Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Kínai holdújév

2023. január 22-én lépünk át a tigris évéből a nyúl évébe!

🐇 A kínai újév vagy más néven tavaszünnep (chūnjié, 春节) a kínai emberek számára az év egyik legjelentősebb eseménye.

🐇 A tavaszünnep az újév és a tavasz kezdetét is jelzi, amikor a kínai családok összegyűlnek, hogy közösen búcsúztassák az óesztendőt és üdvözöljék az újévet. Nagyon fontos ilyenkor a következő évi szerencse és jólét biztosítása, ezért az ünnepkörhöz számos szerencsehozó népszokás és hiedelem kapcsolódik.

🐇 Az ünnep a meghittség, a családi együttlét és a hangos, örömteli óévbúcsúztatás sajátos keveréke, mintha a keresztény kultúrkör karácsonyát és szilveszter estéjét gyúrnánk egybe.

🐇 Az újév alkalmából az ELTE Konfuciusz Intézet az ünnepkörhöz kapcsolódó programokat ajánl a kínai kultúra iránt érdeklődőknek. A tavalyihoz hasonlóan az idei évben is az online térben várjuk látogatóinkat. Keller Mirella, az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskolájának PhD hallgatója, Kőfalba vájt emlékezet – Buddhista barlangtemplomok Kínában címmel tart előadást; Horváth Janisz, kalligráfus, tipográfus, az ELTE Konfuciusz Intézet vezető művészeti oktatója, a nyúl írásjegyének leírását mutatja be, különböző kalligráfiai stílusokban.

🐇 Végezetül egy kedves videóval is készültünk a kínai ünnepre, melyben az ELTE Konfuciusz Intézet életébe nyerhetnek betekintést, ahogy mi emlékszünk vissza a 2022-es tigris éver!


🐰 Keller Mirella: Kőfalba vájt emlékezet – Buddhista barlangtemplomok Kínában
🐰 Horváth Janisz: A nyúl írásjegy
🐰 Az ELTE Konfuciusz Intézet ünnepi videója