Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfőtől csütörtökig: 11.00 - 18.30
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Kínai holdújév

Holdújévi előadások a Kunfuciusz Youtube csatornáján

A kínai újév vagy más néven tavaszünnep (chūnjié/春节) a kínai emberek számára az év egyik legjelentősebb eseménye. Mivel a holdciklusokhoz kötött, időpontja évről-évre változik. Általában az európai naptár február 4-éjéhez legközelebbi újhold napjára esik.

A tavaszünnep az újév és a tavasz kezdetét is jelzi, amikor a kínai családok összegyűlnek, hogy közösen búcsúztassák az óesztendőt és üdvözöljék az újévet. Nagyon fontos ilyenkor a következő évi szerencse és jólét biztosítása, ezért az ünnepkörhöz számos szerencsehozó népszokás és hiedelem kapcsolódik.

Az ünnep a meghittség, a családi együttlét és a hangos, örömteli óévbúcsúztatás sajátos keveréke, mintha a keresztény kultúrkör karácsonyát és Szilveszter estéjét gyúrnánk egybe.

2021-ben az év utolsó napja február 11-re esik, ekkor lépünk át a patkány évéből az ökör évébe.

2021-ben az év utolsó napja február 11-re esik, ekkor lépünk át a patkány évéből az ökör évébe. Az ökör a kínai zodiákus második állata. A kínai niú (牛) kifejezés egy gyűjtőszó, amely alatt a szarvasmarhát, ökröt, tehenet, bikát, bivalyt stb. értik. A tavasz jelképállata, hiszen ebben az időszakban kezdődnek a földműves munkák, amelyek elvégzésében a régi korokban az ökör a kínaiak legfontosabb segítője volt. Ennek köszönhetően a kínai tradícióban nagy tiszteletnek örvendett, tulajdonságként a megbízhatóságot, hűséget, termékenységet, erőt, őszinteséget társították hozzá.

A taoista hagyományban is megjelenik, hiszen a legenda szerint Lǎozǐ (老子) egy fekete bivaly hátán távozott nyugatra, a határon azonban egy őr megállította és arra kérte, hogy foglalja írásba tanításait, így született meg Tao Te King (道德經/Dàodé jīng), vagyis Az Út és Erény könyve.

A kínai buddhista festészeti tradícióban is gyakran találkozhatunk a bivalyt vezető vagy annak hátán ülő fiú ábrázolásával, aki hosszas keresés után találja meg elveszett állatát. Ez a képtípus egy buddhista példázatra utal, amely az állat elvesztését, keresését és megtalálását a megvilágosodás eléréségez vezető úthoz hasonlítja.


Az újév alkalmából a Konfuciusz Intézet az ünnepkörhöz kapcsolódó programokat ajánl a kínai kultúra iránt érdeklődőknek. Az idei évben a megszokottól eltérően az online térben várjuk látogatóinkat, ahol a tavaszünnephez kötődő témákról és szokásokról hallhatnak előadásokat. Dr. Salát Gergely, a PPKE BTK Kínai Tanszékének vezetője, az ELTE BTK Kínai Tanszékének egyetemi docense, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója a holdújévi hagyományokról, szokásokról, míg Ésik Szandra, az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola doktorandusza az ünnepi ételekről ad elő. Horvát Janisz, kalligráfus, tipográfus a szerencsehozó írásjegyek kalligrafálását mutatja be, ezek legismertebbje a ’jószerencse, boldogság’ jelentésű /福, amelyet ilyenkor a kínai otthonok ajtajára ragasztanak szerencsehozónak. Vreczó Bernadett, népi iparművésztől pedig a szerencsecsomó elkészítését is megtanulhatják látogatóink.

Előadások a Kunfuciusz Youtube csatornáján