONFUCIUSZ NAP

ELTE KONFUCIUSZ NAP

Időpont: 2022. szeptember 24, szombat 14:00-17:30

Helyszínek: 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.;
ELTE BTK, F épület


A hagyomány szerint i. e. 551. szeptember 28-án született Intézetünk névadója, Konfuciusz. A világ különböző tájain működő kínai kulturális intézetek közösen ünneplik meg minden évben ezt az eseményt. Ebből az alkalomból az ELTE Konfuciusz Intézete is az évfordulóhoz kapcsolódó programokat ajánl a kínai kultúra iránt érdeklődőknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


tovább » « bezár

PROGRAMOK:

1. Megnyitóceremónia
Koncert: ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet hallgatóinak koncertje
Oroszlántánc (Chan Wu Egyesület)
Harcművészeti bemutató (Sárkánykard Egyesület)

2. Kulturális programok
A megnyitót követően minden korosztály megtalálhatja a kedvére való színes kulturális programot. Többek között kipróbálhatják a kínai kalligráfiát és papír kivágást vagy az evőpálcika használatát, elsajátíthatják a jianzi-t (kínai lábtollast), és meghallgathatják a kínai kultúra érdekességeit bemutató előadásainkat.


3. Kulturális előadásaink:
Dr. Havadi István: Konfuciusz ábrázolása a klasszikus kínai festészetben
Bakos Gábor: Peking nevezetességei, a Pekingben található Konfuciusz temploma

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu)
Taiji tanfolyam - 4 alkalommal, hétfőnként

Időpontok: 2022. július 4., 11., 18., 25., 18:30-19:30

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.,
A Gólyavár mögötti szabad terület

Oktató: Kövér Kristóf, wushu oktatóA tanfolyam díja 4000 forint és regisztrációhoz kötött!


A taiji talán a világon ma legismertebb kínai eredetű harcművészet, de mindenképpen az egyik leg-hatékonyabb hagyományos egészségmegőrzési módszer.

tovább » « bezár

Egy olyan mozgásrendszer, amelynek lényege a helyes légzéstechnika elsajátítása és harmonizálása a mozgásunkkal. Fejleszti a test koordinációját, miközben a test és a tudat kapcsolatára törekszik. Fontos szerepet tölt be a betegségmegelőzésben azáltal, hogy mozgósítja a test energiáit, és egyensúlyt teremt a szervezetünkben. A gyakorlás eredményeképpen javul az általános fizikai erőn-lét, fokozódik a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, ezáltal magasabb életkort lehet elérni. A rendszer ismerete és használata fokozott pszichikai terheléssel járó munkát végzők számára külö-nösen ajánlott, de hasznos segédeszköz a mindennapi terhelések elviselésére és levezetésére is.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu)Tus és Ecset könyvbemutató és kiállítás az ELTE Konfuciusz Intézetben

Tus és Ecset könyvbemutató és kiállítás

Időpont: 2022. július 14., csütörtök, 17:00

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F, Kodály teremAz ELTE Konfuciusz Intézet 2017-ben indított első ízben tradicionális kínai festészet kurzust, melynek töretlen népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy ennek a közel ötéves munkának az eredményeként létrejött a Tus és Ecset festészeti album a kurzus résztvevőinek munkáival.


tovább » « bezár

A Tus és Ecset című könyv borítója

A Tus és Ecset című könyv borítója

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu)

Ingyenes taiji tanfolyam - 3 alkalommal, hétfőnként

Időpontok: 2022. május 23., 30., június 13.

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.,
A Gólyavár mögötti szabad terület

Oktató: Kövér Kristóf, wushu oktató


A taiji talán a világon ma legismertebb kínai eredetű harcművészet, de mindenképpen az egyik leg-hatékonyabb hagyományos egészségmegőrzési módszer.

tovább » « bezár

Egy olyan mozgásrendszer, amelynek lényege a helyes légzéstechnika elsajátítása és harmonizálása a mozgásunkkal. Fejleszti a test koordinációját, miközben a test és a tudat kapcsolatára törekszik. Fontos szerepet tölt be a betegségmegelőzésben azáltal, hogy mozgósítja a test energiáit, és egyensúlyt teremt a szervezetünkben. A gyakorlás eredményeképpen javul az általános fizikai erőn-lét, fokozódik a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, ezáltal magasabb életkort lehet elérni. A rendszer ismerete és használata fokozott pszichikai terheléssel járó munkát végzők számára külö-nösen ajánlott, de hasznos segédeszköz a mindennapi terhelések elviselésére és levezetésére is.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu)
Taiji tanfolyam - 8 alkalommal, hétfőnként

Időpontok: 2022. márc. 21-től - május 16-ig 18:30-19:30

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.

Oktató: Kövér Kristóf, wushu oktató


tovább » « bezár

Az ELTE Konfuciusz Intézet 8 alkalmas taiji tanfolyamot hirdet, melynek során Intézetünk wushu oktatója, Kövér Kristóf vezeti be a résztvevőket a Yang stílusú taiji alapjaiba.

Kérjük, kényelmes öltözetben érkezzenek!

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu)Madár- és kisállatfestészet tanfolyam Horváth Janisszal az ELTE Konfuciusz Intézetben

Madár- és kisállatfestészet 2. tanfolyam - ONLINE

Oktató: Horváth Janisz kalligráfus, tipográfus, kínai festészet oktató

Időpontok (8 alkalommal, csütörtökönként)

2022. április 7, 14, 21, 28, május 5, 12, 19, 26, 17:00–18:30

A tanfolyam díja: 8 000 Ft

tovább » « bezár

A nagy érdeklődésre való tekintettel az ELTE Konfuciusz Intézete folytatja a madár- és kisállat festészet tanfolyamot. A 8 alkalmas online festészet kurzust Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus vezeti. Az órák során a résztvevők a hagyományos kínai madár-virágfestészet jellegzetes kisállatainak (pl. madarak, rákok, halak stb.) megfestését sajátíthatják el. A tanfolyamon szeretettel várják az újonnan érkezőket is. A kép a madár-és kisállat festészet korábbi tanfolyamán készült, ilyen és ehhez hasonló alkotásokat készítenek a résztvevők.s

A tanfolyam díja: 8 000 Ft, amely a Zoom eseményen való részvételt, illetve a tanfolyamhoz kapcsolódó pdf formátumú oktató anyagot tartalmazza (utóbbit e-mailben küldünk el a résztvevőknek).

A szükséges egyéb eszközökről (tus, papír, ecset, festék) a résztvevőknek maguknak kell gondoskodniuk.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu)Kalligráfia tanfolyam Horváth Janisszal az ELTE Konfuciusz Intézetben


Kalligráfia tanfolyam - Jelentléti oktatás!

Oktató: Horváth Janisz kalligráfus, tipográfus, kínai festészet oktató

Időpontok (8 alkalommal, péntekenként)

2022. április 8, 22, 29, május 6, 13, 20, 27, június 3. 18:00–19:30

Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F.

Kínában a kalligráfiát nem csupán írásnak, hanem művészetnek tekintik, amely kiemelkedően fontos eleme a távol-keleti ország kulturális örökségének. A kalligráfia egyenértékű a többi művészeti ággal, megbecsült, népszerű, széles körben oktatott és gyakorolt alkotási forma. Az igazán jó mester nem csak a kínai karakterek és azok vonássorrendjét ismeri, de még saját jellemét is belecsempészi a műbe.

A tanfolyam díja: 22 000 Ft, amely tartalmazza a szükséges eszközöket: tus, papír, ecset, festék.


tovább » « bezár

A kalligráfia hatása az írásbeliségen túl, a hagyományos kínai festészetben is erősen jelen van, és része a legkifinomultabb ázsiai festészetnek is.
Tanulmányozása a kínai kultúra és nyelv új aspektusait tárja fel az érdeklődők előtt.

A 8 alkalmas foglalkozás során a résztvevők Horváth Janisz, az ELTE Konfuciusz Intézet festészeti és kalligráfia kurzusainak vezető oktatójának segítségével elsajátítják az eszközhasználatot, megtanulják a kínai írásjegyek leírását, illetve a karakterekhez kapcsolódó kultúrtörténeti ismeretekkel is gazdagabbak lesznek.

A tanfolyam végén kiállítási lehetőséget adunk a kurzus résztvevőinek alkotásaiból.


Kalligráfia tanfolyam Horváth Janisszal az ELTE Konfuciusz Intézetben

A képen a tanfolyam oktatójának, Horváth Janisznak az alkotását látjuk, a fu írásjegy kalligrafálását.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu)

Kína Csipkerózsikája:
Dai herecegnő múmiája és a Han-kori temetkezés

Ezerarcú Kína előadássorozat

Időpont: 2022. május 4. 17:00-18:30

Helyszín: ELTE BTK Kodály terem
(1088 Budapest, Múzeum körút 4/F)

Előadó: Megyeri Janka, kínai szakot végzett bölcsész, jelenleg az ELTE sinológia mesterképzés hallgatója


A múmia szó hallatán sok ember rögtön Egyiptomra asszociál, pedig földünk keleti felén is számos érdekes lelettel találkozhatunk. Ilyen Xin Zhui márkiné múmiája,...


tovább » « bezár

... melyet 1968-ban tártak fel Hunan provincia Changsha városában, az azóta híres ásatási lelőhellyé vált Mawangduiban. Li Cang kormányzó feleségének maradványa jelenleg a legjobb állapotban fennmaradt emberi maradványnak számít Kínában. Mindemellett a test mellett talált többi tárgy számos új részletekre ad rálátást a Han-dinasztia (i. e. 206 – i. sz. 220) korából.

A kínai temetkezési szokások, folyamatos vita tárgyát képezte a korabeli értelmiség között. Milyen formában zajlódjon a temetési rituálé? Pazar vagy illendő temetkezés? Hol a kettő között a határ? Mégis milyen egy megfelelő temetkezés? Ezek mind olyan kérdések, melyek fontosak voltak az elhunyt személy társadalomban betöltött szerepe miatt.

Az előadás a Han-kori temetkezést mutatja be Xin Zhui márkiné, azaz Dai hercegnő múmiájának példáján keresztül.

Facebook


Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk rendezvényünkön!


* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu.)

A szemem a fülem, a kezem a szám – A kínai jelnyelvre fordításának kérdései

Felébredt Sárkány, az ELTE Konfuciusz Intézet modern Kínát bemutató előadássorozata

Időpont: 2022. április 13. 17:00-18:30

Helyszín: ELTE BTK Kodály terem
(1088 Budapest, Múzeum körút 4/F)

Előadó: Farkas Diána sinológus, jelnyelvi tolmács

ELTE Confucius Institute


Az előadás célja, hogy a jelenlévőknek egy olyan világba nyújtson betekintést, amelyben a tonalitást felváltja a vizualitás, amelyben a beszédet a kezek formálják.


tovább » « bezár

Nem véletlen a kínai shouyu, azaz „kéznyelv” elnevezés.
Képzeljük el, mihez kezdhet a siket társadalom egy olyan országban, ahol a hangsúlyoknak, amiket ők nem hallanak, jelentés megkülönböztető szerepe van? Vagy, hogy hogyan betűzték le a szavakat 1958-ig, a pinyin megalkotásáig? Milyen nyelvi és fordítási problémákba ütköznek a jelnyelvi tolmácsok a kínai nyelv sajátosságai miatt?


Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk rendezvényünkön!


* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu.)
Állatábrázolás a hagyományos kínai festészetben
Horváth Janisz előadása ONLINE

Időpont: 2022. március 29. kedd, 17:00–18:30

Ahogy minden kultúrában a kínai hagyományban is különös figyelmet szenteltek a körülöttünk lévő világ megfigyelésére. Ez a távol-keleti ország művészeti örökségben is megnyilvánul különböző állatokat ábrázoló festmények formájában.

tovább » « bezár

A kisebb és nagyobb testű állatok lefestésének célja, nem csupán a valóság leképezése volt, hiszen bizonyos állatok szimbolikus jelentéssel bírtak, a pozitív üzenetet hordozó élőlényeket pedig, éppen ezért gyakrabban jelenítették meg, és váltak a kínai festők termékeny témáivá. Az előadás során az ELTE Konfuciusz Intézet festészeti és kalligráfia kurzusainak vezető oktatója, nemcsak az előbb említett, az állatokhoz tartozó különböző, érdekesebbnél érdekesebb konnotációkba avat be, de az is kiderül, hogy a kínai dinasztiák alatt, hogyan változott az állatábrázolás tematikája, azaz mely állatok kerültek a festészet középpontjába, és melyek voltak azok az élőlények, amelyek megjelenítése idővel, az egyes történelmi korszakok alatt visszaszorultak.

Horváth Janisz, kalligráfus, tipográfus előadásából a hallgatók többek között megtudhatják, hogy milyen jellegzetességei vannak a kínai hagyományos festészetben az állatábrázolásnak, milyen átvitt jelentést hordoznak az ábrázolt élőlények, legyen szó a természetben előforduló tigrisről vagy akár olyan mitologikus lényekről, mint a Kínában nagy népszerűségnek örvendő sárkányról. Az online eseményen arról is szó esik, hogy az alkotók miért kerülték bizonyos teremtmények vizuális bemutatását, azaz némely állatok milyen okból nem szolgáltak táptalajául a festői munkának.

Előadó: Horváth Janisz, kínai festészet oktató, kalligráfus, tipográfus

Kép: Han Gan韓幹 (715–781) „Fény az éjben” 照夜白图


A programon való zavartalan részvétel érdekében javasoljuk az ingyenesen letölthető Zoom program telepítését, amely az alábbi linken érhető el:
https://www.zoom.us/
Az előadás azonban a Zoom program letöltése nélkül, a böngészőből is elérhető.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu)Nemzetközi Kínai Nyelvoktatói Ösztöndíj tájékoztató - ONLINE

Időpont: 2022. március 18.,
péntek,18:00-19:30

Mindenkinek ajánljuk programunkat, aki szeretné megpályázni a Nemzetközi Kínai Nyelvoktatói Ösztöndíjat!

A tájékoztató angol nyelvű, és online kerül megrendezésre.

tovább » « bezár

Örömmel tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy az idei évben is megrendezzük a Nemzetközi Kínai Nyelvoktatói Ösztöndíj tájékoztatóját, ahol hasznos információk fognak elhangzani az ösztöndíj feltételeiről, az ügyintézés menetéről, valamint ismertetjük a további fontos tudnivalókat, választ adunk a felmerülő kérdésekre, legyen szó a pályázás menetéről, vízum- vagy biztosítás ügyintézésről.

Az esemény Facebook linkje

Fordítás, ferdítés – a kínai versfordítás problémái - Salát Gergely online előadása

Ezerarcú Kína előadássorozat

Időpont: 2022. március 9. 17:00-18:30

Kínai verseket már Arany János is fordított magyarra, de igazán divatossá Magyarországon a kínai költészet az 1930-as években, Kosztolányi Dezső műfordításai révén vált.


tovább » « bezár

Ezt követően a 20. század legjobb költői ültettek át kínai verseket magyarra, volt, aki közvetítő nyelvből, s volt, aki sinológusok által készített nyersfordítások segítségével. A versfordítás minden nyelv viszonylatában számos problémát okoz, s különösen így van ez a kínai költeményekkel, hiszen a kínai teljesen más logikát követ, mint bármely más nyelv, ráadásul a kínai költészet rengeteg formai kötöttséggel rendelkezik. Az előadásban azt vázoljuk, hogy milyen olyan sajátosságai vannak a kínai verseknek, amelyek megnehezítik a fordítást, s hogy milyen eszközökkel lehet élni, hogy a fordító valahogy mégiscsak megoldja a lehetetlent, egy-egy kínai vers magyarra ültetését.


A programon való zavartalan részvétel érdekében javasoljuk az ingyenesen letölthető Zoom program telepítését, amely az alábbi linken érhető el:
https://www.zoom.us/
Az előadás azonban a Zoom program letöltése nélkül, a böngészőből is elérhető.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)Taiji tanfolyam - 8 alkalommal az ELTE Konfuciusz Intézetben

Taiji tanfolyam - 8 alkalommal, hétfőnként

Időpontok: 2022. jan. 17., 24., 31.,
febr 7., 14., 21., 28. márc 7., 19:00-20:00

Helyszín: Háló Közösségi és Kulturális Központ, Budapest, Semmelweis u. 4, 1052

Oktató: Kövér Kristóf, wushu oktató

Az ELTE Konfuciusz Intézet 8 alkalmas taiji tanfolyamot hirdet, melynek során Intézetünk wushu oktatója, Kövér Kristóf vezeti be a résztvevőket a Yang stílusú taiji alapjaiba.

tovább » « bezár

Kérjük, kényelmes öltözetben érkezzenek!

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.) Torma Laura online előadása az ELTE Konfuciusz Intézetben

Weöres Sándor és Kína - ONLINE előadás (Zoom)
Ezerarcú Kína online előadássorozat:

Időpont: 2022. február 22. 17:00-18:30

Előadó: Torma Laura, sinológus, a Tusoló kínai kultúrtörténeti blog szerkesztője

Weöres Sándor különösen fogékony volt a keleti kultúra és irodalom iránt, nem meglepő, hogy az 1936-ban elnyert Baumgarten-díj összegét is keleti utazásra fordította. Bár ennek az útnak csak kis része érintette Kínát, ugyanakkor ez nagyon fontos állomás volt Weöres életében.

tovább » « bezár

Az itt szerzett élmények és benyomások erőteljes inspirációt adtak későbbi munkásságához. Mind filozófiai tanulmányaiban, mind költészetében tetten érhetőek ezek a hatások, sőt, valószínűleg ennek az útnak köszönhetjük a kínai filozófia és költészet megannyi alkotásának talán leglíraibb magyar nyelvű fordítását. Ezerarcú Kína sorozatunkban ez alkalommal Weöres 1937-es keleti útjáról, a kínai kultúrához fűződő kapcsolatáról és fordításairól tart előadást Torma Laura, sinológus, a Tusoló kínai kultúrtörténeti blog szerkesztője.

A képen Veres Gábor szobrászművész alkotása látható.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)A kínai pecsétek esztétikája - Horváth Janisz előadása az ELTE Konfuciusz Intézetben

A kínai pecsétek esztétikája - ONLINE előadás (Zoom)

Időpont: 2022. január 25. kedd, 17:00-18:30

Előadó: Horváth Janisz, kalligráfus, tipográfus

A kínai pecsétnyomatok kialakulása és rajzolata szoros kapcsolatban áll a kínai írásbeliség fejlődésével, hiszen a császárság-kori írásjegyek többnyire négyzetes tömbbe vésett karakterek voltak (ld. kis pecsétírás), ez pedig a pecsétnyomatok formájára is jelentős hatást gyakorolt.


tovább » « bezár

A pecséteket a régi időkben az okiratok, császári rendeletek hitelesítésére használták, de számos kevésbé formális változatukkal is találkozhatunk magánleveleken vagy műalkotásokon, ahol a pecsétnyomatok formája és elhelyezése újabb művészi dimenziót adott az alkotásoknak. Ezeken a képeken és kalligráfiákon a készítő, és a későbbi tulajdonosok, gyűjtők névjegy-pecsétjei láthatók. A legtöbb pecsétre a tulajdonosa nevét vésték, a kormányzati dokumentumokon használtak azonban általában a hivatal nevét tartalmazták, nem pedig egy tisztviselőét. A pecsétkő alapanyaga többnyire valamilyen zsírkő vagy faragható értékes kő, pl. szerpentinit, jáde vagy nemesfém, illetve elefántcsont volt, felső részüket gyakran kis szoborrá alakították. A pecsétnyomatok jellegzetes piros színét a porrá őrölt cinóber ásvány adta, amelyet növényi olajjal kevertek össze.

A pecséteket ma is előszeretettel használják Kínában, ennek köszönhetően ez egy napjainkban is élő, különleges alkalmazott művészeti forma, melynek kiemelkedő értékeit az is mutatja, hogy 2009-ben a kínai pecsétművészet felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Horváth Janisz, kalligráfus, tipográfus előadásából a hallgatók többek között megtudhatják, hogy milyen jellegzetességei voltak a császári pecséteknek, és hogyan kellett megfelelően elhelyezni a festményeken, kalligráfiákon a pecsétnyomatot.


A programon való zavartalan részvétel érdekében javasoljuk az ingyenesen letölthető Zoom program telepítését, amely az alábbi linken érhető el:https://www.zoom.us/

Az előadás a Zoom program letöltése nélkül, a böngészőből is elérhető.

A kínai pecsétek esztétikája - Horváth Janisz előadása az ELTE Konfuciusz Intézetben

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)